resor - långa & korta

SVERIGES MINSTA FÄRJA LIGGER I TÖREBODA

Sveriges minsta färja heter Lina och ligger i Töreboda. Den var så liten så det tog oss en stund att hitta den, hehe. Töreboda ligger för övrigt i Västergötland, längs Göta Kanal, knappa två mil öster om Mariestad. Vi gjorde ett kort stopp där under vår Roadtrip Göta Kanal.

Sveriges minsta färja heter Lina och finns i Töreboda
Sveriges minsta färja heter Lina och finns i Töreboda, kanske världens minsta till och med

Då vi planerade för vår resa googlade vi runt en del och jag kollade förstås in bästa ”reseinspiratörerna på ” Freedom travel. Hittade det här inlägget med färjan Lina. När vi ändå var i hoodsen så stannade vi till i samhället. Jamen en sån färja vill man ju gärna åka med bara för att, liksom.

Vi hade dagen innan sett Sjötorp, Qvarnstensgruvan i Lugnås och sovit i Mariestad.

Där ser ni Lina. Ja, det är den där lilla vita platta som ligger förtöjd vid det blå staketet.

Färjeförbindelsen har funnits sedan 1919 och startades av en pensionerad lokförare. Till en början var det en eka, men i slutet av 30-talet fick han tillstånd att spänna en lina över kanalen. Så sedan dess har överfarten gjorts med en linfärja. Då vi kom fram till färjan frågade en av gossarna om vi ville åka med. Såklart vi ville. Överfarten tar ungefär 20-25 sekunder så det var nätt och jämnt att man hann fota. 🙂

Sveriges minsta färja

Vi frågade hur de gör när det kommer en båt. Då släpper de ner linan på botten så båten kan passera.

Men alltså, kära Töreboda, vi måste prata om det här med marknadsföring. Som turister kommer vi in i ett till synes rätt grått och trist litet samhälle. Typ stendött trots att det ligger vid Göta kanal och trots att det var i juli. Vi kom till orten för att se en turistattraktion, kanske den enda, som vi kände till. Vi fick både leta själva och fråga oss fram. När vi nästan var framme såg vi en jätteliten skylt. På Tripadvisor finns färjan inte ens med. Men hallå! Sätt upp större skyltar och på flera platser och sökoptimera på olika sidor på webben, är ett par korta tips.

Det var ju ändå värt ett stopp där. En kul grej att ha åkt Sveriges minsta färja i reguljär trafik, kanske världens till och med!

Må bästa!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  1 augusti, 2021 at 02:37

  Vad kul att ni också hittat till den här lilla färjan! Charmigt! Och tack så mycket för länken! 🙂

  • Reply
   Lena
   1 augusti, 2021 at 02:46

   Så lite så! Och tack själv för tipset! 🙂

 • Reply
  FORSVIKS BRUK BJÖD PÅ REGN - Gott för själen
  4 augusti, 2021 at 10:20

  […] morgonen hade vi lämnat Mariestad och sedan stannat till vid den spännande Qvarnstensgruvan i Lugnås. När vi väntat ut regnskuren på parkeringen så tog vi del av ett uppfriskat gammalt […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.