resor - långa & korta

LUGNÅS QVARNSTENSGRUVA – SPÄNNANDE HISTORIA

Lugnås Qvarnstensgruva – spännande historia. Det var en av de turistattraktioner som dök upp då vi googlade runt inför vår roadtrip längs Göta Kanal. Vi var glada att vi åkte dit. Det visade sig att platsen bar på en riktigt spännande 800-årig historia.

Det var inte jättemycket information att ta del av och det verkade inte vara så stort, så vi var osäkra in i det sista om vi skulle åka dit. Jag hade också mailat ett antal dagar innan för att fråga om hur lång tid guidningen tar, utan att få något svar.

Vi hade lämnat Sjötorp på eftermiddagen och åkt vidare mot Mariestad. När vi väl var i trakten av gruvan bestämde vi oss ändå för att åka dit och kika lite för att se om det ”verkar vara nåt”. Från parkeringen går man några hundra meter genom en vacker skog/inhägnad hage. 

Lugnås Qvarnstensgruva - spännande historia

Det var inte jättemycket att se, och guidningen tog bara 25 minuter, så de 100 kronorna i avgift för turen kan tyckas vara mycket. Det är en förening som driver detta så jag förstår att de behöver ta betalt. Dessutom fick vi ta del av en väldigt fascinerande och spännande historia. På berget finns ungefär 600 dagbrott och ett 50-tal gruvor som ett minne av svunnen tid. Det är dock bara en gruva som är öppen för besökare.

Lugnås Qvarnstensgruva - spännande historia så gammal som 800 år
Lugnås Qvarnstensgruva – spännande historia så gammal som 800 år

Redan på 1100-talet kom munkarna till platsen och lärde upp bönderna hur man skulle bryta kvarnstenar på bästa sätt. Det var såklart ett väldigt slitsamt liv. Mörkt, kallt, ensidigt och tungt. Det tog ungefär två veckor för tre man att bryta en sten.

Och det mest ansvarsfulla och avgörande momentet var i slutet, då stenen skulle frigöras och alltså slås loss från berget. Man ser de små järnkilarna som slagits in under stenen på bilden. Om stenen sprack i det momentet så kunde man inte sälja stenen. Två veckors arbete var förgäves och man blev utan lön.

Väldigt tydliga lager med sten.

Detta sägs vara sjöbotten underifrån. Ja, jo, nog är det likt sandformationer från en sjöbotten, så kanske stämmer det.

Lugnås Qvarnstensgruva - spännande historia
Lugnås Qvarnstensgruva – spännande historia som guiden berättade om

Guiden vi fick var en ung tjej som sommarjobbade vid gruvan. Det märktes att hon själv tyckte att det var riktigt spännande och roligt. Hon var verkligen rätt person på rätt plats. 

På bilden ser man den rundade formen efter att en stor kvarsten brutits loss. Tänk vilken arbetsmiljö!

På platsen fanns några små byggnader, toalett och ett litet café. Och några getter 🙂

Lugnås Qvarnstensgruva - spännande historia här med plåtgubbar som symboliserade arbetet
Lugnås Qvarnstensgruva – spännande historia här med plåtgubbar som symboliserade arbetet

Även om man inte går den guidade turen så är det ändå en trevlig liten utflykt. Sen kanske jag inte skulle säga att det är värt värsta omvägen. Lugnås qvarnstensgruva – spännande historia. Vi rekommenderar ett besök där!

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.