resor - långa & korta

SJÖTORP – BÖRJAN PÅ GÖTA KANAL

Sjötorp – början på Göta Kanal. Det är ett fint litet samhälle. Sjötorp är också början på vår resa längs kanalen denna semester. Vi lämnade Enköping på morgonen och efter ett kort fikastopp på vägen så var vi framme vid dagens första delmål efter tre timmars resa.

Kanalmuseet i Sjötorp - början på Göta Kanal

Den lilla orten myllrade av sommarvarma turister, precis som vi. Vi hade tur och kunde hugga en parkeringsplats precis intill museet. Det verkade för övrigt inte vara alltför lätt att hitta nånstans att göra sig av bilen. Kanal- och sjöfartsmuseet ligger i gamla hamnmagasin precis intill kanalen. Vi började vårt stopp på orten med att besöka museet. På bilden är Balzar von Platen som är pappa till Göta Kanal. Han drev igenom detta otroliga byggnadsverk. Jag kommer att göra ett separat inlägg om kanalen senare.

Museet inrymde en hel del föremål och små utställningar.

Skulle nog säga att fokuset var mera sjöfart, båtbyggande och traktens historia än historien om kanalen. Det var ändå värt de 40 kronorna i inträde, tyckte vi.

Efter museet gick vi sen vidare i samhället. Många försöker såklart göra sig en hacka på turisterna och såklart även skapa möjligheter för besökarna att få en trevlig vistelse.

Sjötorp - början på Göta Kanal.

Vi hade med oss tunnbrödklämmor i matsäcken som vi inte hunnit äta upp, så de stoppade vi i oss i skuggan. Toppade sen med en glass från en av serveringarna. Jag brukar sällan köpa glass för att jag tycker de ofta är smaklösa, men jag tog chansen i värmen. Mums! Sjötorp bevisade att glass kan smaka som när man var barn 🙂

När vi gick runt vid gästhamnen och bryggorna konstaterade vi att det var långt färre båtar i farten än vad vi trodde att det skulle vara. Vi hade föreställt oss mer eller mindre kaos. En hel del tysk-flaggade båtar faktiskt. Av de få båtar vi såg.

Sjötorp - början på Göta Kanal

När vi gick där nere i inloppet till kanalen började det plötsligt att låta bakom ryggen. Slussportarna hade börjat öppna sig.

Efter en stund kom den här stora båten in i slussen och en lite till. Fascinerande att se när båtar slussas upp och ner.

Sjötorp - början på Göta Kanal
Sjötorp – början på Göta Kanal

Här är det. Sjötorp – början på Göta Kanal. Det är här det börjar. Eller slutar om man så vill.

Må bäst!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Monica
  28 juli, 2021 at 10:13

  Där har jag nära och kära och minnen från båtturer och bad. Roligt att se det här. Vi har bara tänkt tanken att åka ned, både förra sommaren och denna men tror vi har det kvar. Ha det riktigt toppenfint. Det är så härligt att uppleva andra platser och man blir nästan förvånad så vackert det är och trevligt folk. Visst, finns i tuffa huvudstaden också men ofta lite lättsammare stil här och där ute i landet.

  • Reply
   Lena
   29 juli, 2021 at 07:44

   Sjötorp var verkligen fint och värt ett återbesök! 🙂 Ja, håller med dig. Tror vi säger varje gång vi är ute ”Vad fint land vi har”!

 • Reply
  LUGNÅS QVARNSTENSGRUVA - SPÄNNANDE HISTORIA - Gott för själen
  29 juli, 2021 at 07:41

  […] hade lämnat Sjötorp på eftermiddagen och åkt vidare mot Mariestad. När vi väl var i trakten av gruvan bestämde vi oss ändå för […]

 • Reply
  FREEDOMtravel
  29 juli, 2021 at 08:20

  Sjötorp, där är så fint! Där har vi handlat fryst abborre två gånger, så bra pris och så gott! Men vi tänkte att det var slutet på Göta kanal, haha 😉 (Beror antagligen på hur man ser det ;))

  • Reply
   Lena
   31 juli, 2021 at 07:18

   Hehe, ja jag tänkte nog också först att Mem är starten och Sjötorp slutet. Men eftersom det faktiskt går att åka åt båda håll även med båt så fick det bli vår början 😉

 • Reply
  MARIESTAD VAR EN GULLIG SJÖSTAD - Gott för själen
  31 juli, 2021 at 08:53

  […] hade lämnat Enköping samma morgon och sedan stannat i både Sjötorp och vid Qvarnstensgruvan i Lugnås innan vi kom till Mariestad. Efter incheckning var vi galet […]

 • Reply
  SVERIGES MINSTA FÄRJA LIGGER I TÖREBODA - Gott för själen
  1 augusti, 2021 at 09:55

  […] hade dagen innan sett Sjötorp, Qvarnstensgruvan i Lugnås och sovit i […]

 • Reply
  MED BIL LÄNGS GÖTA KANAL - ROADTRIP GÖTA KANAL - Gott för själen
  26 april, 2022 at 09:31

  […] Här följer en sammanfattning över hur vi åkte, var vi sov och vilka stopp vi gjorde. Och såklart tips på besöksmål. Samtliga länkar är till mina tidigare inlägg om besöken. Vi lämnade Enköping på morgonen för en roadtrip längs Göta Kanal. Vi började i Sjötorp och kanalmuseet där. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.