resor - långa & korta

PRINCES STREET GARDENS I EDINBURGH

Jag hade hört talas om att det skulle finnas en fin stadspark i Edinburgh. Googlade lite och kom fram till att det måste vara Princes Street Gardens. När vi ändå var på plats i staden och ändå skulle till Edinburgh Castle så bestämde vi oss för att ta en titt. Var det värt ett besök? Jag ska berätta vad vi tyckte.

Princes Street Gardens – en stadspark i Edinburgh


Parken, säger jag, men det är egentligen två parker. Den västra och den östra. Så här ser det ut vid den ena entrén till parken. Och japp, som ni ser så stavas det med ett s. Parken anlades i två etapper, slutet på 1700-talet respektive början på 1800-talet. Här kan man läsa mera om Princes Street Gardens.

Princes Street Gardens i Edinburgh
Princes Street Gardens i Edinburgh

Går man en bit i entrétrappan så har man denna plantering till höger. Rädda Barnen och 100-årsjubileum verkar ha något med saken att göra. Så fint. Tyvärr så hade de lagt en stege och precis över alltihop.

Minutiöst planerad plantering.

Jamen titta så fint!

Efter att vi beundrat den planteringen en stund gick vi vidare och hittade bland annat denna roliga växt.

Och en annan lite mera vanlig plantering.

Parkbänkar stod i långa rader. Det var folk som hade donerat bänkarna till minne av någon kär och till förmån för parkbesökare. Och en skulptur i form av en babyelefant fanns där till minne av förlorade småbarn.

Vi strosade vidare och sneglade upp till Edinburgh Castle som vi skulle besöka strax efter. Det ser rätt mäktigt ut där det ligger på klippan.

Privat ägo

Och här då. Hur gulligt?! Millimeterprecision i den trädgården.

Under en tid var den västra delen i privat ägo.

Var det värt ett besök?

Och vad tyckte vi då? Tjaa, det var en trevlig och vacker park. Vi gick lätt gick igenom den västra parken på under timmen. En skön oas mitt i storstaden. Men nu är vi ju rätt bortskämda med Enköpings parker. Det kanske låter som ett skämt för den som inte känner till våra parker, men de är verkligen något utöver det vanliga. Den här parken var väl värt ett besök, men inget jag skulle rekommendera att göra en omväg för.

Här finns mer att läsa om vår roadtrip på 120 mil i Skottland.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  VÅR PLANERADE RUTT I SKOTTLAND - Gott för själen
  10 augusti, 2019 at 08:59

  […] Princes street gardens fanns också med på listan. Den besökte vi första morgonen. Visar sen. Strax efter öppningsdags tog vi oss upp för berget till Edinburgh Castle. Kommer såklart att visa en massa bilder därifrån sen. […]

 • Reply
  EDINBURGH CASTLE - SLOTTET MAN MÅSTE BESÖKA - Gott för själen
  12 augusti, 2019 at 05:30

  […] slottets öppningsdags besökte vi Princes Street Gardens. De var bland annat då vi såg slottet på […]

 • Reply
  ulrica
  20 augusti, 2019 at 08:59

  Vad bra att veta då vi sneglat åt den parken om vi ska åka dit igen. Då kanske man ska välja någon annan :).
  men himla tjusigt, och det måste vara kul att jobba med såna där fina planteringar och se de växa fram.

  Kram Ulrica

 • Reply
  7 TESTADE HOTELL I SKOTTLAND - Gott för själen
  14 maj, 2020 at 06:00

  […] gamla stan så läget kunde inte bli bättre. I alla fall inte för oss eftersom vi skulle till Princes Street Gardens och Edinburgh Castle. Det var en lite märklig hotellentré, man fick liksom leta efter […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.