resor - långa & korta

ST ANDREWS – FYRA SAKER ATT SE OCH GÖRA

Det finns mer i St Andrews än golf. Vi var i staden i några timmar innan det var dags att ta flyget hem. Här har jag listat fyra saker som vi hann med.

St Andrews stad

St Andrews var en gullig liten stad.
St Andrews var en gullig liten stad.

St Andrews ligger på Skottlands sydöstra kust. Det är en riktigt riktigt gammal stad. Man tror att de första bosatte sig där för 8000 år sedan! Idag bor där bara cirka 17 000 invånare.

St Andrews var en riktigt fin och gullig stad. Det tyckte vi båda.

Vi strosade runt bland kullersten och stenfasader.

Noterade vacker grönska på trottoaren.

Och skrattade åt en katt och råtta-lek. Nej då, inte riktiga. Då hade jag definitivt inte stannat och fotat. Det är en sak som är säker.

St Andrews-katedralen

Vi gick vidare till ruinerna av St Andrews-katedralen. Katedralen började byggas i mitten på 1100-talet och tog över ett århundrade att slutföra. Den invigdes en sommardag 1318. Ruinerna tyder på att den var 119 m lång och är den största byggnaden som har byggts i Skottland.

St Andrews katedral
St Andrews katedral

Den stunden vi var just där var det sol och regn om vartannat. En fördel med det är att det blir så skönt ljus i bilderna då 🙂

Det kändes rätt mäktigt att gå där trots att det nästan inte fanns kvar nåt av ursprunget. Man kunde betala för att få komma längre in i ruinen och ta del av mera utställningar. Det hoppade vi över eftersom vi hade begränsat med tid.

St Andrews slott

St Andrews slottsruin
St Andrews slottsruin

Även St Andrews slott var i ruiner. Slottet uppfördes troligen på 1200-talet Inte alls långt ifrån katedralen.

Där kunde man också betala för att få gå in. Även det hoppade vi över.

St Andrews golfbana – the old course

Man kan ju inte besöka eller skriva om St Andrews och hoppa över golfen. St Andrews är ju golfens hemstad. Just här, där jag står och fotar, spelades golf för första gången för 600 år sedan!!! 600 år! Jag har visserligen grönt kort, men inte spelat golf nåt nämnvärt. Ändå kändes det lite högtidligt att gå runt där på denna anrika plats.

Lite extra speciellt att titta på det där gamla klubbhuset.

Och när man har klubbhuset i ryggen så tittar man ut mot Old course första tee (första hålets utslagsplats på den gamla golfbanan). Man kan ju säga så här. Det såg inte ut som att spelarna hade köpt sin utrustning på Claes Ohlsson direkt.

Här ser man hur nära stan golfbanan ligger.

Och precis intill parkeringen finns en fin badstrand.

Ingen idé att försöka ta sig in i klubbhuset. När man inte ens får sitta på bänkarna utanför så skulle man väl åka ut med huvet före om man försökte besöka klubbhuset. Det närmaste vi kom var att en man bad A att fota honom och svågern. Det visade sig att de var klubbmedlemmar. Vilken Lassie va?! 🙂 🙂

Vi tänkte att det knappt var nån idé gå in i caféet eftersom vi inbillade oss att det skulle vara svindyrt. Ni vet så där löjligt dyrt så man bara blir irriterad. Men näe då. Det var inte dyrare där än nån annanstans.

Inte illa att avsluta vår skottlandsresa med en fika på St Andrews Old Course!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.