bygga nytt livet

ATT VÄLJA FÄRG NÄR MAN SKA MÅLA ÄR INTE LÄTT

Detta inlägg innehåller reklam och annonslänkar för Ackes färgcenter.

Att välja färg kan verkligen vara en utmaning, tycker jag. När jag säger färg pratar jag både om kulör och färgtyp. Det är en fördel om man har gott om tid, kan provmåla i olika ljus och en färghandel med stort tålamod!

Att bygga ett vedskjul och välja typ av färg

Som ni vet så har vi ägnat stora delar av våren åt att bygga ett vedskjul. Det behövde vara klart tills det var dags att fälla våra tre björkar.

Vi hade vädret med oss. Våren var ovanligt varm och det var inte speciellt mycket regn heller så vi kunde jobba på.

Det köptes virke och ett litet tak. Det köptes handtag och lås. Och vi skulle välja färg, både kulör och färgtyp som sagt. Det finns ju olika kvaliteter på fasadfärg. En halvmatt färg är lite billigare och kanske lite snyggare. Och å ena sidan så är det inte jättekul att lägga en massa onödiga pengar på bara ett vedskjul. Men å andra sidan så har Nordsjö One fasadfärg bättre hållbarhet. Det är ju inte så himla kul att måla om, så en färg som håller smuts borta längre och håller färgen längre, är en bra investering tyckte vi. Dessutom kom vi på under resans gång att vi skulle måla om hela garaget, som skjulet är byggt emot, när vi ändå höll på. Det var inte jättelänge sen som Andreas målade om garaget men när vi ändå höll på så är det skönt att fräscha till allt. Det fick bli Nordsjö One Super Tech, trots att den är lite blankare. Men kom igen, den är självrengörande och håller upp till 16 år! Känns värt!

Att välja kulör

Vilken färg valde vi? Det blev till sist kulören S 8502-Y
Vilken färg valde vi? Det blev till sist kulören S 8502-Y

Sen var det det där med kulör då. Vi var ganska snabbt eniga om att det skulle vara en mörkt brun, nästan svart. Och med helt svarta foder och vindskivor och sånt.

Hur ser man på en liten provlapp på färghandeln att det är den kulör man tänkt sig?! Den är ju så pytteliten. Eller hur förklarar man för personalen på färghandeln vilken ”mörkt brun nästan svart” som man vill ha. Tro det eller ej, det finns oändliga möjligheter. Vi fick med oss ett par provburkar med olika brytningar och fick med oss ett par pappskivor att testa på.

Att välja färgen One Super Tech till fasaden var inte svårt
Att välja färgen One Super Tech till fasaden var inte svårt

Vi målade och tittade i olika ljus. Nja, njäe. Inte riktigt den. Tillbaka för att fixa ny. Ännu mera förvirrat blev det när jag målade med samma kulör på tre olika underlag. Men jisses så olika de såg ut. (Ni ser ju bara på bilderna hur olika kulören ser ut beroende på fotovinkel och ljus). Tillbaka igen. Tommy på Ackes vankade fram och tillbaka som professor Balthazar och funderade på hur han skulle blanda för att få fram rätt. Jag tror att det blev fem eller sex blandningar innan vi bestämde oss.

Till sist kändes det som att vi måste våga hoppa. Det får bli som det blir, tänkte vi. Det kan ju inte bli helt fel i alla fall. Uthuset, som vi tänkte skulle bli i samma kulör som garaget, är målat med Falu rödfärg. Då kan man ta en variant som heter Falu Vapen som kan blandas i ett antal olika brytningar. Vi var inne ett tag på en helt egen blandning som var snygg, men den går inte att få i Falu-färg som vi behöver till uthuset, så det fick bli en som kan funka till allt. Det blev S 8502-Y. Jag kallar den mjuksvart.

När man ändå målar fasaden så blir ju plötsligt ”sargen” tråkig också, så den fick ny One-färg i svart. Och när man ändå målar sargen så blir plötsligt plåten ful. Så då får man köpa plåtfärg också. Ja, ni fattar. Men rackarns så fint garage och skjul vi har nu.

Vattentunnor

Har man ett snygg vedskjul och garage så vill man ju gärna ha fina vattentunnor också. Andreas hade en tunna vid garaget som var blågrön och lite repig. Han ville köpa ny, men jag föreslog att vi skulle måla om den. Jag ruggade upp ytan och tvättade av den. Köpte en enkel plastfärg i svart och testade. Behöll färgen invändigt. jamen det blev ju riktigt bra ju, om jag får säga det själv. Gillar kontrasten med färgerna.

Vi kunde inte välja färg på vattentunnan, men den fick duga
Vi kunde inte välja färg på vattentunnan, men den fick duga

Sen köpte vi ett par nya tunnor också. De går visserligen i grått, men det får duga.

Vad ska man tänka på när man väljer färg?

Ha gott om tid att provmåla olika kulörer på olika underlag och titta i olika ljus om möjligt. Se till att ha kontakt med en toppenbra färghandel med kompetent personal som gillar sitt jobb och är utrustade med tålamod. Fundera också på om du vill lägga lite mindre pengar och tvätta och måla ofta eller lägga lite mera pengar och slippa lite jobb.

Och till sist, sätt ner foten, bestäm och våga hoppa. Ingen dör och huset exploderar inte, så vad kan hända!? Det blir bra!

Må bäst!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Maria - Wikers Liv
  30 juni, 2020 at 11:28

  Ja, ni har verkligen ett fint vedskjul/garage nu! OCH… snygg vattentunna! Gillar också kontrasten med det medelhavsblå inuti mot det svarta. Bra jobbat!
  Och jag håller med… det är svårt att välja färg, både nyans/kulör och typ.
  Kram/Maria

  • Reply
   Lena
   30 juni, 2020 at 09:18

   Tack, vad roligt att du gillar resultatet!

 • Reply
  Karin
  1 juli, 2020 at 05:34

  Ja att välja färg är inte lätt. Ha ha, det brukar bli minst tre vändor till färgaffären varje gång för mig. Men fint blev det för er. Jag är också inne på att måla en vattentunna, tack för tips om hur man gör! Ha det gott! Kram

  • Reply
   Lena
   1 juli, 2020 at 05:43

   Tack, kul att du gillar!

 • Reply
  VI SKA KÖPA VINGA FÖR PENGARNA - Gott för själen
  2 september, 2020 at 06:42

  […] panel. Svarta takpannor, mjuksvart fasad, vita foder och vindskivor. Det kommer också att vara solceller på taket. Har vi tur så kommer vi […]

 • Reply
  GRUNDEN TILL VÅRT NYA HUS HAR PÅBÖRJATS - Gott för själen
  14 december, 2020 at 06:04

  […] Haha, den där bilden är ganska avslöjande. Där syns ganska tydligt, minst sagt, hur långt vi kommit med renoveringen av uthuset. Viss skillnad på de olika sidorna va’?! Uthuset har samma kulör som huset kommer att få. Mjuksvart, som jag kallar det. […]

 • Reply
  HUSBYGGET I VINTERSKRUD VAR VACKERT ATT SE - Gott för själen
  16 februari, 2021 at 06:00

  […] ska inte vara vitt som det är just nu utan mjusvart, som garaget och uthuset , och vita foder. Vi kommer att ha en ljus enfärgad terassmarkis. Ett tag var vi inne på en […]

 • Reply
  FÄRGEN PÅ FASADEN BÖRJAR KOMMA PÅ PLATS - Gott för själen
  25 maj, 2021 at 07:27

  […] Vi är supernöjda med denna mjuksvarta kulör! […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.