trädgård

DET TOGS ETT BESLUT OM TRÄDFÄLLNING

Det togs till sist ett beslut om trädfällning. Andreas hade funderat och våndats länge över hur han skulle göra. Han har svurit i flera år över hur mycket de skräpar ner samtidigt som de är fina.

Där syns fem större björkar. De tre till vänster står på hans tomt och de två till höger står på grannens tomt.

Visst, det var väl inte hela världen att man tvingades plocka nedfallna kvistar (från både egna och grannens träd) i kanske en halvtimme innan man kunde klippa gräset. Och ”alla” säger att björkar är så fina.

Jag höll med honom om att det är trist att plocka efter träden och höll med om att de är fina, (älskar björkar egentligen), och att jag stöttar honom i vilket beslut han än skulle ta. Ja, det är ju hans fastighet så det är ju han som måste fatta beslutet.

En liten ”tröst” är att de inte är vilda. Tidigare ägare har berättat att han planterat björkarna. Till sist tog Andreas ett första steg och begärde in en offert. Såna här höga träd, med både egna och andras byggnader i närheten, kräver proffs kände vi.

Det krävdes sen en tids ruvande på den där offerten innan han till sist bestämde sig. ”Nu ska de bort!” och accepterade offerten efter lite justeringar.

Vi var lediga dagen D och bidrog själva med att släpa undan grenar och lite smått. Självklart på behörigt avstånd. Vi berättade för trädfällarna om att träden skräpat så galet mycket. Efter att de berättade varför så kändes beslutet ännu bättre. De sa att träden stod för trångt och inte så bra placerade. De stod nämligen längs gatan, vilket såklart innebär att de inte får så mycket vatten. Och ska de dessutom slåss med varandra, om den fukt som de kommer åt, så blir de spröda och fäller lätt kvistar. Det blir då också lätt röta i träden. Det ser inte jättebra ut på bilden ovan.

Ibland känns det extra bra med beslut om trädfällning.
Ibland känns det extra bra med beslut om trädfällning.

Det här ser definitivt inte bra ut heller. När de berättade hur det funkar så kändes ännu bättre att han fattat beslut om trädfällning. Då kändes det riktigt skönt att de fick komma till björkhimlen. Det är inte alltid positivt att spara träd!

Beslut om trädfällning kan leda till nåt bra.
Beslut om trädfällning kan leda till nåt bra.

Och i björkhimlen så kommer de få ett nytt liv. Vi har massor med ved att elda med. Dessutom har jag sparat ett och annat eftersom jag självklart har en massa kreativa idéer. Andreas fick stränga order om att inte kapa eller klyva nåt utan att fråga 🙂

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Mia på Sigrids Lycka
  12 maj, 2020 at 10:24

  Hej,

  Det låter som ett bra beslut.

  Det låter som om vi har exakt samma läge. Vi har en björnunge på 5 äldre björkar som skräpar och står nära en grusväg. En ska bort (De andra är grannens) för det blivande växthuset.

  Kramelikram
  Mia

  Ps lägger till dig på instagram

 • Reply
  Maria - Wikers Liv
  13 maj, 2020 at 08:53

  Vi anlitade också en firma som röjde en hel del träd förra sommaren, som stod på vår tomt men inte röjdes undan från början. Det var heller inga fina träd så det gjorde inget . Nu är tanken att det ska planeras gräsmatta och lite annat på den ytan, som var ganska stor faktiskt.
  Men himmel så smart att spreja gångjärnen svarta! SÅ snyggt!
  Kram och fin onsdag!
  /Maria

 • Reply
  TIPSAR OM BRA TRÄDFÄLLARE I MÄLARDALEN - Gott för själen
  26 maj, 2020 at 05:51

  […] togs ett beslut om trädfällning efter mycket om och men. Jamen man fäller ju inte björkar hur som helst. Det krävs ju rätt […]

 • Reply
  ATT VÄLJA FÄRG NÄR MAN SKA MÅLA ÄR INTE LÄTT - Gott för själen
  30 juni, 2020 at 06:00

  […] Som ni vet så har vi ägnat stora delar av våren åt att bygga ett vedskjul. Det behövde vara klart tills det var dags att fälla våra tre björkar. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.