livet recept

ANNORLUNDA MAT HAR STÅTT PÅ SCHEMAT

Vi har kört med lite annorlunda mat i ett par veckor. Det började med att Andreas tyckte att det är lite tråkigt att vi bara äter samma mat hela tiden. Vi bestämmer allt tillsammans så det var inte så att han klagade på mig på nåt sätt, utan mera ville ha in lite nytt.

Utan att säga nåt så googlade jag runt och bestämde några rätter och skrev upp ingredienser på inköpslistan. Han såg med skräckblandad förtjusning (tror jag) på vad som plockades ur matkassarna. Nån vecka senare fick det bli hans tur.

Annorlunda mat - asiatiska kycklingspett med jordnötssås
Annorlunda mat – asiatiska kycklingspett med jordnötssås

Det här är den första rätten vi åt. Asiatiska kycklingspett med jordnötssås. Köpte dock inte färdiga spett som i receptet utan stekte kycklingbitar själv. Den rätten tyckte vi båda var ”sådär”. Den kändes lite torr. Det hade nog varit gott med nåt mera såsigt till.

Näst på tur på min lista var Rostade rotfrukter och salsa verde och bönor. Ärtskotten var slut i butiken så det fick bli groddar istället. Och istället för vita bönor fick det bli svarta bönor som vi hade hemma. Den här rätten tyckte vi både rätt bra om. Det var väl inget ”wow”, men helt klart nåt vi kan tänka oss att göra igen.

Vi åt lite rester emellan så när det var dags för fiskgryta med saffransaioli och baguette hann det bli fredagkväll. Så till det serverades ett glas vitt. Härliga färger i den här rätten! Den här tyckte vi både om jättemycket. Smakbalansen var perfekt och tilltalade oss helt enkelt.

Veckan efter pausade vi lite med det gamla vanliga, men veckan efter det så var det Andreas tur att surfa runt. Jag såg med spänning och förvåning på vad som hamnat i matkassarna.

Annorlunda mat - fiskgryta med chorizo
Annorlunda mat – fiskgryta med chorizo

Han hade också en fiskgryta på sin lista…. med chorizo. Oväntad kombo men riktigt toppengott. Perfekt smakmix. Det här var rätt nummer två.

Den första rätten som han valt, raggmunk med fläsk (bacon), glömde jag att fota. Det var jättelänge sen jag åt det trots att jag tycker att det är jättegott.

När sista rätten skulle serveras var det fredagkväll. Pasta med bacon, tomat och parmesan, med ett glas rött till, satt perfekt. Det här blev en hit. Supergott! Ska man vara petig så hade det kunnat få vara nåt mera såsaktigt till.

Det blev en kul grej av hanns kommentar om att äta samma rätter. Det var ju inte på nåt sätt nåt avancerat eller jättekonstiga rätter, bara lite annorlunda än vad vi brukar köra med. Det är ju inte varje dag vi äter sånt här, kan man ju säga. Jag kan absolut föreställa mig att vi inte är ensamma om att ha ett ganska begränsat antal rätter som man alternerar mellan. Kanske kan flera bli inspirerade av våra val eller kanske rent av inspirerade att göra samma sak.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  12 maj, 2021 at 09:00

  Jag har också behov av att variera! Om vi äter samma för länge tappar jag aptiten. Konstigt? Det behöver inte vara lyxigt, bara inte samma 😉

  • Reply
   Lena
   14 maj, 2021 at 07:55

   Det kan tydligaen vara olika det där 🙂 Jag har inga som helst problem att äta samma. Sen gör det förstås inget om man varierar. Det är bara lite jobbigare at hitta på eller köpa en stor burk för att använda en tesked, typ.

 • Reply
  Karin
  14 maj, 2021 at 08:22

  Kul att prova nya maträtter! Jag blev nyfiken på vad ni brukar äta, era standardrätter? Jag är nog ganska ombytlig i köket men är jag själv hemma så blir det ofta olika sallader, oftast med räkor eller kycklingtärningar. Standardmaten för maken och mig hemma på sommaren är något grillat med grönsaksspett. På vintern äter vi ofta spagetti bolognese på fredagskvällarna, så gott med ett glas rött vin till.

  • Reply
   Lena
   15 maj, 2021 at 03:06

   Jaa, vad brukar vi äta? Hmm, torsk med äggsås, ugnsstekt lax med kall dillsås och potatis, korvstroganoff, köttfärssås och spaghetti, currykyckling, fläskfilé med champinjoner och gräddsås med tomatpuré, pyttipanna med stekt ägg. Och grillat på sommaren förstås. Typ så.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.