resor - långa & korta

KARLSBORGS FÄSTNING VAR EN STAD I STADEN

Karlsborgs fästning var en stad i staden. I början av 1800-talet förlorade Sverige Finland till Ryssland. Plötsligt blev Stockholm mer oskyddat. Göta Kanals byggherre Blazar von Platen kom in med ett förslag om att placera en fästning just här.

Samma dag som vi kom till Karlsborgs fästning hade vi besökt Forsviks bruk och Göta kanals första sluss och Sveriges äldsta järnbro. Trots att vi kom dit sent på dagen hade vi tur att få biljetter till en guidad tur.

Von Platen menade att Karlsborg var en optimal plats med närheten till Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Göta Kanal (som höll på att planeras vid den tiden). Den regionen var också mest tätbefolkad. Man skulle bygga en fästning mitt i landet för att få mera tid på sig att flytta kungafamiljen, regeringen och guldreserven i händelse av krig. Han drev på planen och byggnationen påbörjades 1819.

Karlsborgs fästning var en stad i staden
Karlsborgs fästning var en stad i staden

Platsen var en udde i Karlsborg och det skulle fungera som Sveriges reservhuvudstad. Man byggde som en stad i staden med sjukhus, kyrka och bostäder bland annat. Ett låååångt hus avgränsade området.

Karlsborgs fästning var en stad i staden

Detta låååånga hus är 678 meter långt och fungerar som ett slutvärn bestyckat med 263 kanoner. 6000 – 8000 man skulle bemanna fästningen. Platserna för kanonerna syns inte här eftersom jag fotar från ”fel” sida.

Tidplanen för byggnationen sprack å det grövsta. Tanken var att det skulle ta 10 år att bygga, men det tog 90 år! När den var klar var den redan omodern! Lite surt, minst sagt!

Karlsborgs fästning var en stad i staden
Karlsborgs fästning var en stad i staden

Det var en blandad skara som byggde området. Det var bönder från trakten, fångar och soldater som bidrog till att färdigställa.

Idag bedrivs fallskärmsjägarutbildning på området.

Delar av området är idag öppet för allmänheten. På området finns också ett museum och café.

Området är öppet dygnet runt, året runt och är gratis att besöka. Vill man se museet och gå någon av de guidade turerna så kostar det pengar. Köper man en kombibiljett för guidning och museum blir det rabatterat. Vi tog en tur med en jättebra guide som hanterade uttråkade barn på ett förträffligt sätt. Under turen fick man se tunnlar och gångar som man inte kommer åt annars.

Vi tyckte det var väl värt ett besök och man fick mycket för pengarna. Rekommenderas.

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.