resor - långa & korta

MOTALA INDUSTRIMUSEUM OCH PLATENS GRAV

Motala Industrimuseum och Platens grav var två av ställena vi besökte i juli. Museet var välskött och visade massor med föremål, bland annat Sveriges första och ännu fungerande bandtraktor. Baltzar von Platen ligger begravd längs kanalen relativt nära museet.

Motala Industrimuseum

Mitt emot museet finns trevliga Café Mallboden och bredvid caféet finns fina ställplatser för husbilar.

Motala industrimuseum och Platens grav

Museet ligger i en vacker byggnad precis intill kanalen.

Motala industrimuseum och Platens grav
Motala industrimuseum

Motala verkstad har haft en betydande roll i industrisverige. Verkstaden grundades 1822 och servade bygget för Göta Kanal till en början.

Hur kan en bandsåg vara så vacker liksom. Jamen kolla trädetaljerna mot det svarta järnet!

Skrivmaskiner och skrivare i långa rader. Oklart om de funnits i verksamheten eller om de tillverkats här.

Jag hittar alltid en massa vackra detaljer att fota när jag är på ett sånt här ställe!

Denna kassaapparat har funnits på Konsum Ringen (gissningsvis i Motala). Om Coop fortfarande hade haft kvar såna apparater än idag hade de förmodligen inte blivit drabbade av en hackerattack (som skedde för några veckor sedan).

Under årens lopp har verksamheterna skiftat en hel del. Man har bland annat tillverkat båtar, lok, vevaxlar och krigsmaterial, men även en hel del hushållsprodukter. Bland annat 2 miljoner diskbänkar och drygt 5 miljoner spisar.

Motala industrimuseum kostade inte många tior att ta del av. Då vi var där tog de bara kontanter eller Swish, kan vara bra att veta. Vi rekommenderar ett stopp på museet. Väl värt pengarna. Jag lärde mig en massa spännande saker kring Sveriges industrihistioria.

Platens Grav

Motala industrimuseum och Platens grav
Baltzar von Platens grav

Baltzar von Platen ligger begravd på den plats längs Göta Kanal han själv valt ut. Han önskade att begravningen skulle vara liten och att gravstenen enbart skulle visa hans namn. Kungen, Karl XIV Johan, struntade blankt i hans önskan om en anspråkslös begravning. Det blev en pampig tillställning, där hans kista drogs av hans egna fyra hästar och 800 livgrenadjärer sköt salut då kistan sänktes.

Motala industrimuseum och Platens grav är två viktiga platser i Motala. Säkerligen finns det en hel del till att ta del av. Vi hann inte så mycket eftersom vi hade många andra utvalda ställen att se under vår Roadtrip Göta Kanal. Bland annat Karlsborgs fästning som du kan läsa om här.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Christine
  8 augusti, 2021 at 03:06

  Hej! Så kul att läsa att ni var nöjda med besöket här i Motala. Jag bor ca 500 meter öster om Industrimuséet , utmed kanalen så dina bilder är hemma för mig😍

  Kassaapparaten från Konsum Ringen är från just Konsum Ringen i Motala, beläget 50- 75 meter från Café Mallboden. Antar att ni missade den byggnaden, det är ett gammal trähus som renoverats varsamt och numera inhyser en verksamhet som arbetar med kultur i olika former. Har ni vägarna förbi igen rekommenderar jag en promenad på gatorna däromkring. Många gamla och vackra hus som säkert passar den som gillar att fota och har öga för detaljer, som du har.

  Stort tack för ett fint inlägg!

  • Reply
   Lena
   8 augusti, 2021 at 03:23

   Hej!

   Men åh vilken trevlig kommentar. Så kul att få lite återkoppling och dessutom att det var uppskattat. Nej då, vi missade inte den byggnaden. Älskar såna byggnader. Vi köpte glass där och strosade omkring lite innan vi besökte Göta Kanal-utställningen intill. Väldigt trevligt. Det kommer ett särskilt inlägg om Göta Kanal och då kommer caféet att vara med lite mera 🙂

   Tack för trevlig kommentar!

 • Reply
  FREEDOMtravel
  18 augusti, 2021 at 10:30

  Igenkänning på dessa platser! Kul att minnas, det var en trevlig resa längs Göta kanal!

  • Reply
   Lena
   19 augusti, 2021 at 05:47

   Vi var också väldigt nöjda. riktigt trevligt och mysigt att åka längs kanalen.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.