resor - långa & korta

STOCKHOLMS STADSMUSEUM – INTRESSANT STÄLLE

Stockholms stadsmuseum var inget undantag när det kommer till intressanta museum. Vi brukar gilla att besöka museum i de städer vi kommer till. I fredags fick vi ta del av historien om Stockholms stad, innan vi åkte på konsert med Thomas Ledin.

Museet ligger på Söder, precis intill Slussen, på den så kallade Ryssgården. Passande namn, eller opassande namn att nämna i dessa tider, det är upp till var och en att tycka. Det är gratis inträde, åtminstone då vi besökte det nu i februari 2022.

Stockholm stadsmuseum

I vilket fall har ryssar varit en rätt stor del av Stockholms historia under en period. Ryska handelsmän reste hit för att sälja skinn, pälsar och lin bland annat.

Det var ganska strikta regler kring handeln. De fick enbart hålla till vid sina handelsbodar och sälja mellan vissa klockslag. Endast partihandel var tillåten. De fick alltså inte sälja enstaka saker till privatpersoner.

Fredmans epistlar av Bellman har ni hört talas om va? Jean Fredman var en urmakare och hans liv skildrades i Bellmans epistlar. Han var ett välkänt ansikte i Stockholm och så duktig i sin yrkesutövning att han utsågs till hovurmakare till och med. Livet spårade dock ur och det slutade med att han hamnade på gatan. Golvuret på bilden har han gjort.

stockholms stadsmuseum

I slutet på 1800-talet – början på 1900-talet flyttade många. Många till Stockholm och många till USA för att försöka finna försörjning och lycka.

Många var inneboende eller väldigt trångbodda. Här bodde 2-barns-familjen Pihlqvist. Det var två av rummen i det som nu är Stadsmuseum. I det ena rummet var det kök och på andra sidan trapphuset var det andra rummet, där var vardagsrum. Familjen sov uppdelat.

Rummen låg tre trappor upp. Frun/mamman släpade vatten och ved i de där trapporna många gånger om dagen. Vilket liv!

stockholms stadsmuseum
God lunch på stockholms stadsmuseum

Vi pausade med lunch I caféet på bottenvåningen. Supergod västerbottenspaj som jag kan tipsa om. Kan också tipsa om att det är ett bra ställe i övrigt för lunch när man är runt slussen. Mycket lugnare och trevligare än de ”vanliga” lunchhaken.

Väldigt nöjda med besöket på Stockholms stadsmuseum rantade vi tillbaka till bilen som vi parkerat på Stadsgården. Åkte sen till hotellet innan kvällens konsert och fortsatte vår helg.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Anna-Maria
  3 mars, 2022 at 09:32

  Mysigt att gå runt på museum! Ni ser ut att ha haft en härlig dag. 🙂

  • Reply
   Lena
   4 mars, 2022 at 05:42

   Ja, visst är det mysigt. Vi gillar det verkligen.

 • Reply
  FREEDOMtravel
  5 mars, 2022 at 07:31

  Fina bilder från museet! Här har jag varit en gång för väldigt länge sedan. 20 år sedan? När vi har tid över går vi på museer så detta står på vår lista. Tack för inspirationen!

  • Reply
   Lena
   6 mars, 2022 at 08:11

   Hehe, ja då är det helt klart dags igen. 🙂 Kul att du gillar inlägget!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.