resor - långa & korta

BESÖKA KALMAR SLOTT VAR GIVANDE

Att besöka Kalmar Slott var givande och gav några intressanta timmar. En väldigt duktig guide lotsade oss igenom slottets 800-åriga historia. På platsen byggde Magnus Ladulås på 1200-talet Sveriges modernaste fästning. Följ med på delar av vårt besök ifall du vill.

Kalmar Slott – yttre miljö

Besöka Kalmar Slott

Vårt besök blev en trevlig kontrast till Kalmar Stadsfests aktiviteter och ljud en kort bit därifrån. Vi var i Kalmar ett par dagar i samband med vår bilresa genom Småland. Här kan du läsa mitt inlägg om stadsfesten bland annat.

Besöka Kalmar Slott

Den borg som byggdes på 1200-talet förvandlades till ett vackert renässansslott under Vasakungarna Gustav I, Erik XIV och Johan III. Framför allt Johan III var väldigt intresserad av byggnationer.

En av de viktigaste händelserna i slottets historia var då Drottning Margareta fixade så att Sverige, Norge och Danmark bildade en union år 1397, Kalmarunionen. Den upplöstes av Gustav Vasa 1523.

Redan i slutet på 1600-talet lämnades slottet åt förfall i samband med att det inte längre var en kungaborg. Det användes sen bland annat till bränneri och fängelse. Fångar som satt där under 1700-talet hade vidriga förhållanden. Under andra halvan av 1800-talet påbörjades en upprustning.

Sedan 1920-talets restaureringsarbete underhålls slottet och sägs att idag vara Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Innan guidningen gick vi runt en timme, inne på borggården, inne i några delar av slottet och uppe på försvarsvallarna.

När vi gått runt på försvarsvallarna en stund, och njutit av den härliga utsikten, så var det dags att ta sig till samlingsplatsen för den guidade turen.

Guidad tur inne i slottet

Besöka Kalmar Slott

Det här är i stort sett den enda möbeln som finns kvar på slottet. När kungarna drog runt med sitt hov så tog man med sig sitt pick och pack när man flyttade helt enkelt. Varför just sängen blev kvar minns jag inte. Den ser ju rätt kort ut, men sängen är hög och rummet stort så det förvillar lite. Den är faktiskt 2,1 enligt guiden. 🙂 En kortare säng hade ju räckt bra med tanke på att man mer eller mindre satt och sov. Man ville med det säkerställa att ”vätskorna i kroppen var i balans”. Om man låg ner så kunde ju konstiga vätskor rinna ner i hjärnan. Det fattar ju vem som helst 😉

Besöka Kalmar Slott

Här har man återskapat en specifik middag på slottet. En av deltagarna (en tysk har jag för mig) noterade noggrant vad som bjöds och vilka som var med, vem som satt var och vad som hände. Det dokumentet har hittats på senare tid och man hade då möjlighet att visa en autentisk miljö som man vet att den såg ut.

Kockarna brukade visst roa sig med ett antal galenskaper på den tiden. Man kunde baka in levande djur i mat och bakverk. Nja, inte så att man kokade eller gräddade djuren utan bara dolde dem. Sen när maten kom på bordet började den att röra på sig. Vet inte hur det kunde vara så kul eftersom jag antar att man som kock iallafall inte såg gästernas reaktioner.

Slottets väggar var smyckade med vacker och imponerande intarsia här och där. Intarsia är som konstverk, nästan som målningar, som är gjort enbart i olika träslag för att få fram olika motiv.

I Gyllene salen får man se ett förgyllt kassett-tak. I ek! Bara den lilla ”piggen” i mitten väger ungefär 100 kg, så man kan ju tänka sig vad hela taket väger!

Besöka Kalmar Slott

Fantastiskt vackra utsmyckningar som restaurerats.

Besöka Kalmar Slott

Att Erik XIV var paranoid och ”galen” är ju rätt känt. Han misstänkte alltid att folk var ute efter att ta livet av honom och ta hans makt, vilket ju visserligen var rätt vanligt på den tiden. Men han var visst orimligt nojig. Han såg till att det kom upp ett ordentligt lås till sovrummet… (bilden ovan).

I entréavgiften på 150 kr ingick den guidade turen. Det fanns lite olika turer att välja bland och ingen bokning krävdes. Vår tur kallades Paradvåningen. Guiden vi hade bidrog till att det var väldigt intressant och trevligt besöka Kalmar Slott. Hon kändes väldigt påläst, pratade i lagom tempo och var lite smårolig här och där.

Är du nyfiken på att besöka slottet kan du kika här för mera information.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.