recept

KNÄCKIG ÄPPELKAKA – RECEPTET SOM FÖLJT MIG

Jag har ett recept på en knäckig äppelkaka som följt mig länge. Kanske är det mormors recept och kanske har jag gjort om det lite. Hur sm helst blir den väldigt god. Jag bakar i princip aldrig kaffebröd utöver till födelsedagar. Jag fick några äpplen av mamma och pappa och gjorde ett undantag. Receptet kommer sist i inlägget.

Lite pyssel är det förstås eftersom det inte är en vanlig sockerkaka. Den extra arbetsinsats som krävs att skala några äpplen, klyfta dem och sen rulla klyftorna i kanel och socker är helt klart värt det.

Tryck ner löjligt mycket äppelklyftor i smeten och strössla socker och kanel uppepå.

Knäckig äppelkaka

Knäckig äppelkaka

3 – 5 äpplen, som skalas och klyftas och rullas i kanel och socker
2 ekologiska ägg
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smält smör

– Skala äpplena och klyfta dem. Rulla klyftorna i en socker- och kanel-blandning.
– Vispa ägg och socker pösigt.
– Blanda mjölet med bakpulver.
– Häll det smälta smöret i äggblandningen och blanda.
– Blanda sen i mjölblandningen.
– Häll smeten i en smord och bröad rund slät sockerkaksform.
– Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Det ska vara rätt tätt med klyftor. Så tätt så det nästan känns löjligt mycket, tycker jag.
– Strö lite socker och kanel över allting så blir den färdiga kakan lite knäckig.

Grädda i 175 – 200 grader i ca 55-60 minuter.

Knäckig äppelkaka

Sen är det bara att fixa en skön höstsol och sätta sig ute för att njuta!

Veckans sista arbetsdag är här. Det blir som vanligt spabad, goda middagar och trädgårdsarbete. Men det blir också födelsedagskalas hos min systerdotter i Spånga, Stockholm. Och vet ni vad?! Vi ska äta tacos ikväll. Det var länge sen!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.