bygga nytt inredning

PRAKTISK OCH SNYGG VEDFÖRVARING

praktisk och snygg vedförvaring

Både praktisk OCH snygg vedförvaring på samma gång är inte helt lätt att hitta. Vi designade och tillverkade vår egen snygga lösning för att förvara vår ved inomhus.

Projektets början

Jag har fått väldigt mycket fin återkoppling på sociala medier efter att jag visade skapelsen strax innan jul. Så jag tänkte jag skulle försöka beskriva hur vi gjorde. Fler kanske är intresserade att göra egen. Vi tar det från början.

Projektet började redan i september med att vi krokade på släpet och åkte till byggvaruhuset för att köpa reglar och armeringsjärn. Eller vänta nu. Projektet började låååångt tidigare i mitt huvud. Kanske redan innan huset var byggt. 🙂 Jag ritade upp det i huvudet och försökte förklara för Andreas. Han nappade på idén.

Sen försökte jag få ner ritningen från skallen till ett papper och sätta mått på allt. På bilden är det en första skiss och beräkning.

Hyllan blev sen knappt 2 m hög och 44 cm bred och djup. Vi använde reglar med dimension 45 mm. ”Hörnbitarna” sågades till 190 cm och de korta regelbitarna kapades till 35 cm. Botten, tre hyllplan plus topp x 4 kortbitar = 4 x 5 = 20 st 35 cm.

Till ”hyllplanen” ville jag ha lite grövre armeringsjärn än de i ”väggarna”. Vi valde 10 mm respektive 8 mm. 4 bitar till både respektive hyllplan och väggar. Till hyllplanen alltså 5 x 4 = 20 st 10 mm. Till de tre väggarna på fyra ”våningar” behövdes alltså 48 st 8 mm-bitar järn.

Materialinköp till en praktisk och snygg vedförvaring

praktisk och snygg vedförvaring

Så, ok, när tid gav utrymme för att dra igång så gjorde vi beräkningar för att optimera längder på reglarna och köpte material. Vi behövde reglar och armeringsjärn till själva bygget och såklart målarfärg. Grundfärg hade vi hemma, men vi åkte till Ackes färgcenter för att köpa inomhusfärg för snickerier i samma kulör som fasaden. (Kulören är 8502Y, jag kallar den mjuksvart)

Det blev förvånansvärt billigt. Jag tror inte det kostade mer än en tusenlapp totalt inklusive färg och skruv.

Gissa om jag var glad när vi kommit så långt att jag kunde börja grundmåla reglarna! Extra glad över att det var så här soligt och varmt 24 september! Eftersom jag var så ivrig att komma igång att måla, innan vi bestämt helt hundra hur måtten skulle vara så fick jag lov att kapa lite senare. Jag körde såg så det rykte. 🙂

Och eftersom jag kapade färdigmålade reglar så fick jag såklart lov att kompletteringsmåla lite. Vid det här laget så hade hösten passerat ytterligare två månader så att stå utomhus och måla i mitt skitiga linne var inte längre aktuellt. Det var bara att täcka vardagsrumsgolvet ordentligt och rigga där.

Kapa till rätta längder och borra hål

Armeringsjärnen kapades till rätt längder för både ”väggar” och ”hyllplan”. Armeringsjärn är ju rätt rostiga. Ja, jo, jag vet, jag gillar ju det. Men man får vara försiktig med vad man lägger dem på. Och händer eller handskar blir väldigt smutsiga.

Fyra hörnreglar skulle såklart vara långa och de andra kapade vi i korta bitar till ”hyllplan”. Och sen valde vi ut var bitarna skulle sitta och märkte upp. U I H = Upp Inre Höger, U B H = Upp Badrum Höger. Fullständigt solklart 🙂

praktisk och snygg vedförvaring

Sen gick vi med våra småbitar till svärisarna och lånade svärfars pelarborrmaskin och borrade hål i reglarna. Vi använde 1 mm större borr än järnens grovlek. Dvs 9 mm-borr till 8 mm järn och 11 mm-borr till 10 mm järn. Bara för att det skulle vara lättare att få i järnen. Vi testade att lägga ihop bottenramen för att få en känsla och skruvade sen ihop tre bitar.

Dags att börja montera

Vi slog sen i 10 mm-järn som hyllplan på den ledd som veden inte skulle ligga på (för att järnen skulle hålla upp veden). Och slog sen dit fjärde regelbiten på järnen och skruvade ihop regelbitarna med varandra. Så svårt att förklara, men ni fattar förhoppningsvis när ni ser bilderna.

praktisk och snygg vedförvaring

Vi gjorde likadant med ”topplocket” och skruvade sen på de långa hörnbitarna.

Det var sen dags att slå i 8 mm-järnen som ”väggar” och skruva dit flera reglar.

Praktisk och snygg vedförvaring

praktisk och snygg vedförvaring

Sen var det bara att städa, torka av reglarna från rost, bättringsmåla och lasta in ved. Så så glad att det som jag målade upp i huvudet blev så bra även i verkligheten. Och givetvis glad över att Andreas går med på mina påhitt och att han dessutom jobbar med dem.

praktisk och snygg vedförvaring

Nu när jag sitter i soffan kan jag komma på mig själv med att bara sitta och titta på vårt projekt. Det är inte bara en praktisk och snygg vedförvaring utan även som en fin tavla. Jamen ved är ju vackert på nåt konstigt sätt. Praktiskt och snyggt på samma gång alltså. Det kan liksom inte bli bättre.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.