inredning trädgård

VÄCKA PELARGONER TILL LIV EFTER ÖVERVINTRING

Så här års är det dags att väcka pelargoner till liv efter övervintring. Det pratas ofta om att en lämplig tid är slutet på februari/början på mars. Jag gjorde det för nån vecka sen.

väcka pelargoner till liv efter övervintring
Väcka pelargoner till liv efter övervintring

Vi brukar övervintra pellisar och olivträd i uthuset. Där har vi ett litet rum som vi håller 10-12 plusgrader i. Det har ett litet fönster också, så blommorna får ljus. Sen vattnar vi ungefär en gång i månaden.

Framåt vårkanten så blir pelargonerna taggade på att växa till sig och börjar leverera blad. De ser ju inte speciellt kul ut när de är så här rangliga.

Man behöver inte plantera om dem varje år. Egentligen räcker det med att kanske pilla bort lite gjord, eventuellt ge dem en större kruka och fylla på ny energirik jord. Eller så gör man inget annat än att klippa ner dem. De är rätt tåliga. Det går till och med att låta bli att beskära dem. Jag inbillar mig att de blir kraftigare och breddar sig lite om man tar ner dem.

väcka pelargoner till liv efter övervintring

Jag brukar plantera om i vilket fall. Det känns bra att ge dem bra förutsättningar. Och sen klipper jag ner dem till 10-15 cm långa grenar.

väcka pelargoner till liv efter övervintring

De får nu stå i vardagsrummet i ett ljust läge och få betydligt mera vatten än tidigare. Jag vattnar lite försiktigt till en början så att de vänjer sig. Annars kan rötterna ruttna, tänker jag.

väcka pelargoner till liv efter övervintring

Nu håller jag tummarna att de kommer att blomma betydligt tidigare än förra året. Då kom inte blomningen igång förrän i juli har jag för mig.

Vårkänslorna som var för ett par veckor sedan är bortblåsta, bokstavligen. Det har snöat i ett par dagar igen. Inatt drog ovädret in över södra Sverige och upp över Stockholmsområdet. Jag tror jag avvaktar med att åka till jobbet. Startar på hemmakontoret så får jag se vart vädret tar vägen framåt förmiddagen. Onödigt att ge sig ut och trängas med andra om jag inte behöver.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anna i Portugal
  8 mars, 2023 at 08:05

  Tack för tips på hur jag ska sköta mina pellisar jag köpte för första gången i mitt liv för ett par veckor sen. Nu har vi ju ett annat klimat, så vinterperioden för dem blir kortare. Nu blommar de så fint i alla fall!

  • Reply
   Lena
   9 mars, 2023 at 05:34

   Kul att du gillade inlägget! Hehe, ja det är väl knappt nån idé att övervintra blommorna där nere 🙂

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.