livet

BAHCOMUSEET BESÖKTES MED VÄNNER

En riktigt gråkall marslördag besökte vi Bahcomuseet med vänner. Det var faktiskt första gången vi var där trots att orsaken till museet är en av Enköpings stoltheter.

Vi skulle ha besök av mina barndomsvänner från Uppsala. Vi brukar alltid hitta på något på eftermiddagen då vi ses, innan middagen, och jag kom på att vi skulle passa på att besöka det där museet som visar en del av JP Johanssons värv. Jag hade pratat om det ett tag, att det vore roligt att se, men det hade inte blivit av.

bahcomuseet

Här är han, vallpojken, drängen, rallaren, montören, avsynaren… J.P. Johansson. Johan Petter hann provapå massor av olika yrken innan han registrerade sitt första patent 1883 och innan han blev fabrikör och direktör.

bahcomuseet

Rörtången och skiftnyckeln är nog de mest kända patenten som han var uppfinnare för, men drygt 100 stycken lyckades han hinna med.

I samband med att JP hamnade i Enköping, i slutet på 1880-talet, blev han företagare. Efter ett år på ett ställe flyttade de till det område där vi bor. Han slog sina ”företagarpåsar” ihop med entreprenören B. A. Hjort. Under resans gång ändrades företagsnamnet till BAHCO (B. A. Hjort & Co).

bahcomuseet

De herrarna gav tusentals människor jobb i över hundra år. Bland annat har Andreas och hans pappa jobbat där. Och några släktingar till mig.

bahcomuseet

1991 såldes verksamhets gren Bahco Verktyg till Sandvik som i sin tur sålde det affärsområdet vidare till det amerikanska bolaget Snap-on sju år senare. Varumärket Bahco används än idag över hela världen. En epok i Enköping gick i graven och några entusiaster startade upp ett museum.

Trots att verksamheten under Bahcos vingar varit så betydelsefullt i Enköping så är kommunen idag inte intresserade av att bidra med pengar till museet. Det bedrivs helt med medlemsavgifter och ideellt arbete, om jag förstod det hela rätt.

Då vi besökte museet dök plötsligt Andreas ner under ett bord. Han hade fått syn på de här pärmarna. Han bläddrade nostalgiskt i handböckerna som han gjort så många gånger tidigare, för många många år sen. Festligt att just de fanns på museet (även om det inte var just de exemplaren).

På museet finns en del föremål som visar på verksamheten som bedrivits. Under en period fanns varumärket Primus under Bahcos flagg.

bahcomuseet

Här är vår guide för vårt besök, Bengt Carlsson. Han var vd för Bahco 1961 – 1987, om jag minns rätt. En riktig entusiast och ambassadör för Bahcomuseet, Bahco Verktyg och JP Johansson.

Om vi blev medlemmar? Självklart! 150 kr för ett årsmedlemsskap bidrar vi gärna med. Och vi kommer gärna tillbaka.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.