recept

RABARBERSAFT UTAN CITRON – RECEPT

Jag har gjort rabarbersaft utan citron några gånger och det går alldeles utmärkt. De flesta recept som man hittar har citron i sig. Eftersom jag är allergisk mot citron (migrän) så blir det inte så bra att använda det.

rabarbersaft utan citron

Visst ser det gott ut!? Jag har delat receptet förut, men tänkte att det kan vara värt en delning igen. Rabarbersäsongen är ju inte riktigt över ännu så någon kanske vill testa att göra saft. Även om det kanske är godast med de allra första sprödaste stjälkarna.

Det går alldeles utmärkt att frysa in skurna stjälkar ifall man inte hinner göra saft direkt.

rabarbersaft utan citron

Det är ju trevligt att göra en liten rabarberbukett också. Om man inte kan/vill/hinner köpa blommor till bordet så kan man ju piffa till det med några spröda rabarber. Den här dagen blåste det ordentligt så jag la sjösten i botten på vaserna. Det blev ju lite extra vackert på köpet.

Rabarbersaft utan citron – recept

Ingredienser:

  • 1 kg (ca 2 liter) rabarber, tvättad och skuren i små bitar
  • 1 liter vatten
  • 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • natriumbensoat ifall du vill ha koncerveringsmedel
  • Ifall man vill kan man smaksätta med kanelstång eller vaniljstång. Jag testade kanelstång, men njae, det var bättre utan tyckte vi båda.

Gör så här:

  • Tvätta rabarberstjälkarna och skär dem i centimeterstora bitar
  • Lägg dem i en stor kastrull och häll på vattnet.
  • Låt småkoka i 15-20 minuter tills rabarbern känns mjuk.
  • Häll koket genom en silduk och låt rinna av ordentligt. Det kanske tar en halvtimme.
  • Mät upp saften som runnit av och häll tillbaka i kastrullen
  • Tillsätt 6 dl strösocker per liter avrunnen vätska.
  • Koka upp och småkoka en stund, och rör om, tills sockret smält.
  • Skumma saften med hålslev om det behövs.
  • Tillsätt konserveringsmedel ifall du vill
  • Häll upp på rena flaskor. (Jag hällde upp lite i en fin glasflaska och ställde i kylen. Resten hällde jag upp i halvliters pet-flaskor och frös in).

Häll av rabarberkoket genom en silduk. Använd gärna den överblivna rabarbern till att koka ur fula kastruller. Kastrullerna blir i princip som nya.

rabarbersaft utan citron

Visst ser det gott ut! Här har jag haft i kolsyrat vatten så det är lite extra skummigt.

rabarbersaft utan citron

Det blir riktigt gott att göra en gindrink på gin, rabarbersaft, och kolsyrat vatten.

Och såklart blir det toppengott och fräscht med saft och kolsyrat vatten, utan alkohol! Supergott att ha en glas intill sig i solstolen!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.