bygga nytt trädgård

EN SPALJÉ OCH PORTAL ÄR UNDER TILLVERKNING

En spaljé och portal är under tillverkning. Spaljé och portal i ett alltså. Och det är jag som tillverkar själv än så länge. Kanske jag behöver lite hjälp att hålla i de tunga och långa stolparna som ska upp.

Så här såg det ut då jag började. Andreas grävde två hål med grävmaskinen där jag ville ha dem. Naturligtvis har jag lyckats välja två platser där fiberkabeln går, men det gick fint att inte gräva av den 🙂

Spaljé och portal

Typ så här kommer det att se ut. Ni fattar va?! 😉 Hehe. Nähäpp, inte det nä. Men jag kan förklara lite. Från hålen och rakt upp ska det stå två stolpar på plintar. Från toppen på stolparna ska det gå två överliggare, två rätt grova reglar, till stolpen vid planket. Det är det jag försökte illustrera med läkten liggandes på marken. Mellan stolparna ska jag sätta armeringsnät och mellan överliggarna ska jag sätta armeringsjärn. Där är det tänkt att ett par klätterväxter ska klättra. Tanken är att det hela ska bilda en trevlig övergång mellan entrén och trädgården i övrigt.

Spaljé och portal

Jag hoppade emellan strentrappsbygget och det här projektet förra helgen. Jag grävde groparna lite djupare, och den ena gropen flyttade jag lite för att få ett bättre avstånd mellan plintarna. Sen la jag markduk för att hålla ogräset borta liiiite mera. Fyllde lite bärlager och packade med ”Stampe”. Fyllde på mera tills jag nått rätt höjd så att plintarna kommer i nivå för den tänkta muren intill. Den där stocken byggde svärfar då han byggde deras hus i slutet på 60-talet. Den funkar utmärkt ännu. Den är ordentligt tung så den gör verkligen sitt jobb med att packa gruset hårt och själv får man ett träningspass på köpet.

Sen stoppade jag ner plintarna och fyllde på mera bärlager runt plintarna och packade. 5-10 centimeter i taget eftersom Stampe inte klarar att packa tjockare lager.

Spaljé och portal

Jag har tänkt testa att sätta murgröna vid spaljén. Lite oklart om den kommer att trivas där. På vissa forum har jag sett att man skriver att murgröna inte gillar direkt sol, medan andra skriver att deras stortrivs mot en södervägg. Jag gillar att den är städsegrön, dvs den är grön året runt och fäller inte sina blad. Tanken är att jag vill ha något som ser trevligt ut även vintertid.

Spaljé och portal

Hedera Hibernica heter en stort som har stora mörkgröna dekorativa blad. Den sägs växa 50-70 cm per år till max ungefär 4-5 meter. Det verkar bli perfekt här.

Just nu är det paus i det här bygget. Jag väntar på att vi ska köpa ett släpkärrslass med jord. Men just nu behöver vi prioritera att köpa sand till stenläggningen. När vi väl har möjlighet att köpa jord vill varva jord och bärlager med markduk emellan. Mera grus intill stolparna, så att det blir riktigt stadigt, och jord emellan så att plantorna får ett bra djup.

Stolparna skulle kunna sättas upp. De ligger färdigmålade sen i våras och bara väntar…

Nu har vi en ny arbetsvecka framför oss, så på vardagarna hinner vi bara jobba lite på kvällarna. Om det inte regnar då förstås…

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.