livet

FÄLLA TRÄD HOS MAMMA OCH PAPPA PÅ LANDET

Igår hjälpte vi till att fälla träd hos mamma och pappa på landet. Startade i dimma och avslutade i sol.

Här ser man ett par lutande träd. Det lite grövre till vänster var ett av träden vi tog ner. Det var ungefär 13 meter och det andra trädet var 10 meter. Och en stor stormfälld äppelträdsgren tog vi om hand också.

fälla träd

Mitt inne i dungen där fälldes ett träd. Mellansonen, som också var med för att hjälpa till, klättrade upp på en stege och lyckades kasta runt ett långt rep. Jag, sonen och pappa drog sen i repet medan Andreas sågade. Han kapade först av en bra bit upp på stammen, så långt han nådde på stegen, för att inte trädet skulle vara så långt när det fälldes.

Jaha, ni undrar om det var myggigt?! Eeehh, joråsåatte… Ja, ni ser ju, en dunge med lövträd är ju värsta partystället för myggorna! Trots att det var sommarvarmt, denna septemberlördag, så fanns det inte en möjlighet att har kortärmat och shorts. Så vi var fullständigt sjöblöta av svett hela bunten. Vi hade marinerat oss med myggmedel så det hjälpte nog en hel del, som tur var.

fälla träd

Pappa, 81, i full action. När första trädet var fällt var det bara att strippa stammen från grenar och kapa upp stammen i lagom stora bitar.

fälla träd

Mycket härlig ved som vi delar på.

Mellansonen hade sitt släp med sig. Så himla bra med det där gallret runt. Vi slängde så mycket ris vi kunde få plats med där. Och på vårt släp tog vi stockar. En hel del blev kvar, men det får tas om hand senare.

fälla träd

Dimman lättade, molnen skingrade sig och himlen tittade fram. Mamma fixade med lunch och fika med jämna mellanrum. På bilden ser man hur krokigt det där trädet har växt. Även det trädet togs ner i två delar.

Andreas är väldigt säkerhetsmedveten och funderar här på hur han ska lägga snittet. Just det här trädet stod rätt nära stugan. Han kände sig lite tveksam till att våga sig på just det här, men gjorde ett försök. Det gick strålande bra.

fälla träd

Morfarn och barnbarnet vilar och småpratar lite i en paus.

Mellan 9 och 16 höll vi på. Vi hann få ner det vi skulle få ner, plus ett antal småträd som stod i vägen. Och vi hann få bort det mesta av grenar och stockar. De var så nöjda och tacksamma. Att fälla träd när man är 80 är ju inte så lämpligt 🙂

fälla träd

När vi kom hem varvade vi ner med ett glas rött innan Andreas tände grillen och jag skickade in klyftpotatis i ugnen. Ännu en god middag i skön sensommarvärme (jag åt middagen i kjol till och med). Efter den dagen var det så skönt att krypa ner i badet och köra massagestrålar en stund för att mjuka upp oss.

Idag är det fortfarande sensommar. När tröttmössan tycker att hans sovmorgon är över ska vi äta frukost (nr 2 för min del 🙂 ) och sen blir det trädgårdsfix här hemma.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.