hälsa & friluftsliv husbil resor - långa & korta

STÄLLPLATS OCH VANDRING VID HJÄLMARE KANAL

Vi var ute på vår första husbilstur och hade varit i Arboga på dagen. Näst på tur att undersöka var ställplats och vandring vid Hjälmare kanal. Vi tog oss 4 km från centrum och ställde upp husbilen.

Hjälmare docka kanalcafé och ställplats

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Hjälmare docka lägger 4 km från Arboga centrum, längs Hjälmare kanal. Hjälmaren är Sveriges fjärde största sjö och ligger i de tre landskapen Södermanland, Västmanland och Närke. Från Hjälmaren går Hjälmare kanal norrut till Arbogaån, eller från Arbogaån och söderut till Hjälmaren om man hellre vill uttrycka det så 🙂 Kanalen är 1,3 mil lång och är Sveriges första byggda vattenväg. Den byggdes på 1600-talet och tog över stora delar av järntransporterna från Arbogaån. Här kan du läsa om då jag skrev om det.

Nio slussar finns längs kanalen. Alla handdrivna precis som för 400 år sedan. Denna finns precis vid dockan. Kanalen trafikeras sommartid av fritidsbåtar och passagerarfartyg.

Vi kom till Hjälmare docka på eftermiddagen. Bara en översnöad bil stod parkerad där. Planen runt dockan var oplogad så det gick inte att se hur man skulle stå, men det var ju inte direkt överbefolkat så det spelade ju ingen roll. Vi försökte läsa och förstå informationen om ställplatsen. Det stod nåt om att man skulle välja en av de numrerade platserna enligt kartan och sen betala via QR-kod. Men kartan gick inte att förstå och de eventuella numren var översnöade, så vi antog att det var gratis vintertid.

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Vi såg på vattenpasset (som Andreas givetvis fixat) att bilen hamnade helt plant åt båda håll direkt, lite festligt. Skönt att slippa hålla på med klossar i halvmörker och snö. Vi värmde lite glögg, chillade och konstaterade att det var förbaskat mysigt att vara ute på vår första husbilstur.

Vi gjorde lite senare middag, lyssnade på musik och bara tog det lugnt. Sen fick vi en god natts sömn. Det var en otroligt vacker morgon dagen efter.

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Här är uteserveringen på Hjälmare kanalcafé. Tur att det bara är öppet sommartid. Det ser lite kylslaget ut annars 🙂

Titta så vackert! Ser ni ringen runt solen. En sån ring kallas halo. Vi såg den inte där på plats utan jag såg den när jag tittade på bilderna.

Här är baksidan på kanalcaféet med bord och soffor mot den lilla dammen.

Lilla Kanalslingan – vandringsled vid Hjälmare kanal

När vi tagit en lugn morgon, stoppat i oss frukost och packat en liten matsäck så gav vi oss ut på en liten vandringstur. Med betoning på liten. Lilla Kanalslingan startar vid Hjälmare docka och vi gick medsols. Här på bilden har vi gått ett par hundra meter längs vägen intill kanalen. I denna infrysta husbåt verkar det bo någon. En infryst segelbåt låg intill och på land en översnöad bil. Hen hade laddat med måååånga säckar ved på verandan. 🙂 På den här bilden syns en halo, ringen runt solen, igen.

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Ytterligare några hundra meter bort kom man till en udde vid Kvarnsjön. Efter dessa bord fanns inga fler rastplatser längsslingan så vi fick fika när vi kom tillbaka till husbilen. Vi insåg att vi skulle ha gått slingan motsols istället. Då hade det varit lagom att fika här på udden.

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Här finns en gammal kvarn som idag inhyser ett café. Kvarncaféet helt enkelt.

Här finns en badplats och det går att hyra kanoter. Ja, sommartid då.

Leden var lite halvdåligt uppmärkt. Men vi chansade på att gå vidare längs den lilla vägen efter kvarncaféet.

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Sen dök det upp en ledmarkering som visade vägen in i skogen.

Ser ni fåglarna högst upp till höger i bild. Jag stod på bron och filmade. Plötsligt hördes ett ljud bakom ryggen. En maaaassa fåglar hade förmodligen legat i vattnet på andra sidan bron, en bit bakom min rygg. De fick för sig att byta plats och tog fart och flög över bron och mig. Andreas, som gått över bron och väntade på mig, uppskattar det till 30-40 fåglar. Tyvärr hade jag precis bytt från video till bild-läge på kameran och hade bara en hand ledig att ändra tillbaka till video. Jag vågade inte trixa så mycket när jag stod på bron och fingrarna var alldeles stelfrusna av ett antal minusgrader, så jag hann inte. Det här var det som blev.

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Vi pulsade vidare i närmare 20 cm snö. Här passerade vi en bostad som låg otroligt fint vid kanalen. Ville inte fota huset av respekt för familjen.

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Som vanligt gör inte bilderna verkligheten rättvisa. Det var verkligen magiskt vackert i skogen med kanalen och all snö!

Ytterligare nån bro passerades.

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Änderna hade verkligen party i kanalen. Det verkar ha varit ett poppis häng för dem. Undrar om de tyckte att det var lika vackert som vi. Trist för dem att de inte kan fota bara 😉

Som sagt, det var en del snö. Och som sagt, ledmarkeringarna var inte de bästa. Vi chansade lite och gick längs djurspåren. Det var ingen fara att gå vilse eftersom vi hela tiden var i krokarna runt dockan och kanalen och vägen. Just den valda slingan skulle vara 1,8 km bara. Det räckte gott och väl. Vi tog ju en lugn morgon och kom inte iväg förrän närmare lunch. Dessutom skulle vi hinna packa ihop och åka hemåt. Vi skulle också stanna på Erikslunds shoppingcentrum i Västerås, så vi hade inte hur mycket tid som helst.

Ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

ställplats och vandring vid Hjälmare kanal

Här avslutade vi vandringsturen med fika intill det stängda kanalcaféet med fin utsikt över dammen.

Vi tyckte att både ställplats och vandring vid Hjälmare kanal var riktigt trevligt, trots att det var vintertid. Det är nog betydligt mera action här sommartid. Både med båtar och folk som besöker området för att fika, vandra, bada, cykla eller paddla. Kan tänka mig att det är väldigt fint sommartid. Jamen kolla bara det här! Vi kommer gärna tillbaka för att upptäcka området vid en varmare tidpunkt på året.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.