husbil resor - långa & korta

EN DAG I PITTORESKA TROSA SÖRMLAND

Igår fick vi en trevlig dag i pittoreska Trosa i Sörmland. Det var väldigt mulet, men varmt. 11-12 grader nånting. Vi stod med husbilen på ställplatsen i hamnen och gav oss iväg på en promenad efter en lugn förmiddag.

Trosa i Sörmland – lite historia

Trosa nämns i historiska dokument för första gången under 1200-talet. Staden, som då låg 5 km nordväst om nuvarande plats, fick stadsprivilegier 1454. Under 1400-talet var Trosa en betydande handelsplats.

Redan 100 år senare fanns inte staden längre. Den nya handelsplatsen och fiskeläget Trosa växte fram, vid nuvarande plats vid Trosaåns mynning. 1610 fick den nya staden stadsprivilegier och var fram till andra världskriget ostkustens mest betydande fiskesstad.

Under andra halvan av 1800-talet blev fisket dåligt och det var svårt att försörja sig. Samtidigt gav ångbåtstrafiken möjligheter att växla om. Turister kom till Trosa och fiskarna kunde bli guider, starta upp serveringar och köra turistbåtar. Trosa blev plötsligt en betydande turistort och badort.

Staden är inte bara en känd turistort. Den är även känd för landets hittills största guldskatt. Tureholmsskatten på 12 kg hittades 1774 och finns idag på Historiska museet i Stockholm.

Promenad längs ån i pittoreska Trosa

Ställplatsen ligger i hamnen, där ån mynnar ut i havet. Vi gick längs ån in till centrum.

Fantatiskt gulligt! Förmodligen inte riiiiktigt lika folktomt en lördag i juli 🙂

Vi strosade på längs ån. Staden är inte stor så man har ganska snart tagit sig igenom.

Väldigt fotovänliga omgivningar.

Fantastiskt vackert och välskött hus precis intill Villabron.

Vi svängde upp mot Torget. Här är Torget. Nope, inte större än så 🙂 Bakom min rygg där jag står finns Rådstugan (syns bild nr 2 här ovan).

Vi strosade vidare i riktning mot husbilen. Passerade en gammal telefonkiosk. Det går självklart inte att ringa härifrån. Däremot kan man gå in där för att hämta en bok, eller lämna en som man inte längre vill ha. Kul grej! Vi var inte så sugna på en bok. Däremot sugna på en öl.

Två små svin i pittoreska Trosa

Syrran som nyligen varit i Trosa hade skickat några tips. Vi nappade på Två Små Svin.

Vi kikade in på innergården. Jamen det här var vi ju bara tvungna att testa!

Grupper av bord här och där.

Charmig soffa med små bord runt ett träd.

Jag vill att det ska bli sommar nu så vi kan återvända för ett glas rosé på den här innergården! Jamen hur mysigt ser det inte ut!

Denna mulna marslördag var det inte direkt läge att sitta ute så vi gick in i värmen.

Väldigt charmig gammal miljö!

Vi hamnade i baren och tog en varsin öl och njöt av den familjära stämningen. Personalen småpratade med stammisarna och oss turister.

Ser gott ut va?!

När vi var nöjda på det stället gick vi snett över gatan för att ta en lunchmacka och fika på Tre Små Rum. Sen blev det ett par lugna timmar i husbilen innan det var dags att byta om för att gå till ett speciellt ställe på middag. Det kräver ett eget inlägg 😉

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.