Jag valde 4 recept på roliga kolasnittar inför mitt födelsedagskalas i höstas. Det blev ett tema på snittar helt enkelt för att jag inte kunde välja. 2 passar extra bra till jul och 2 lite mer hela året.
Jag googlade runt och fastnade för 4 av Camilla Hamids recept. Hennes recept tilltalar mig verkligen. Här kommer dem:
Den första kakan som passar lite extra bra till jul, tycker jag, är Kolasnittar med vit choklad och polkagris, ca 24 st, receptet hittar du här.
Ingredienser
Kolasnittar:
100 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Dekoration:
200 g vit choklad
0,5 tsk neutral olja
1 dl krossad polkagris
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
- Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
- Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på plåten och platta till längderna lite lätt med en gaffel.
- Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
- Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden i 12 bitar vardera och sedan stoppar in plåten i kylskåpet så att kolasnittarna kallnar ordentligt. Då blir det lättare att doppa dem i chokladen.
- Dekoration: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Smält chokladen under omrörning.
- Ta bort bunken från värmen och rör ner oljan. Låt svalna innan du häller upp den i ett glas.
- Doppa de kalla kakorna i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem på plåten och garnerar med polkagriskross.
Den andra kakan som definitivt passar bäst till jul är Lussebullesnittar, ca 40 st. Receptet hittar du här.
Ingredienser:
2 paket saffran à 0,5 g
saft från en halv lime eller citron
200 g smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1-2 dl russin
Vatten till blötläggning (eller rom som jag tog)
pärlsocker till garnering
Gör så här:
- Lägg russinen i blöt i vatten (eller rom) minst 1h innan du börjar baka kakorna.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
- Lägg saffranspulvret i en skål och pressa ner saft från lime eller citron i den. Rör om ordentligt.
- Vispa smör med saffran, sirap och socker till en gul och fluffig smet.
- Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop bara precis tills att du får en deg.
- Tillsätt russinen och arbeta samman degen bara precis tills att de fördelat sig jämnt i degen.
- Dela degen i 4 delar och forma 4 längder på plåtarna (2 längder per plåt).
- Tryck till varje längd med fingrarna eller gaffel (platta inte ut degen, de behöver fortfarande marginal att smälta ut när de gräddas).
- Garnera med pärlsocker och grädde dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills att de inte längre är glansiga, fått lite färg på kanterna men fortfarande är mjuka i mitten.
- Låt längderna svalna på plåten innan du skär upp i snittkakor.
De här är mina favoriter som passar året runt. Saltlakritssnittar. Ca 20 st. Här är receptet.
Ingredienser:
- 12 saltlakritskarameller (t ex turkisk peppar)
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 2,25 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Mortla karamellerna till grova bitar.
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och saltlakrits. Arbeta snabbt ihop tills det blir en deg.
- Dela degen och rulla till två längder. Placera längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite lätt med en gaffel.
- Grädda längderna i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt dem svalna lite innan du skär varje längd på snedden i 10 bitar vardera
Sist, men inte minst bland mina utvalda roliga kolasnittar, Kärleksmumssnittar. Ca 24 st. Receptet hittar du här.
Ingredienser:
Segmjuka chokladsnittar
150 g mjukt, rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Kärleksmumsglasyr
50 g smör
0,5 dl starkt bryggkaffe
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
kokosflingor att garnera med, ca 1/2 dl.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
- Ha sedan i vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
- Rulla degen till två längder, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta lätt till längderna lite lätt med en gaffel.
- Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Låt dem svalna helt och hållet innan du brer på kärleksmumsglasyr, dekorerar och skär till kakor.
- Under tiden kan du göra glasyren.
- Smält smöret till glasyren och låt svalna. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna, förutom kokosflingor, till en jämn och bredbar smet.
- Fördela glasyren på längderna, bre ut i ett jämnt lager och dekorera med kokosflingor.
- Skär varje längd till 12 kakor.
Var inte det här recept på roliga kolasnittar så säg! Det tycker iallafall jag. Och mina gäster verkade tycka att det var toppen.
Må bäst!
No Comments