resor - långa & korta trädgård

ÖPPEN TRÄDGÅRD OCH BUTIK HOS VILLA SJÖVIK

En av höstens och vinterns få strålande dagar var på första advent-lördagen. Vi hade bestämt oss för att ta en utflykt till Öppen trädgård hos Villa Sjövik i Södermanland. Det kan ju tyckas vara lite galet att besöka en trädgård på vintern, men det var verkligen väl värt ett besök. Jag kan ju bara föreställa mig hur det är på våren och sommaren!

Tänk att ha en sån här utsikt över en liten sjö i Södermanland!

Ett sånt vackert hus med utsikt över sjön!

Trädgården

Öppen trädgård hos Villa Sjövik
Öppen trädgård hos Villa Sjövik

Vi gick upp mot huset och möttes av trevliga Carin och hennes lika trevliga man. Jag har följt hennes Intagramkonto ett tag (ett konto med både inredning och ”utredning”) och varit sugen på att hälsa på. Det första som slår en är att man känner sig oerhört välkommen. De vill att man ska känna sig som hemma. Och det lyckades de verkligen med. Tanken är att man ska kunna strosa runt i trädgården och titta på allt.

Det var inte bara en av få dagar som det var soligt utan en av få dagar som det faktiskt var snö på våra breddgrader.

Vi strosade runt i trädgården en stund och tittade på alla detaljer. Vackra växter, krukor, lyktor i väl genomtänkta arrangemang.

Mossa i ett eldfat. Så enkelt och så vackert.

Öppen trädgård med vacker sjöutsikt.
Öppen trädgård med vacker sjöutsikt.

Så mycket fina detaljer.

Massor med fin ”utredning” som Katarina brukar säga. Alltså om inredning som man har ute. 🙂 Himla fiffigt ord så det snodde jag direkt när jag hörde det första gången!

Trädgårdsbutik

När vi gått runt en stund i trädgården så drog vi oss mot den lilla trädgårdsbutiken. På den lilla terassen utanför butiken fanns några lyktor och krukor till salu.

Vi köpte några rostiga tulpaner till oss själva och till julklapp. De är fina både som de är och med värmeljus i, nedstuckna direkt i marken eller i en kruka.

Öppen trädgård med butik för inredning och "utredning"
Öppen trädgård med butik för inredning och ”utredning”

Sen gick vi in i värmen i butiken. Kolla! Jag ville ha typ allt! Så mycket läckert.

Krukor, skärbrädor, ljusstakar, korgar, vaser…

Fika

I butiken finns även fika. Man betalar 100 kr i entré för att få besöka trädgården och då ingår fika.

Denna gång fanns kaffe, te, hemmagjord glögg, saffranskaka och pepparkaka.

Där satt vi en lång stund och fikade och diskuterade vad som skulle få följa med hem denna gång. Förutom de rostiga tulpanerna blev det en annan ljuslykta som ni får se senare i vår.

Eldkorg i en trädgård! Hur mysigt!?
Eldkorg i en trädgård! Hur mysigt!?

En sån här eldkorg (finns i tre olika storlekar) var vi sjukt sugna på också. Men just nu har vi inget bra ställe att ha den på tyvärr.

Öppen trädgård

Trädgården öppnades upp i samband med att de var med i ”Tusen trädgårdar”. Arrangören sa innan att de inte kunde räkna med mera än 20 besökare eftersom Åkers Styckebruk ligger lite off. Det kom närmare 120 besökare! Lite svettigt att välkomna och serva alla då gissar jag! Just nu har de paus. De öppnar upp sin trädgård igen i påsk, för att sedan ha öppet en helg i månaden. Adressen är Forsavägen 17B, Åkers styckebruk i Södermanland. (Jodå, hon går ut med adressen själv i sociala medier).

Det var ett himla mysigt och trevligt besök i en okänd privat trädgård som var lätt att känna sig hemma i. Och det var förmodligen inte sista gången heller. Längtar till våren och sommaren…

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Karin
  12 februari, 2020 at 06:58

  Vilket vackert ställe! Precis sådant som jag gillar, tack för tips! Fina bilder också 🙂 Kram

  • Reply
   Lena
   18 februari, 2020 at 05:49

   Kul att du uppskattade tipset!

 • Reply
  JAG GJORDE EN BLIXTVISIT HOS VILLA SJÖVIK - Gott för själen
  8 juli, 2020 at 06:00

  […] sånt här ställe kan man ju få abstinens ifrån. Då vi var där första gången visste jag att jag ville tillbaka. Nu har jag gjort en blixtvisit hos Villa Sjövik så min […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.