hälsa & friluftsliv

NATURRESERVAT i SKATTMANSÖÅDALEN

Naturreservat i Skattmansöådalen har varit ett okänt område för oss fram tills för några dagar sedan. Eller jo, vi visste såklart att det fanns, men vi hade aldrig varit där. Andreas var sugen på att se några nya vandringsleder och googlade runt lite och föreslog detta för mig i helgen. Jag hakade på såklart.

Naturreservat i Skattmansöådalen

Naturreservatet ligger i både Enköpings och Heby kommuner i västra Uppland. Genom området går Upplandsleden förutom ett antal andra stigar som går kors och tvärs.

I området finns även en slalombacke. Där finns en värmestuga, vindskydd och ett antal eldstäder. Vi parkerade där. Det var mulet till en början och några snöfjun täckte marken när vi knatade iväg. Vid den senaste vandringsturen så var det även då mulet, men ingen snö.

Vårt första besök i området

Naturreservat i Skattmansöådalen
Naturreservat i Skattmansöådalen

Solen försökte kämpa sig igenom molnen efter en stund. Den lyckades i några minuter, men drog sig sen tillbaka tyvärr. Men det var skönt ute ändå.

Det var ett fantastiskt ljus i dalen.

Leden gick ner i dalen och upp tillbaka på åsen igen.

Ån slingrade intill oss hela tiden som sällskap. Inte alltför fräsch, men vatten är ju alltid vatten.

Fika i Skattmansöådalens naturreservat
Fika i Skattmansöådalens naturreservat

När vi gått nästan halvvägs var det dags för fika. Vi satte oss högst upp på dalkanten precis där ett jordskred förmodligen farit fram för massor med år sedan och bildat som en åravin. Ravinen syns inte så bra här.

(*Viskar – den där drönaren verkar ha gjort underverk med Andreas. Helt plötsligt skjuter han till och med av bilder på sig själv. Han som brukar vara så obekväm framför kameran 🙂 )

Ser ni oss där som små prickar? Här syns åravinen mycket bättre. Fascinerande med den markerade gränsen där uppe.

Vi gick vidare mot Ytterkvarn. Några gamla husgrunder placerade strategiskt vid tiden då det begav sig.

Här möttes vi av rester efter full aktivitet runt en kvarn. Hit är det bara ungefär en dryg kilometer från slalombacken.

Man har gjort bord av ett par gamla kvarnhjul och bänkar att sitta på finns där också.

Ytterkvarn som finns i naturreservat i Skattmansöådalen
Ytterkvarn som finns i naturreservat i Skattmansöådalen

Vackert vattenfall, med en massa spår av liv och rörelse intill. Väldigt fint med ett antal fikabord. Här stannade vi bara för att fota lite.

Vi gick tillbaka nästan hela vägen till bilen och slog oss ner vid en av grillplatserna och fixade mat. Det var bara en dryg kilometer till kvarnen så inte ens fram och tillbaka blir så långt. Däremot var det rätt kuperat och väldigt lerigt så kroppen fick sig i alla fall en liten uppvärmning 🙂 Sen kan man givetvis välja att gå längs andra leder också om man vill ha flera kilometer i benen.

Jag kan föreställa mig hur fantasiskt vackert det är i Skattmansöådalens naturreservat på våren och sommaren då allt är grönt. Hit kommer vi definitivt att återvända till.

Må bäst!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Jessica
  7 januari, 2021 at 08:17

  Oj vad kul att se Skattmansöbacken igen. Uppväxt i Morgongåva och vi hade ofta friluftsdag där på vintern och åkte skidor/pulka. Tvärs över åkrarna snett åt vänster ligger Torstuna där min farmor och farfar hade sin bondgård. Man kan se gården faktiskt. Bron med vattenfallet åkte man över varje gång man skulle dit. Tack för roliga barndomsbilder (51 år nu)!!

  • Reply
   Lena
   8 januari, 2021 at 06:21

   Vad roligt att få en sån koppling till vårt besök och en läsare!

   Är det möjligen gården på första eller sista bilden man ser?

   • Reply
    Jessica
    8 januari, 2021 at 11:19

    Hej. Sista bilden. Blir sugen att ta en tur dit till sommaren, tack för inspiration! Jessica

    • Reply
     Lena
     8 januari, 2021 at 08:27

     Vi kommer säkerligen också ta en tur till sommaren. Kul att få inspirera!

 • Reply
  HÄMTA KRAFT I NATUREN ÄR VÄRDEFULLT - Gott för själen
  16 januari, 2021 at 09:25

  […] går gärna på vandringsturer i naturreservat. Nu när vi tillfälligt bor i lägenhet centralt så är tillgången till skogen inte så nära. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.