bygga nytt

FÄRGSKALAN BLIR JORDNÄRA I VÅRT NYA HUS

Vi var snabbt överens om att färgskalan skulle bli jordnära i vårt nya hus. Men det finns väldigt många jordnära kulörer. Väldigt väldigt många. Några rum var lätta att välja till och nåt rum mindre lätt.

På sensommaren var vi in på färghandeln och valde och valde. Åkte in igen och plockade nån till. Till sist kokade vi ner det till sju kulörer. Sen var nästa steg att bestämma vilken kulör som skulle vara i vilket rum.

Tre utvalda kulörer från färgskalan
Tre utvalda kulörer från färgskalan

I gästrummet kommer vi att ha en tapet från standardsortimentet så där blir ingen färg alls. I övrigt kommer det att bli färg på väggarna, med nån fondtapet. De flesta rummen trillade på plats rätt enkelt. Faktiskt. Vi var rörande överens. Det svåraste rummet var kontoret, märkligt nog. Där var vi osäkra båda två. Ett rum som egentligen inte är jätteviktigt och det vätter mot norr så det är rätt mörkt, så varför kändes det så svårt? Till det rummet plockade vi ut de här tre färgerna.

Vi köpte provburkar på färghandeln (nope, inte betalt samarbete) och bredde ut skyddande papp över köksbordet i lägenheten.

Här är en av färgerna upphälld för provmålning. Just den här drar lite lite åt rosa. En annan drog lite lite åt grönt och den tredje var mera neutralt beige lite åt det sotiga hållet. Så fascinerande att se hur kulörer ändrar sig beroende på underlag, omgivning och ljus. Så viktigt att provmåla för att bli riktigt säker, ifall det är viktigt och man är osäker.

Färgskalan blir jordnära i vårt nya hus
Färgskalan blir jordnära i vårt nya hus

Det slutade med att det inte blir nån av de tre i kontoret. Det blir faktiskt samma som vi ska ha i hall, kök och vardagsrum. Och det är den längst till höger. En varm, neutral och lättjobbad kulör. NCS-koden på den är 1704-Y19R. Ett tag var vi lite rädda att det skulle bli för mycket med samma färg på så stora ytor. Men hall, kök och vardagsrum är så pass öppet så det skulle nog bli svårt att ha olika. Och kontoret ligger liksom längst bort, och är mörkt som sagt, så man kommer nog inte tänka på att det är samma.

Till master bedroom har vi valt denna kulör, som är uppmålad på väggen, tillsammans med en ljus mönstrad fondtapet. En väldigt varm och behaglig och något mörkare färg som blev årets kulör 2021. Brave ground kallas den och är tänkt ge en ombonad och balanserad känsla.

Det finns två vita standardkulörer som ingår i husleveransen. Den ska vi ha i tvättstugan, klädkammaren mellan masterbedroom och badrum och i ett av sovrummen som ska bli en walk in closet. Den vita vi valt är 0502Y. Något mjukare än helt kritvit. Samma som dörrfoder, golvsocklar och taklister kommer att vara.

Dessa fondtapeter blir nog bra till den jordnära färgskalan vi valt
Dessa fondtapeter blir nog bra till den jordnära färgskalan vi valt

Tapeten till vänster är den som blir fondtapet i sovrummet. Den till höger kommer att vara en smal fondtapet bakom kaminen. Väggen är bara en dryg meter bred så vi tror att tapeten blir en lite lagom effektfull utstickare till de övrigt beiga väggarna.

Sen kommer vi att ha en del svart, vitt, trä, rost och mässing i inredningen som kontraster. Och nån färgklick här och där blir det säkert också.

här kommer huset att se ut utvändigt med mjuksvart fasad (8502Y) och vita knutar (0502Y).

Må bäst!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Maria - Wikers Liv
  23 februari, 2021 at 08:30

  Det kommer bli så snyggt Lena! =)
  Det är ju verkligen jättesvårt att bestämma färger och även tapeter… Vårt hus är vitmålat i alla rum, sen har vi kompletterat med fondväggar i flera rum (nästan alla…) för att ändå få in lite mönster och färg, men samtidigt behålla det lugna i det enfärgade. Vissa fondväggar har vi tapetserat om och nu kommer jag måla över den i köket också i vitt tills vidare. (Vi håller på med ett ”litet” projekt där) Jag tror att vi också har 0502Y på väggar och fabrikslackade lister och innerdörrar. Men nu när vi håller på att sätta upp lite nytt listverk så är de faktiskt lite vitare… mer kritvita, trots att de också är fabrikslackade… Och 0502Y ser rätt gul ut jämförelsevis 🙁 Lite mer målning 😉
  Vårt hus är som sagt ganska vitt, sedan går inredningen, möbler och annat i naturtoner som mycket grå, beige, brun, svart… och lite färgklickar här och där. Jag tycker att det ger ett lugn och en harmoni att hålla sig till naturtoner.
  Så roligt att följa era uppdateringar i husbygget!
  Kram/Maria

  • Reply
   Lena
   23 februari, 2021 at 08:39

   Tack, vad roligt att du tycker det blir bra! Det tror vi också. Så lugna och behagliga färger. Lite komiskt att kulörer kan ändra färg så där som du beskriver. 🙂

 • Reply
  Karin
  25 februari, 2021 at 12:48

  Det ser fantastiskt fint ut🌟. Det är så roligt att följa era planer! Kram

  • Reply
   Lena
   26 februari, 2021 at 06:10

   Tack, vad roligt att du tycker det!

 • Reply
  MÖTE MED MÅLAREN I ETT FÄRDIGGIPSAT HUS - Gott för själen
  9 mars, 2021 at 06:01

  […] Det gick bra. Han verkade väldigt erfaren och hade bra tankar kring det vi frågade om. Han har fått uppgifter vilka val vi gjort och ska återkomma med en offert i veckan. Vi pratade om eventuell målning av fasaden också. Han […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.