bygga nytt

FASADBELYSNING – ATT TÄNKA PÅ VID HUSBYGGE

Fasadbelysning är en av de viktigaste sakerna att tänka på vid husbygge tycker jag. Förresten är det en av de viktigaste sakerna över lag. Om du frågar mig alltså.

Tips kring valet av fasadbelysning

Vi tyckte att det var ganska svårt att hitta rätt fasadbelysning. Försökte surfa runt på diverse webbsidor och i sociala medier för att få inspiration. Hittade inte så mycket alls faktiskt. Så här kommer lite tips kring hur vi tänkte.

Rätt fasadbelysning betyder jättemycket
Rätt fasadbelysning betyder jättemycket

Fasadbelysningen ger ett speciellt intryck. Och rent visuellt kan det vara väldigt vackert att titta på ljuskäglan som lyfter fram fasaden.

Hur tätt ska armaturen sitta?

Vi försökte bilda oss en uppfattning om hur tätt armaturerna skulle sitta. Inte kul om det blir för glest, men inte heller kul om huset ser ut som en julgran. Det har vi sett exempel på. Vi tog hjälp av elektrikern som installerade eldragningarna i huset. Det mötet skriver jag om här. Han hade lite input och tankar, men inte jättemycket. Den här väggen närmast i bild är 5,5 meter lång, inklusive ett fönster. Så väggen hitom fönstret är kanske drygt 3 meter. Där diskuterade vi om det skulle vara lämpligt med en eller två lampor. Det visade sig räcka bra med en. Ytterligare en skulle ha blivit för mycket.

Funderade också på hur högt den skulle sitta. Vi chansade på att ungefär 170 cm skulle bli bra.

Varmvitt eller kallvitt sken? Och hur bred ska ljuskäglan vara?

Vi ville inte ha en jättebred ljuskägla och inte heller jättelångt upp och ner. Vi ville inte heller att den skulle vara formad lite bulligt närmast armaturen och sen brett utåt. Alltså typ som en skål, om ni fattar. Vi ville att den skulle vara rätt så smal, kort och rak. Och det lyckades vi pricka.

Vi funderade också på hur varmvitt eller kallvitt ljus vi ville ha. Och såklart utseendet på armaturen. Nästan helt hopplöst att hitta någon bild på sociala medier där det framgick vilken armatur det var. Och hopplöst att hitta en snygg lampa där man såg hur den såg ut när den lyste mot en fasad OCH där fabrikatet framgick. Till sist fick vi chansa helt enkelt. Vi valde en ljuskälla med 2700K (Kelvin). Här kan du få tips om hur man kan tänka.

Vi hörde om nån fasadbelysning med kallvitt sken och rätt långsmal kägla… på ett falurött hus… Hmm, det huset såg visst ut som… en polkagris. Kanske inte vad alla önskar sig.

Hur framträdande ska entrélampan vara?

fasadbelysning

Precis intill entrédörren ville vi ha en lite större lampa som markerade entrén och som lyser upp ordentligt. Jättesvårt att avgöra vilken storlek som skulle bli lagom. Vi chansade och träffade rätt. Igen. Den finns i två storlekar. Detta är den lilla, på 31 cm. Vi är jättenöjda. Åtminstone med armaturen. Vi ska försöka hitta en något svagare ljuskälla till just denna lampa. Norlys har för övrigt en hel del fina entrélampor.

Vi är nöjda med vår fasadbelysning
Vi är nöjda med vår fasadbelysning

Det går ju att välja både enbart uplight eller downlight eller kombinerad uplight och downligt. Eller blanda. Vi valde den kombinerade på huset och enbart downlight på garage och uthus. Det finns förstås massor med snygga lampor så det tar galet lång tid att hitta känslan av den rätta. Det finns förstås billigare lampor. MEN, ett tips här! Många av de billigare kanske inte blir så billiga i längden. Många av dem kan man nämligen inte byta ljuskälla på. Det vill säga, om glödlampan/LED-lampan går sönder måste hela armaturen bytas ut. Och har du riktig otur går den inte att hitta på marknaden längre. Då kanske 15-20 armaturer plötsligt måste bytas ut. Eller ännu flera. I alla fall om man vill ha lika.

Blev vi nöjda med vår fasadbelysning?

Vi beställde lamporna och skickade ritningen med uppmärkta placeringar och satte dessutom tejp på fasaden där vi ville ha rördragning. Vi köpte tjänsten av dem att installera hela rasket när de ändå höll på, för att allt skulle gå rätt till och vara klart inför besiktning.

Det var så spännande att åka till huset, innan vi flyttade dit, då vi hörde att de installerat allt. Och var vi nöjda då?! You bet! Jättenöjda!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.