bygga nytt trädgård

PLANTERING I KRUKOR ÄR PÅ PLATS

Plantering i krukor är på plats på bygget. Åtminstone ganska många. Dels har vi övervintrat några olivträd och en potatisplanta i uthuset. Dels tryckte jag ner ett antal i jorden i höstas, som har fått komma i krukor. Dessutom har vi kompletterat med ett par nya plantor.

Det var Kristi Himmelfärds dag och årets första riktiga värme serverades. Vi hade kvällen innan suttit vid hamnen och ätit middag i tre timmar, för att kicka igång långhelgen. Så snart vi vaknat till morgonen efter och plockat ihop åkte vi till bygget. Det första jag gjorde var att dra på mig arbetskjolen så de kritvita benen fick komma ut i det fria. Skön känsla!

Jag gillar Alunrot. Den här har jag övervintrat i flera år. I höstas tryckte jag ner den i jorden bara. I jorden i marken alltså. Funkar alldeles utmärkt att sen ta upp den på vårkanten och sätta ner i en kruka (eller ha den kvar i jorden för all del). Den ser ju visserligen rätt eländig ut så här i början av säsongen.

Den ser ju inte direkt bättre ut efter att jag klippt bort allt dött. Men vänta ni. Om ett tag kommer den att vara jättefin!

Det här är en växt som vi tycker jättemycket om, men minns inte alls vad den heter. Den har som en grön kudde i botten och sen kommer små rosa blommor i juni.

Edit: Fick en kommentar av en vänlig bloggläsare. Växten heter Saxifraga eller Rosenbräcka. Det är tydligen egentligen en stenpartiväxt som trivs i sol-halvskugga, ser jag när jag googlar.

Plantering i krukor efter att ha övervintrat i jorden utomhus
Plantering i krukor efter att ha övervintrat i jorden utomhus

Den är verkligen jättefin. Den är även fin efter att den blommat över och man klippt bort blommorna. Även den har övervintrat i marken utomhus.

Plantering i krukor

Vi tog även fram betongkrukan som jag köpte på Zetas för många herrans år sedan. Varvade planterandet med att grilla hamburgare.

Tror det var förra året som jag kom på att sätta svart Petunia i den krukan. Tycker det blev så cool kontrast. Så när vi var in på Granngården härom dagen så fick tre såna här följa med.

Plantering i krukor

Nu när värmen äntligen har kommit och viss plantering i krukor är i ordning så längtar vi ännu mera tills vi får ta huset i besittning och får ”utreda” med växter närmare huset. Det är inte långt kvar nu!

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Britt Dahlberg
  16 maj, 2021 at 10:39

  Saxifraga heter den växten i krukan som du inte kände till namnet på. Jättehärlig blogg!!!
  Så imponerad av ert vackra hus och arbtetet med det!!! B

  • Reply
   Lena
   16 maj, 2021 at 06:41

   Men åh, tack snälla du! Googlade fram den och du har såklart helt rätt. Ser att den också heter Rosenbräcka. Jag har uppdaterat inlägget nu. Och tack för vänlig kommentar! Roligt att du gillar att hänga här.

 • Reply
  TRÄBRON I VATTENPARKEN I KVÄLLSSOL - Gott för själen
  22 maj, 2021 at 08:37

  […] vid träbron i Vattenparken igår kväll. Idag hänger vi vid bygget igen. Jag ska försöka plantera lite i ett lite speciellt arrangemang. Ni får se sen såklart. […]

 • Reply
  BLOMKRUKOR I MÄNGDER ÄR LÄTT HÄNT - Gott för själen
  1 juni, 2021 at 06:01

  […] Den här Rosenbräckan är så himla söt. Den är fin både när den är knoppig, eller så här med utslagna blommor och även utan blommor. Så här såg den ut för två veckor sedan. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.