resor - långa & korta

ETT MÄKTIGT BESÖK PÅ ALCATRAZ

 

IMG_3891
IMG_3934

IMG_3931

Sista morgonen i San Fransisco hade vi bokat in ett mäktigt besök på Alcatraz visade det sig bli. Förra gången jag var i SF åkte jag aldrig ut dit, så det var kul att vi gjorde det nu. Eller kul är väl kanske fel ord. Intressant kanske är bättre. Alcatraz byggdes på 1800-talet till försvaret och byggdes om på 1930-talet till ett av världens mest rymningssäkra fängelser. Dels var det så klart säkert byggt, men även det kalla vattnet med kraftiga strömmar gjorde det svårt att fly.

 

IMG_3900

IMG_3901

När de kom dit fick de ut sina fängelsekläder. Duscha fick de göra två gånger i veckan. Till en början var det avskärmade väggar emellan de duscharna, men de revs för fångarnas säkerhet. Tänk att stå här bland 39 andra och duscha och ständigt vara på sin vakt mot andra fångar.

 

 

IMG_3907

Här är köket. Man fick gå fram till gallret och hämta ut sin mat. Ungefär 200 fångar åt samtidigt i matsalen. Man kan ju tänka sig vilken ljudnivå med slammer, prat, ilska och frustration i den lokalen med bara betong och högt i tak.

 

 

IMG_3912

Herregud så de levde! Jag gick och funderade på vad som händer med deras hjärnor att vistas i denna hårda miljödag ut och dag in. Och då snackar vi inte bara fångarna utan även personalen och deras familjer. Det bodde nämligen ca 75 familjer där samtidigt under tiden fängelset var verksamt.

 

IMG_3914

De hade inrett några autentiska celler. Jisses vad små utrymmen de hade. Gissar att de gjorde vad de kunde för att få det trivsamt och sysselsätta sig.

 

IMG_3927

Vissa sysselsatte sig med att planera rymning. När de skrapat i betongen tillräckligt länge så kunde den här fången fly genom hålet under handfatet.

 

IMG_3925

För att vinna tid hade de skapat fejk-huvuden av betong, lim och tidningspapper så att det skulle se ut som att de sov.

Just de här lyckades fly 1962 och har inte återfunnits. De har inte givit sig till känna senare och ingen har heller sagt att de träffat på dem. De kan ha drunknat eller så kan de ha klarat sig!

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.