trädgård

DET BLEV EN HÄCK MED THUJA BRABANT

 

Vi enades till sist om vad vi skulle göra med biten mellan poolen och slänten.

 

IMG_6411 IMG_6334

Thuja-häcken är också på plats sedan ett par veckor tillbaka precis som vinrankorna. Vi har diskuterat hundra gånger fram och tillbaka om hur vi ska ha det och vad vi ska ha. Till sist enades vi om att det skulle bli Thuja Brabant. Vi beställde och fick hem dem på några få dagar. Jag har varit lite anti mot den växten förut eftersom det känns som varenda kotte har sån häck och då blir jag anti. Men, den växer snabbt, blir hög, är vintergrön och är billig. Så det kan ju inte bli mycket bättre.

 

IMG_6408

Där på marken framför ska vi lägga mera fiberduk och jord och göra en stor plantering av blommande perenner. Trodde inte jag skulle sakna blommande perenner, men det gör jag mycket.

 

IMG_6413

Eftersom vi inte kunde gräva neråt för att sätta häcken så fick det bli så här. En, typ 14 meter, lång låda av minerit-skivor. Med nivåskillnad, så det var lite trixigt. Den ska få färg på sig för att täcka skarvar och skruvhål. Men det får vänta till våren.

 

IMG_6331

Det här är från utsidan nere från cykelvägen. En cykelväg som tar slut i skogskanten i änden på tomten.

 

IMG_6603

Och här står jag på garageuppfarten och fotar. Nu är det bara att vänta på att häcken ska växa så det knakar.

Må bäst!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Ekenäsliv
  26 augusti, 2015 at 07:55

  Blir ju kanon det där!
  Har en granne som pålanterat det och jag lovar, den växer så det knakar:-)
  Kram Anna

 • Reply
  Pernilla
  26 augusti, 2015 at 04:34

  ja det är nog ett väldigt bra val! Vi har thuja och jag har sldrig ångrat det. En tacksam o lättskött häck som fyller sin funktion och slltid är grön. Pool vill jag också ha men inte maken min han är rädd för att ha kvarterets barn hos oss jämt då och skötseln och jag kan nog hålla med honom lite men samtigt åh så härligt! Kram Pernilla

 • Reply
  TÄCKBARK ÄR ETT BRA PÅHITT - Gott för själenGott för själen
  24 april, 2016 at 07:00

  […] tillåter ska jag måla den där 14 meter långa blomlådan, som är gjord av mineritskivor. Här kan ni läsa om hur vi gjorde den förra sommaren. Fick ett bra tips från färghandeln på färg som jag ska titta närmare […]

 • Reply
  Sofia Larsdotter
  4 juni, 2018 at 04:06

  Hej Lena!

  Jag hittade din sida och är så glad för det!
  Jag ska plantera häck men fick idag det tråkiga beskedet att det inte går att gräva såpass djupt som jag vill. Han som kom hem till mig och tittade sa att ett alternativ är att bygga en låda och plantera i. Jag gick direkt in och sökte på Google , din sida kom upp och så fint du har med thujahäcken och så snyggt med lådan.:) Var det svårt att bygga? Var det dyrt? Hur mår thujorna?

  Är så nyfiken på detta nu och hoppas du har möjlighet att svara mig 🙂

  Varma hälsningar och tack på förhand
  Sofia Laradotter

  • Reply
   Lena
   4 juni, 2018 at 09:50

   Hej Sofia!

   Kul att du hittade till mig!

   Ja, den där lådan vi gjorde funkade riktigt bra. Den blev 14 meter lång och kanske 60 cm bred. Vi byggde den av mineritskivor. De är väldigt stadiga och tåliga. Vi skruvade fast reglar på insidan för att hålla ihop och några reglar liksom rakt över för att stabilisera så att väggarna inte skulle vika sig utåt. Sen satte vi 5 cm frigolit längs väggarna för att isolera från värsta kylan. För att göra lådan lite snyggare på utsidan så putsade vi med nåt jag inte minns vad det heter. Man liksom smetar fast ett nät med nån typ av ”betong” och sedan sprutmålade vi vitt. Sen var det bara att ha i jord och plantera.

   Plantorna mådde väldigt bra direkt, trots att det blev en rätt stor torka snart efter planteringen. De klarade sig också väldigt bra under efterföljande våren. Det brukar ju vara rätt känsligt med den brännande vårsolen om man inte täcker plantorna. Vi hann inte med att täcka och de enda som hände var att en enda planta blev lite lite brun längst ut på en gren. Det har förstås med kvalitén på plantorna att göra också. Lycka till!

   • Reply
    Ulrika
    8 september, 2018 at 11:27

    Är nyfiken på vad det kostade att bygga lådorna? Vi behöver göra detsamma.

    • Reply
     Lena
     8 september, 2018 at 03:31

     Hej!

     Oj, det var ett tag sen så jag minns tyvärr inte det alls. Jag kan bara råda dig till att mäta hur lång ni behöver och hur hög ni vill ha och sen kolla med bygg- och färghandeln hur mycket skivor, reglar, skruv, frigolit, markduk, och den speciella ”putsfärgen” kostar. Skivorna är rätt breda har jag för mig så de kan eventuellt delas på mitten och användas båda delarna.

     Lycka till!

 • Reply
  Sofia Larsdotter
  26 april, 2020 at 08:15

  Hej Lena

  Jag är bara så nyfiken igen, hur mår plantorna nu?
  🙂 Kommer du ihåg hur ni fyllde på med jord? Det måste ha varit mycket jord? hade ni grävare?

  Önskar dig en fin dag!
  Ta hand om dig,
  Vänligaste hälsningar
  Sofia Larsdotter

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.