inredning

FESTDUKNING MED ENKLA MEDEL

 

Festdukning med enkla medel har blivit lite av en sport för mig. Jag har alltid gillat att duka fint, men intresset har verkligen växt. Jag gillar inredning och jag gillar bra kvalitet och design, men jag tycker det mesta kostar så mycket. Jag köper ofta på rea, önskar mig i present, eller köper nån enstaka ”dyr” sak och kompletterar med gammalt och nåt från naturen.

Idag bjuder jag på bilder från vår nyårsafton, men min dukning kan förhoppningsvis inspirera till vilken festdukning som helst.

 

IMG_9869 festdukning

Basen fick bli en lång granslinga på en vit linneduk som jag haft i många år. Just denna hitte-på-granslinga köpte jag på rea för bara 50 kr. Förut brukade jag knipsa några grenar (från våra egna granar) och lägga på bordet. Om man har färska grenar är det bra om de kan ligga på tidningspapper kanske över natten så de får torka lite och eventuella smådjur kryper ur.

 

IMG_9844 festdukning

Sen placerade jag en ljusslinga från Rusta i riset. Den burk med guldströssel som jag köpte på Lagerhaus till mitt 50-årskalas räcker länge. Lite sånt strösslade jag längs slingan och lite utanför. Efter att jag nu haft den till två kalas och nyårsdukningen har kanske 1/4 gått år. Några guldstjärnor fick förhöja stämningen lite extra. De stjärnorna tror jag att jag köpte till millenieskiftet, så de har extremt lågt ppa (pris per användning 😉 ). Man kan säkerligen köpa styvt guldpapper på t ex Panduro och klippa egna stjärnor.

 

IMG_9843 Orrefors och Svenskt tenn

Bordstabletter från Himla köpta på rea. Tror de kostade typ 20 kr styck eller nåt. Billiga, men stilrena och snygga, Ikea-tallrikar. Bestick från Cervera, minns inte märket nu. Vinglas Orrefors Difference, som vi brukar önska oss i present. Selterglasen fick bli de från Svenskt Tenn som jag fick i 50-årspresent. Givetvis finns det många fina billiga glas också. De svarta servetterna är från Ikea och de guldiga från Lagerhaus. Passade perfekt att göra en enkel servettvikning med de färgerna till den i övrigt, guldiga (mässingsfärgade) dukningen. Haha, oj många länkar blev det nu.

 

IMG_9866 Pommery

Champagneglas Orrefors Difference även det. Glasen kostar så pass mycket att vi aldrig köper de till fullt pris. Cervera och Åhléns har ofta 20% så då slår vi till på ett eller två glas.  I den mån vi köper själva.

 

IMG_9868 Pommery

Här serverar jag champagnen på en guldbricka från Lagerhaus. Piffar glasen med några snuttar presentsnören som jag krullade. Jag bara virade dem runt benet så de kan man spara om man vill. Då slipper man ju lägga tid på det vid nästa kalas. Och sen sparar man ju några ören, haha. Som kontrast till all metall så har jag lagt dit några små lärkkvistar. Givetvis kan man ju ha annan form av bubbel som inte kostar fullt lika mycket som champagne.

 

IMG_9826 Orrefors ljusstakar

Fina presentljusstakar (Orrefors) med svarta ljus. Man kan ju fynda billiga jättefina ljusstakar på loppisar också. (Juteväven med guldpresentsnören, som syns i bakgrunden, döljer ljusslingornas fula batteripack).

 

IMG_9838 Skultuna och Voluspa

En annan fin presentljusstake (Skultuna) fick förhöja dukningen. Som sagt, man måste inte ha så dyra ljusstakar. Förutom loppisar finns det ju billiga och fina på Ikea, Rusta bl a.

 

IMG_9834 Voluspa

Intill marmor/mässingsljusstaken har jag även kompletterat dukningen med ett svart/guld-doftljus från Voluspa. De kan ju tyckas vara ganska kostsamma att köpa, men de räcker ju i evigheter. Just detta ljus tror jag har 60 timmars brinntid. När ljuset är slut kommer jag antingen sätta i ett värmeljus eller så har jag bara locket på så får den bara vara en snygg inredningsdetalj.

 

IMG_9842 festdukning

Förutom att jag knipsade lite blåbärsris och pimpade tulpanbuketten med, så knipsade jag lite enkvistar och satte även blåbärsris där. Satte det hela i gamla drinkglas. För att ytterligare festa till det lite placerade jag en frostigt vit julgranskula på toppen.

 

IMG_9876 Festdukning

Och så här, lite mera helhet, blev det. Sparsmakat, krispigt, elegant och festligt med tips på både enkla medel och lite mera kostsamt. I alla fall om ni frågar mig 🙂

Här kan ni se min juldukning och 50-årsfest-dukning ifall ni vill ha mer inspo på hur ni kan göra. Eller rent av inte göra kanske, vad vet jag haha.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Suss
  12 januari, 2016 at 06:56

  Jättefin dukning! Jag gillar också det där med dukning men tycker jag har alldeles för lite här hemma att välja emellan… Bra tips att blanda fynd med dyrare saker. Kram

  • Reply
   Lena
   15 januari, 2016 at 08:03

   Tack vad kul att du tycker det!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.