resor - långa & korta

HOOVERDAMMEN PÅ GRÄNSEN MELLAN ARIZONA OCH NEVADA

 

Hooverdammen ligger på gränsen mellan USAs delstater Arizona och Nevada. På vägen från Grand Canyon, Arizona till Las Vegas, Nevada. Cirka fem mil från Las Vegas.

Även om vi nu är hemma från vår roadtrip så har jag ett par inlägg kvar att publicera.

 

IMG_1993 hoover berg x

Fantastiskt vacker väg dit.

 

IMG_2019 hoover dam x

När vi ändå passerade där, och hade tid, så ville vi givetvis stanna till och kolla runt lite. Dammen byggdes under fyra-fem år på 30-talet för att säkra vatten- och strömförsörjning till Nevada, Arizona och California. En annan anledning var att förhindra översvämningar. 42000 män kom för att söka jobb där under byggnationen medan bara 5000 anställdes, till en snittlön om 1 USD i timmen. Mer än 100 personer dog tyvärr på jobbet.

 

IMG_1995 Hoover bron x IMG_2013 hoover bron x

Rätt mäktigt!

 

IMG_2002 Hoover turbiner x

De här turbinerna (17 stycken sammanlagt) ser till att omvandla vattenkraften till elkraft. Svårt att få till en bild som visar hur stora de faktiskt är.

 

IMG_2005 Hoover båtar x

Allt är så mycket större än det ser ut på bilderna. Men om ni ser båtarna där längst bort på vattnet så får ni ett litet hum. Det vita längs bergsväggarna visar vattnets nivåskillnad. Vet inte hur många meter, men om man jämför båtarnas storlek…

 

IMG_2028 hoover turbiner o båtar x

Och här syns båtarna på lite närmare håll. Den längst bort med rött på är en hjulångare.

 

IMG_2020 Hoover selfie x

Då vi vaknade i Williams samma morgon var det -6 grader där. Bara ett par timmars bilfärd därifrån, lite senare på dagen, var det shorts- och t-shirt-väder. Riktigt klibbvarmt. Temperaturskillnaderna kan vara enorma i de här trakterna. Och tydligen får man ett asiatiskt utseende av att sätta på sig en hatt… 😉

 

IMG_2012 Hoover bergsväggar x

Det sägs att när man byggde detta så uppfann man föregångarna till dagens bygghjälmar. Gubbarna satt nämligen på gungor längs bergsväggarna och borrade hål i berget för dynamiten. Stenar från andra som satt högre upp hamnade förstås i skallen på de som satt längre ner. Då tog man en keps och smetade in med tjära, sen satte man en till keps uppe på den andra, men åt andra hållet (alltså en skärm framåt och en bakåt) och smetade tjära på den också. Efter att de stelnat så skyddade det lite i alla fall.

 

IMG_2032 hoover sjön x

Lake Mead, konstgjord sjö vid Hooverdammen

Här är en del av den konstgjorda sjön Lake Mead, som skapats i och med dammbygget. Vi tyckte att det helt klart var värt ett stopp vid Hooverdammen i nån timme innan vi åkte sista timmen till Las Vegas.

Edit: Vill du läsa mer om vår roadtrip (Santa Barbara, Grand Canyon, Las Vegas och San Diego) så kan du klicka här 1, 23, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 121314. Våra andra resor finns i kategorin Resor.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.