resor - långa & korta

HERAS TEMPEL PÅ SAMOS I GREKLAND

Heras tempel på Samos är med på Unescos världsarvslista och jag besökte templet Heraion under en guidad örundtur. Det byggdes under 800-700-talet f. Kr, men verkar aldrig ha blivit färdigställt. Templet var ungefär 45 x 80 meter. I massiv marmor! Riktig maffigt alltså!

 

Heras tempel

Heras tempel

Vi kan tycka att det är placerat mitt i ingenmansland, men där och då var det verkligen i händelsernas centrum. Samos var knutpunkten mellan öst och Afrika när det gällde handel, finanser och intellekt centrum. Man hade redan då en gemenskap där Samos var som en frihandelszon med samma valuta, enligt guiden. Templet helgades åt den grekiska gudinnan Hera (Moder jords gudinna) därav templets namn. Enligt den grekiska mytologin föddes Hera på Samos.

 

Det var verkligen en spännande och intressant plats att vara på. Eftersom templet är gjort i massiv marmor så måste det ju ha varit en galen arbetsinsats som krävdes för 2500 år sedan att bygga detta gigantiska tempel. Lyftkranar var inte jättevanliga på den tiden. Typ.

 

Framgrävda lämningar lite här och där över slätten.

 

Just den här dagen var det 33 grader varmt och vindstilla, så många pustade i värmen. Vilken tur att jag gillar sol och värme 🙂

 

Just den där kolonnen är 9 meter hög. Det sägs att de var dubbelt så höga och ungefär 115 stycken (enligt guiden, 100 enligt wikipedia), då det begav sig.

Templet ligger några km från Pythagorio.

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  28 juli, 2018 at 05:15

  Intressant! Jag älskar att besöka såna här platser och fantisera om tider som varit förr!

  • Reply
   Lena
   4 augusti, 2018 at 09:07

   Det är lätt att låta fantasin skena iväg. Tänk så mycket som hänt just där!

 • Reply
  UTFLYKT PÅ SAMOS - EN HELDAGS ÖRUNDTUR - Gott för själen
  9 augusti, 2018 at 06:01

  […] Det första stoppet var vid Heras Tempel. Det var en riktigt spännande plats där man kunde känna historiens vingslag. Här kan du läsa om det stoppet. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.