resor - långa & korta

UTFLYKT PÅ SAMOS – EN HELDAGS ÖRUNDTUR

Jag hakade på en utflykt då jag var på Samos. När jag är på en semesterresa vill jag gärna se mig om lite. Har svårt att tycka att jag varit i ett land eller stad om jag bara hänger på hotellet eller på stranden. Jag bokade helt enkelt in mig på en örundtur. Det var en heldagstur då man fick se i princip hela ön,  med några stopp här och där. Ön är ungefär 4 x 2 mil, på de bredaste ställena, så den är inte speciellt stor!

 

Tempel och kloster

 

Utflykt på Samos med bland annat stopp på Heras Tempel

Utflykt på Samos med bland annat stopp på Heras Tempel

Det första stoppet var vid Heras Tempel. Det var en riktigt spännande plats där man kunde känna historiens vingslag. Här kan du läsa om det stoppet.

 

Nästa stopp var vid ett ortodoxt kloster. Eftersom det var närmare 35 grader varmt så hade de flesta shorts och linne, eller liknande. Inte bra då man ska besöka ett kloster. Arrangören hade missat att informera några av oss att man bör skyla axlar och knän då man går in i ett kloster. Självklart ville jag ju respektera det, bara jag hade förstått det. Då jag besökte nåt liknande ställe i Thailand så fick man låna saker så var den saken ordnad. Men inte på detta ställe på Samos alltså.

 

De ville ändå att vi skulle få ta del av klostret och släppte in oss ändå. Guiden agerade dock direkt och meddelade till sin organisation om den bristande informationen, och under pågående tur höll de på att uppdatera informationen till kommande turer. Så ska feeback tas! Imponerande!

 

Timiou Stavrou var ett otroligt vackert kloster. Under besöket på klostret förvandlades vädret från strålande sol till blixt och dunder och hällregn. Skönt med lite regn faktiskt, men pedantiske busschauffören var nog mindre nöjd med att få in sjöblöta passagerare… 🙂

 

Keramiktillverkning

 

Stoppet efter klostret var en keramisk verkstad. Åskan hade slagit ut elen för dem så de kunde inte visa alla moment i tillverkningen, men lite fick vi se. De stoppade in skålen eller muggen, eller vad det nu var de skapat, i en ugn. Efter en liten stund la de sen skapelsen i en bädd av glödande sågspån. Och det sista momentet var ett vattenbad. Lite svårt att se på bilden, men ytan blev som glaserad och nästan som pärlemor-glänsande. Riktigt fina saker, men inget som passar in hemma hos mig.

Efter keramikverkstaden stannade vi till på en butik som sålde olja och té. Där fick man inte se nån tillverkning och inte heller höra nåt om hur tillverkningen går till. Honung, lite te och bröd doppad i olja fick man provsmaka. Och man fick möjlighet att köpa varor förstås. Hade kunnat tänka mig köpa olja och honung, men det var i glasflaskor och jag hade redan problem med bagagevikten så jag hoppade över det. Jag siktade in mig på dagens sista aktivitet…

 

Lunchen blev ett bottennapp

 

Sen var det äntligen dags för lunchpaus. Vid ett-tiden hade min Skalman-klocka ringt för länge sen. Det tog tyvärr extreeeeemt lång tid att få in maten (en dryg timme) trots att de var förberedda på två bussar. När jag väl fick in bläckfisken jag beställd så var den helt smaklös. Vid det laget var jag på riktigt dåligt humör. Detta stopp på två timmar skulle innehålla lunch och antingen promenad till ett vattenfall eller ett dopp. Eftersom lunchen tog 1,5 timme för mig så sumpade jag vattenfallet. Jag som har ett rätt aktivt friluftsliv hade säkert uppskattat det 🙁 Surt! Även den feedback’en tog guiden till sig och hade redan återkopplat till dem när jag tog upp frågan.

 

Vinprovning

 

Dagens sista stopp var en vinprovning och möjlighet att köpa vin lite billigare än ”på stan”. På Samos odlas Muscat-druvan, vilket gör att deras viner är rätt söta. Det första vita som man fick testa skulle vara torrt. När jag smakade på det så undrade jag hur det stöta skulle smaka om detta var torrt! Det röda var rätt ok, men smakade ”billigt” på nåt sätt. Fyra olika dessertviner tillverkade de, varav de hade vunnit pris för ett av dem. Det var riktigt gott. Men 17 EUR för en flaska dessertvin. Njae. Jag dricker så sällan dessertvin så jag hoppade det.

 

Summering av dagen

Under dagen förflyttade vi oss runt hela ön. Den är otroligt vacker med berg och grönska. Det kändes bra med en van chaufför eftersom det var rätt smala vägar med stup intill. Totalt sett, trots ett par negativa detaljer, var ändå dagen trevlig med några riktigt bra aktiviteter. Och ett skönt avbrott mellan strand-hängen.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  9 augusti, 2018 at 11:57

  Vi gillar oxå att se oss omkring! Synd på maten och miss i information, låter i övrigt som en trevlig utflykt. Det där med kyrkor är olika hårt i olika länder. Om jag vet att jag ska till en kyrka/kloster brukar jag packa en t-shirt eller liknande och ta längre kjol/byxor. Men ibland vet man ju inte innan! I Milano fick jag inte gå in i Duomen pga för kort kjol, så den missade jag …

  • Reply
   Lena
   12 augusti, 2018 at 03:25

   Jag borde ha tänkt mig för och tagit med nån sjal och nåt för knäna, men när det var närmare 35 grader så tänkte jag inte direkt på långa kläder 🙂

 • Reply
  Kicki Westerberg Ekonomisk PT
  15 augusti, 2018 at 04:43

  Härlig tur, påminner mycket om Kreta där jag bor delvis under året. Gillar den sköna mixen av sol mat och lite andlighet. Tyvärr tråkigt med lokala restauranger som inte håller god service. För bra mat det finns det. På många ställen, tyvärr kanske inte bussarna stannar där. Men grekiska övvärlden är Kanon !!

  • Reply
   Lena
   16 augusti, 2018 at 05:59

   Det var första gången i Grekland över huvud taget för mig. Gillade det skarpt! 🙂

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.