resor - långa & korta

Falkirkhjulet och Wallacemonumentet i Stirling

Falkirkhjulet var det första delmålet efter att vi lämnat Edinburgh slott på vår stora roadtrip i Skottland. Andra delmålet var övernattning i Stirling och ett besök på Wallacemonumentet. Om det berättar jag i det här inlägget.

Efter ungefär en timme västerut från Edinburgh nådde vi samhället Falkirk och det berömda hjulet.

Falkirkhjulet eller The Falkirk wheel

Falkirkhjulet, eller The Falkirk wheel, hade vi fått tips om från flera håll. Det lät som en spännande ingenjörskonst, och eftersom det ändå var på vägen till Stirling där vi skulle övernatta, så bestämde vi att vi skulle ta ett stopp där.

Där på bilden ovan ser man en rosa båt stå och vänta på att hjulet ska snurra ner.

Falkirkhjulet eller The Falkirk wheel
Falkirkhjulet eller The Falkirk wheel

Här har en båt åkt in och befinner sig högst upp, hjulet har snurrat 180 grader så att nästa båt kan åka in. Vi stod en stund och tittade.

Weeeiii, det måste vara en märklig känsla att liksom flyga i luften med en båt! Det gick väldigt sakta så man kunde förflytta sig ganska lätt för att ta bilder i olika vinklar.

Så. Då har båten snurrat upp 25 meter till rätt nivå för att kunna åka vidare i kanalen.

Lite fakta om Falkirkhjulet

Detta världens enda båthiss är så pass ny som från 2002. Den hissar/sänker båtarna 25 meter. På området fanns ett visitor center med souvernirförsäljning, café med lunch och toaletter. Parkeringen kostade nån pund, men inget inträde. Här kan man läsa lite mera fakta och se en liten film när hjulet snurrar.

Det var en väldigt speciell konstruktion. En variant på slussning, kan man säga. Kul att ha sett faktiskt.

Stirling stad

Stirling var den första lilla staden vi kom till efter Edinburgh. Himla gulligt.

Detta var ett lyxhotell. Man kan ju säga att varje land har sin kultur och tradition. Ett riktigt gammalt stenhus ser ju inte direkt så lyxigt ut, i mina ögon. Men det kan såklart vara väldigt fint inuti.

Gamla fängelset i Stirling
Gamla fängelset i Stirling

Tror att det här hette The Old Town Jail. Där kan man numera få gå en spökrunda. Det hoppade vi över! 🙂

Vi tog oss upp till slottet för att chansa på att man kunde komma in och se nåt, trots att det var rätt sent på kvällen. Men nä, det var bara en mur.

Vi strosade runt lite i gamla stan innan det var dags att krypa ner i hotellsängen. Dagen efter skulle vi besöka Wallacemonumentet, som syns på bilden ovan.

Wallacemonumentet

Wallacemonumentet
Wallacemonumentet

Monumentet byggdes på 1800-talet till minne av 1200-talshjälten Sir William Wallace. Har ni sett filmen Braveheart med Mel Gibson? Han spelar Wallace och filmen ska vara verklighetsbaserad. Jag har sett början på den. Tyckte det var för mycket svärd och blod för min smak. Men nu kanske jag ska försöka se den, trots allt. Nån kväll i höstmörkret.

Vi hade bokat biljetter innan besöket på Wallacemonumentet. Det kostade 10,50 GBP per vuxen. Betalar man inget inträde så är det bara detta utanför man ser.

Efter cirka 15 – 20 minuters promenad uppför ett litet berg når man monumentet. Sedan kan man gå 246 trappsteg upp i tornet. På vägen upp fanns ett antal våningsplan med små rum med utställningar i.

Skottarna, under ledning av Wallace, vann en seger över engelsmännen 1297 mot alla odds. Engelsmännen hade en riktig militär styrka medan skottarna var vanliga bönder och liknande som ville slåss för sitt land. Med hjälp av en bro över floden Forth, på bilden, så lyckades han överlista och besegra motståndarna. Unge herr William för för smart så de vann och han blev hjälteförklarad.

Där uppe på höjden syns Stirling Castle som vi hade varit vid kvällen innan.

Detta besök tog ungefär 1,5 – 2 timmar. Sedan åkte vi vidare nordväst genom ett fantastiskt landskap och stopp på två vackra ställen.

Det var ett riktigt intressant besök. Det blev extra roligt eftersom Wallace namn återkom på ett antal ställen som vi senare besökte under veckan. Han var visst väldigt betydelsefull. Ett besök jag kan rekommendera. Här kan man läsa vidare om Wallacemonumentet.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  ulrica
  20 augusti, 2019 at 09:03

  Vilka bilder du bjuder på, jag vill bara åka tillbaka igen NU!!
  Jag inser att vi nästan aldrig stannade och verkligen gick och tittade på sevärdheterna utan åkte förbi hela tiden.
  Kram

 • Reply
  DUNNOTTAR CASTLE I SKOTTLAND MED UTSIKT - Gott för själen
  15 oktober, 2019 at 05:31

  […] att den skottska hjälten William Wallace, som jag skrev om här, har gått där på […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.