hälsa & friluftsliv

EN VANDRINGSPÄRLA I UPPSALATRAKTEN

Trots att jag är född och uppvuxen i Uppsalatrakten så har jag missat denna vandringspärla. Eller missat och missat. Jag har självklart vetat om Hammarskogs friluftsområde, men har liksom inte varit lockad att åka dit.

Hammarskogs herrgård

På området finns en herrgård där det finns ett café. Öppet vissa helger. Mysigt att kunna gå in och fika, eller sitta i trädgården, efter nån timme i skogen. Men det var vi inte ute efter denna gång. Här kan man läsa mera om aktiviteterna kring herrgården.

Jag var där ensam på en liten tur för ett par år sedan och vi var där på julmarknad i vintras. I övrigt har jag knappt varit där. Men nu så. Nu gjorde vi slag i saken. Vi hängde på oss ryggsäckarna, kopplade hunden och knatade iväg längs en slinga som kallas Torpstigen.

Torpstigen och torparliv

Torpstigen är en 2,9 km lång grusad slinga i flack terräng. Eftersom den utgår ifrån herrgårdens parkering, är så lättillgänglig och inte speciellt lång så var det mycket folk längs slingan. Man skulle kunna säga att det var en högtrafikerad motorväg i skogen.

Efter kanske en kilometer kommer man till Östbergstorpet, om man går medsols som vi gjorde. Vi slog oss ner vid ett av borden vid grillplatsen för en fikapaus.

Vid Östbergstorpet finns ett möblerat soldattorp som är öppet för allmänheten som raststuga med kamin, vedspis och vattenpump. Torrdass och grillplats finns på ängen utanför.

Spår efter torparliv finns överallt i området.

Hammarskogs snickeri ligger intill herrgården. De tillverkar bord och bänkar för rastplatser till kommunen, så det fanns mängder av möjligheter att sitta ner en stund.

Skogsstigen

Efter kanske halva sträckan får man en möjlighet att vika av på en annan slinga för att gå lite längre. Det gjorde vi. Den slingan kallas Skogsstigen.

Skogsstigen är en slinga på 2,3 km och går som det låter, i skogen. Den är inte grusad utan underlaget var mestadels gegga och rötter. Man kan säga att den slingan var inte nån högtrafikerad motorväg. Mera åt riksvägshållet eftersom den ändå var rätt bred.

Stora kärret

Efter ungefär halva den slingan kan man vika av till vänster längs en liten stig mellan träden för att nå ett kärr. Det var inte uppmärkt så man får hålla lite koll för att se. Platsen kallas Stora kärret.

Där fanns en fin rastplats och fågeltorn. Där bakom höga trädet är fågeltornet. Just en söndag i januari fanns det inte jättemånga fåglar att skåda…

Vi packade upp friluftskök och mat. Det fick bli favoriten nudlar och chorizo igen.

Hammarskog - en vandringspärla i Uppsalatrakten
Hammarskog – en vandringspärla i Uppsalatrakten

Det var så härligt där med utsikt över ett soligt kärr. Det var sol på bordet då vi kom fram, men den hann snabbt försvinna bakom trädtopparna.

Till sist måste man ju ge upp och ge sig av. Vi fortsatte längs Skogsstigen.

Och efter en stund kommer man tillbaka till Torpstigen. (Även om jag inte tror att vi kommit fram till den slingan vid just den här bilden).

Tillbaka till hergårdsområdet igen. Där har man byggt en liten miniherrgård för barn att leka i och med rätt många lekredskap intill.

Hammarskog - en vandringspärla i Uppsalatrakten
Hammarskog – en vandringspärla i Uppsalatrakten

Hammarskogs naturreservat och friluftsområde – en vandringspärla i Uppsalatrakten

Hammarskog ligger en dryg mil sydväst om Uppsala. På området finns slingor på 0,4 – 5,6 km. Vissa tillgänglighetsanpassade. Här och här kan man få mera information.

Tack Hammarskog för den här gången. Vi kommer säkerligen tillbaka.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.