livet

JULMARKNAD PÅ HAMMARSKOGS HERRGÅRD

Det var vinterns hittills kallaste dag då vi närmade oss Dalkarlskärret och julmarknad på Hammarskogs Herrgård. Vi hade hämtat mina föräldrar i en av Uppsalas södra villaområden.

Jag hade som enda mål att få några trevliga timmar tillsammans och väldigt låga förhoppningar på själva julmarknaden. Har en känsla av att det brukar vara ganska litet utbud i stånden och rätt stora siffror på prislapparna. Dessutom väldigt trångt och hög ljudvolym när man vill fika.

Julmarknad på Hammarskogs Herrgård
Julmarknad på Hammarskogs Herrgård

Herrgårdsbyggnaden byggdes i mitten på 1600-talet, men platsen är onämnd redan på 1300-talet. Området är idag ett friluftsområde och naturreservat. Jag var där på en liten stormig vandringstur för ett par år sedan.

Vi kom en dryg timme efter öppningsdags till denna marknad. Lagom mycket folk vimlade runt och barn åkte pulka ner mot sjön.

Vi gick runt en liten stund och tittade i stånden precis framför herrgården innan vi gick in för att fika.

Fick tyvärr ingen bättre bild på denna fina kakelugn. Ser ni så vacker utsmyckning?!

Vi alla var nöjda med smörgåsarna, men lussebullarna var riktigt tråkiga tyvärr. Vi fikade och pratade en stund bland dessa vackra detaljer. Konstaterade att det inte alls var så trångt som det brukar vara vid såna här tillställningar. Det var till och med rätt okej ljudnivå.

När vi kände oss nöjda med fikat så drog vi oss bort mot uthusen bakom huvudbyggnaden. Så fint hantverk.

Julmarknad på Hammarskogs Herrgård
Julmarknad på Hammarskogs Herrgård

Vid det här ståndet såldes saker från kommunens verksamhet för arbetsträning, om jag förstod det hela rätt. Väldigt billiga saker trots att det var så välgjorda. Där köpte vi ett grymt fint vackert konstverk. Ja, det kan hända att det var A som först hittade den. Och jag kunde bara hålla med om att vi borde köpa den. Visst, självklart ska ni få se sen.

Vid några andra stånd fanns fina genomarbetade trädetaljer.

Vidare till smidessaker.

Vi gick in i en smedja och tittade lite. Och passade på att värma oss lite också.

Så fina skinn på julmarknaden vid Hammarskogs herrgård
Så fina skinn på julmarknaden vid Hammarskogs herrgård

Och kolla här då. Skinn från jämtländsk get. Hur fina?! Men hur gärna vi än ville så fick inget av dem följa med hem. Vi har i dagsläget ingenstans att ha dem.

Vi skjutsade hem två nöjda föräldrar, och fikade där en stund, innan vi själva åkte hemåt. Vi kommer säkerligen åtminstone överväga att åka på flera julmarknader på Hammarskogs herrgård. Helt klart värt ett besök eller två!

Må bäst!

You Might Also Like

5 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.