bygga nytt

KONTROLLBESIKTNING – BILDBOMB INIFRÅN HUSET

Kontrollbesiktning var gårdagens aktivitet. En milstolpe i byggprojektet är nådd. Det gick toppenbra. Tre minimala ”fel” antecknades. Anmärkningar som inte vi skulle vilja kalla fel egentligen. Här kommer en bildbomb inifrån huset och själva besiktningen kommer i slutet.

Bildbomb från kontrollbesiktningen

En glädjande överraskning var att målaren hade hunnit måla hela framsidan (förutom det vita). Kan inte fatta att vi troligen bor där om två veckor!

På besiktningen var besiktningsmannen, byggledaren från A-hus, byggaren och målaren, förutom vi två.

Vi tokgillar det här golvet. Det var helt nyinkommet då vi var in till kakelbutiken för att välja kakel och klinkers. Det blev ännu bättre än väntat.

Kontrollbesiktning - en milstolpe är uppnådd
Kontrollbesiktning – en milstolpe är uppnådd

Vi har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Här står jag i vardagsrummet och fotar mot kaminen och köket.

Gillar fönstret ovanför diskbänken. Lagom högt ovanför så att man inte skvätter vatten så lätt.

Kontrollbesiktning - check
Kontrollbesiktning – check

Vi ville ha lite åt ruffig industrikänsla. Ganska grova handtag, en mörk bänkskiva och små vita kakelplattor med nästan svart fog förstärker industrikänslan. Vi valde att komplettera med full höjd på kaklet bakom fläkten. De vita luckorna och den varma beige’a kulören på väggarna mjukar upp lite för att inte få hardcore industry, utan en lite snällare variant.

Kontrollbesiktning

Här står jag i köket och fotar ut i vardagsrummet. Det blir en skön rymd med ungefär 4,3 i takhöjd. Med en sån takhöjd krävs en maffig lampa. Ni ska så klart få se en bättre bild sen när allt är klart. Här har den fortfarande röd plast runt stagen inuti lampan, plast runt hela lampan, kabeln hänger fortfarande så den ska kopplas in och den hänger inte på rätt höjd.

Här är ett hörn av masterbedroom. Kulören är Årets färg hos Nordsjö. En väldigt behaglig och lugn kulör. Skönt med mörkt i ett sovrum. Till vänster är en fondtapet som vi ska ha sängen emot. Den ljusar upp och skapar lite liv som kontrast till det mörka.

Kontrollbesiktning utan anmärkning i badrummet bland annat
Kontrollbesiktning utan anmärkning i badrummet bland annat

Det här kaklet var det första vi valde. Vi fastnade för den direkt. Den liksom slog i magen, tyckte jag. Mjuk sandkänsla. Som kontrast valde vi en svart kommod. Till höger har vi tänkt oss ett massagebadkar, men har inte hittat något ännu. Brunnslocken ligger på sidan om eftersom besiktningsmannen precis har sprutat vatten för att testa fallet och avloppet.

Tvättstugegolvet går i samma stil som övriga huset. Mjuka naturtoner. Vanligt vitt på väggarna.

Kontrollbesiktning

Själva besiktningen då? Besiktningsmannen har besiktigat ungefär 1700 hus, så han har viss erfarenhet. Han är extremt noggrann, men samtidigt inte för nitisk och ”dum” för att jäklas, har jag en känsla av. När han var klar försökte han vara allvarlig, tittade på byggaren och målaren och sa ”det är synd att vi inte ses oftare”. Några sekunders tystnad följde innan vi fattade vad han sa. ”Du verkar nöjd”, sa Andreas. ”Det här är otroligt fint gjort”, svarade han. Med en ansvarig byggare som har byggt närmare 400 hus på snart 35 år och med en enorm yrkesstolthet så blir det bra. Riktigt bra. Och den relativt unge målaren som verkade ÄLSKA sitt jobb, kröp och gick runt med ficklampa för att granska och bättra på sitt eget arbete.

”Felen”

 • ett tass-skydd för vindsstegen hade trillat bort och försvunnit.
 • en innerdörr glipade ett par millimeter för mycket i överkant när den hölls i ett viss läge. Inte alls när den var stängd. Det ”felet” åtgärdade byggaren medan vi var på plats.
 • Låscylindern som satt i var inte den rätta utan fortfarande byggcylinder. (Såklart eftersom huset forfarande är byggarnas”).
 • Och besiktningsmannen tyckte slutligen att städningen utomhus inte var klart. Den ”bristande” städningen ser ni på bilden ovanför. Det är alltså det ljusa området vid entrén, med lite sågspån och pyttesmå gipsbitar.

Ja, ni fattar petnivån! När besiktningsmannen antecknar sånt som ”fel” för att han inte hittar nåt annat så fattar man att det är ett bra bygge! (Ni får ha överseende med kladdet på det vita på bilden ovanför, men det är inte färdigmålat ännu. Så här såg det ut för ett par dagar sedan).

Check på kontrollbesiktning då! Nu kommer vi väl att vanka runt i cirklar i tio dagar i väntan på slutbesiktning, slutsamråd och slutbesked innan vi får ställa in första champagneflaskan och kartongerna! 🙂

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Monica
  26 maj, 2021 at 05:50

  Vad fint det är allt! Och så skönt när slutbesiktningen är gjord och vad perfekt man ska vara tydligen, undrar ju hur det går till hos andra för så många perfekta människor känner jag inte till😌vi vet nu och nära anhörig har nybyggt underbart hus och visste om så mycket som ska vara perfekt på millimetern, mycket jobb är det och besiktningsmannen hade aldrig sett något finare sa han. Var ju bra men t o m jag som är väldigt noggrann och ser varenda prick tycker det blir lite väl. Och som sagt skulle vara kul att se hur det går till hos andra lite av mer slarvpellar, haha. Sen är det underbart med allt alldeles nytt, en fantastisk känsla som är svår att förklara men så skönt. Och ni får det underbart med och lite mindre jobb sen att bo på ett ställe. Ha det fortsatt bra.

  • Reply
   Lena
   30 maj, 2021 at 09:20

   Tack snälla du för berömmet! Det värmer! Ja, det ska verkligen bli skönt med allt nytt. Ha det bra du också!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.