bygga nytt

SOLPANELER VID HUSBYGGE – EN BRA INVESTERING

Solpaneler var ett självklart val för oss vid vårt husbygge. Det var bland det första vi klickade i bland tillvalen. Vi har inte hunnit ha dem i drift särskilt länge, men vi är redan jättenöjda.

Solpaneler vid husbygge

Efter inflytt skulle elektrikerna anmäla till elleverantören att panelerna var färdiga att kopplas in, sen skulle leverantören ha tid att komma hit för inkoppling och dessutom skulle ytterligare nåt moment göras. Så vi har bara haft dem i drift i lite drygt två månader.

Jag tycker faktiskt att de är rätt snygga och tittar på dem med stolthet. Skönt att kunna bidra lite till en bättre miljö. Eller åtminstone inte tynga ner den fullt lika mycket.

Solpaneler vid husbygge
Historik över vår producerade el sedan inkoppling

Solpanelerna är 16,4 kvm och har en kapacitet att producera 3300 KWh/år. Det fanns en dubbelt så stor att välja ifall man ville, men vi valde den lilla varianten. Kändes som att det skulle räcka för oss två och lite till. Här kan man se att vi producerat totalt 370 kWh totalt sedan inkoppling. Och det är under dessa grå höstmånader. Känns bra att kunna bidra till ett lite mindre klimatavtryck!

Vår modell heter NIBE SE­PV 3031 och kostade 56 500 kronor inklusive installation. Det kändes som en droppe i havet i det stora hela. Dessutom var det så bra att då, och just nu, att man får bidrag från staten om man installerar så kallad Grön Teknik. En skattereduktion, helt enkelt, på upp till 50% av kostnaden (beroende på vilken variant man installerat) och max 50 000 kr. Reglerna ändrar sig rätt ofta, och pengarna kan ta slut under ett år, så läs på ordentligt hos Skatteverket om vad som gäller så du inte fattar beslut på fel grunder!

Vi hade inte kollat så mycket och jag tänkte nog att man skulle fixa med bidraget i efterhand. Men strax innan slutfakturan från A-hus skulle skickas från dem så hörde de av sig och frågade om vi ville nyttja skattereduktionen. Så snyggt av dem! Jag menar, det där är ju bara ett administrativt besvär för dem så de hade ju bara kunnat strunta i det och hoppats på att kunderna inte skulle höra av sig. Det slutade med ett avdrag på slutfakturan på dryga 8 000 kr.

Solpaneler vid husbygge

Vi får inte bara gratis el (till viss del) från våra paneler. Vi säljer överbliven el från panelerna tillbaka till elnätet och får intäkt på det. Om jag förstått det hela rätt kan vi få ytterligare intäkter. Vi måste helt klart läsa vidare om det hos Energimyndigheten om just det bidraget.

Solpaneler vid husbygge borde fler anamma. Så bra ju!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.