resor - långa & korta

BESÖKA ÄLGPARKEN I UPPLAND VAR SPÄNNANDE

besöka älgparken i Uppland
Titta så fin han är. Om jag minns rätt så är det här Pelle. Just här står han ett par meter bort.

Kärleken mellan en man och hans älgar gick inte att ta miste på då vi fick tillfälle att besöka älgparken i Uppland. Vi hade tvingats vänta i tre år på att kunna åka dit, men en lördag i juni blev det äntligen av! Det var helt klart värt väntan!

Först kommer lite om vår upplevelse och sist kommer lite fakta.

När vi fick tillfälle att besöka älgparken i Uppland

Vi hade givit utflykten i present till våra respektive föräldrar för ett par år sedan. Strax efteråt trillade svärfar och slog sig rejält så vi fick vänta lite med att åka. Några månader senare slog pandemin till och vi fick vänta ett bra tag till.

besöka älgparken i Uppland

Vi var på plats i god tid innan bokad tid. Med spänd förväntan gick vi sen på vagnarna som var kopplade efter traktorer.

Efter en säkerhetsgenomgång rullade traktorerna in i hägnet och stannade en bit in. Man såg älgarna på långt håll. De visste precis vad som var på gång och närmade sig oss direkt. Chaufförerna stannade och tog fram hinkar med pellets.

besöka älgparken i Uppland
Besöka älgparken i Uppland, Gårdsjö Älgpark i Heby kommun

När man har chansen att ta en älg-fie så måste man ju göra det liksom. Sen att älgen inte var vidare samarbetsvillig det kan vi ju bortse från 🙂

besöka älgparken i Uppland

Hornen var alldeles varma. De är fyllda med blod så här års. Lite senare på hösten drar sig blodet tillbaka in i älgkroppen och hornen faller av.

besöka älgparken i Uppland

Man fick gärna klappa älgarna, bara man lät bli rumpan. Och klappa det gjorde jag… och upptäckte att jag blev alldeles blöt om handen. Trodde först att den hade rullat sig i nån pöl, men sen berättades det att de utsöndrar nåt slags olja för att skydda mot mygg och flugor. Både fascinerande, spännande och roligt att få komma älgarna så nära! Vilken upplevelse!

Gårdsjö Älgpark i Uppland

besöka älgparken i Uppland

Här är han, Leffe Lindh, som startade en älgpark för 15 år sedan. Där har man möjlighet att delta på älgsafari och se älgarna på väldigt nära håll. Och klappa dem om man vill. Här har han en säkerhetsgenomgång. Tre mycket enkla regler fanns att följa. Rökförbud, gå inte av vagnen och klappa inte älgarna på rumpan.

Han höll sen låda, berättade och showade lite i en timme. Väldigt trevligt!

besöka älgparken i Uppland

Gårdsjö Älgpark ligger i Heby kommun i nordvästra Uppland. Älgparken är på 25 hektar. Det finns tillstånd att ha 15 älgar över 2 år. Han har bara 10 just nu så de har gott om plats. Så roligt att höra hur han pratade med dem och styrde dem som hundar. De visste sina namn och kunde vissa kommandon, som ”kom” och ”backa”. Festligt!

besöka älgparken i Uppland
Kärleken mellan en man och hans älgar gick inte att ta miste på

Det här var så fascinerande. Vi hade stått ett tag i hägnet och två älgkor hade varit intill oss. Den ena kon hade bebisar som var där uppe i dungen. Efter en stund gick Leffe dit för att valla dem närmare oss. Mamman lyfte på huvudet och kollade läget. Eftersom hon litade på honom till 100% så brydde hon sig inte. Alls!

Det är nämligen så att han sover tillsammans med ko och kalvar en tid direkt efter att de fötts. Då vänjer dem sig med honom från födseln. Han blir deras vän. Han sa vid nåt tillfälle, jag skjuter dem aldrig och jag äter dem inte, ”man har inte ihjäl sina kompisar och äter upp dem”. Som sagt, kärleken mellan en man och hans älgar gick inte att ta miste på. Fint att se!

Det går en tur per dag, kl 11. Var gärna där vid 10, dock senast 10.30 vill han att man är där. Det är ju trots allt uppåt 150 personer som ska upp på vagnarna och han ska klippa biljetter. Där finns ett litet café med kaffe, älgsmörgåsar och bullar. Typ. Det finns gott om bord både utomhus och på logen.

Vi var där redan kl 10 och hann få i oss en älgtoast och kaffe. Jättegott! Efter turen tog vi fram lite fika som vi hade med oss. För det fanns några bord precis utanför gårdsentrén. Så välordnat allting.

besöka älgparken i Uppland

Innan vi kom dit var vi nog lite spända på hur det skulle vara. Så så fort man var inne i hägnet och såg Leffe och grabbarna hantera älgarna så rann eventuell anspänning av en. Älgarna kom visserligen väldigt nära, men de brydde sig inte det minsta.

Då och då stannade ekipagen och Leffe berättade om älgarna och sin historia, varvat på svenska och engelska.

På gården finns också två små hus med ett litet tomtemuseum.

Små barn är välkomna på älgsafarit också. Och de tycker säkerligen att det är jättespännande… i fem minuter… Tänk på att man sitter stilla på vagnarna i en timme! Stilla i en timme! Och får INTE gå av. Man kan alltså inte gå iväg med en skrikande unge under armen efter en kvart. Jag skulle säga att det inte är schysst mot varken barnet eller omgivningen. En vuxen kan stanna på området om exempelvis ett större syskon ska få åka på älgsafari. Där finns både tomtemuseum och smådjur att titta på. Tyvärr hade vi en barnfamilj bakom oss där barnen tröttnade rätt snabbt. Och de var ändå inte jättehögljudda. Men de vuxna i familjen brydde sig inte ens om att viska när de försökte lugna barnen.

Välkommen till Gårdsjö Älgpark! Du kommer inte ångra dig, törs jag nästan lova! Det var en riktigt trevlig och rolig upplevelse. Men kom ihåg att boka i god tid. Det blir fort fullt! Här kan du läsa mera om parken. Och ni måste kolla här då älgen Olivia fick komma in i familjens kök!

Tack för besöket, Leffe och gänget!

Ifall ni är nyfikna kan ni läsa om då vi var på ett annat safari... i Tanzania. Nä, vi klappade inte några lejon. Men vi kom väldigt väldigt nära!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.