resor - långa & korta

STADSVANDRING I EKSJÖ TRÄSTAD – FEM SEKEL

Att göra en stadsvandring i Eksjö var så spännande. Fascinerande att få se byggnader från fem sekel i samma område i det som kallas trästaden. Jag hade varit i staden lite snabbt för länge sen och tyckte det vara synd att jag inte hann se mera. Nu när jag fick möjlighet att komma tillbaka så ville jag såklart ta tillfället i akt att se staden och museet.

Stadsvandring i Eksjö är så fascinerande!

stadsvandring i Eksjö

Vi kom till ett mulet Eksjö vid lunchtid och checkade in på Stadshotellet. Här kan man läsa mitt första inlägg om besöket. På bilden ovan är Fornminnesgården. De äldsta delarna är från 1600-talet och gården har fungerat som kopparslagargård i tre sekel.

stadsvandring i Eksjö

Eksjö fick stadsrättigheter i början av 1400-talet, men är omnämnt redan på 1300-talet. Under det nordiska sjuårskriget 1563-1570 drabbades staden av en stor brand. Det var nämligen invånarna själva som tuttade eld på husen. Det låter ju galet, men annars hade ”dansken” plundrat allt och sedan satt eld på det. Nu blev det ”bara” en brand eftersom danskarna gav upp när de såg att det redan brann.

Erik XIV såg till att staden byggdes upp igen, men på en lite annan plats än innan branden. I mitten på 1800-talet var det dags igen. Då brann en stadsdel ner nästan till grunden då en vårdslös gesäll torkat sina kläder framför en öppen eld. Och ytterligare en brand härjade 2015.

stadsvandring i Eksjö

Tänk om dessa stenar kunde tala!

stadsvandring i Eksjö

Det var minnet av de här innergårdarna som fastnade i huvudet på mig och gjorde att jag ville tillbaka.

stadsvandring i Eksjö

Det är så roligt att gå runt i Eksjö gamla stad och titta på alla gamla hus. Det finns massor med skyltar på husen som berättar dess historia.

En fin stor gård mitt i stan. Det kom en kort regnskur då vi strosade runt så vi tog skydd i en port och passade på att fota.

stadsvandring i Eksjö

I den här trevliga byggnaden hade vi egentligen bokat rum, eftersom det var fullt i huvudbyggnaden. Men när vi checkade in så fick vi ändå ett rum där. Skönt att slippa gå 300 meter till frukosten.

Hehe, lite snett och vint får man räkna med när man har att göra med flera hundra år gamla byggnader.

stadsvandring i Eksjö

Jag kunde inte sluta fota allt vackert!

Många av byggnaderna fungerar som museum.

stadsvandring i Eksjö

Ni fattar va?! Sååå fina detaljer ööööverallt!

När vi var nöjda med gamla stan strosade vi vidare till parken och lite modernare kvarter. Väldigt fint där också.

Eksjö museum

stadsvandring i Eksjö

Vi gillar att gå på museum. Man får liksom en dimension till till staden man besöker. Självklart besökte vi också Eksjö museum.

Många tvingades mönstra och ge sig ut i krig.

stadsvandring i Eksjö

Den här montern illustrerar mor och son som brevväxlar med maken/pappan som är inkallad.

På museet beskrevs hur staden flera gånger har hotats av rivning för att ge plats åt moderna shoppinggallerier. Stora protester har resulterat i att det gamla fick vara kvar och renoveras. Det har renoverats så bra att man fått diplom från Europa Nostra (en organisation för att bevara gemensamma kulturarv). Bra jobbat Eksjö!

Så glad att det blev en stadsvandring i Eksjö och besök på museet! Gör det du också när du har vägarna förbi! Ifall du gillar ”gammalt” alltså. 🙂

Efter en natt på stadshotellet gjorde vi en vandringstur innan vi åkte vidare till Växjö.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.