hälsa & friluftsliv

DET HÄR BEHÖVER MAN FÖR ATT VANDRA

Vad behöver man för att vandra? Den frågan får jag ibland. Jag kan tyvärr inte ge svaret på det eftersom det är så individuellt. Däremot kan jag svara på vad vi tycker är bra för en riktigt härlig vandringstur.

Jag har delat upp inlägget i två delar. Kläder och utrustning. Under vardera rubrik har jag samlat länkar. Och i slutet en länk till en massa guider. Hoppas det ska ge något!

Det här behöver man för att vandra

Efter ett antal år längs vandringslederna, året runt, så vet jag vad jag tycker är bra kläder och bra utrustning. Alla har vi olika behov och olika preferenser, men jag kan i alla fall tipsa lite om mina tankar och en massa konkreta tips. De plagg vi brukar välja är så snygga och diskreta att man slipper känna att man kan aspirera som Skogsmulle-troll 🙂

behöver man för att vandra

Kläder – det här behöver man för att vandra

Jag föredrar många lager på lager. Sommar som vinter. Och jag föredrar bra kvalitet på kläderna. Givetvis kan man ta en vandringstur i vanlig bomulls-tisha, jeans och sneakers, men förutsättningarna ökar för att du ska tycka att det blir en trevlig tur om du håller dig torr och varm, men inte heller svettas.

Jag har en massa plagg av merinoull. Det har jag närmast kroppen. Merinoullen andas och transporterar bort svetten samtidigt som den håller mig varm. Jag har trosor, strumpor i ett antal olika tjocklekar, linnen, t-shirtar, underställströjor i tre olika tjocklekar och underställsbyxor (långkis’ar) i två olika tjocklekar. Och faktum är att jag ofta har dessa t-shirtar eller underställströjor under kavaj eller kofta på jobbet. Så sköna och bra är de!

behöver man för att vandra

Utanpå ett linne eller t-shirt har jag ofta en hikingskjorta. Den är hyfsat vindtät och håller mig varm samtidigt som den transporterar bort fukt. Den skyddar också mot både myggor, sol och duggregn. Det klarar inte en vanlig bomullsskjorta, skulle jag säga. Ja jo, den står emot myggor och sol lika bra. Men inte det andra.

När det gäller byxor har jag ett par olika varianter. Jag har vanliga hikingbyxor med några olika fickor. Såna byxor för ändamålet är slitstarka och tål att man går emot grenar, sitter på knä på marken och står emot lite duggregn.

Jag har också så kallade zip-off-byxor. Det är hikingbyxor som går att ta av benen på så det blir shorts. Så smidigt att kunna ha långbyxor på morgonen när det är lite kyligare, och sen lätt kunna ta av benen då värmen stigit. Perfekt då vi var ute på safari i Tanzania då det faktiskt bara var 8 grader en morgon.

Nästa lager är ett förstärkningsplagg i form av en lite tjockare tröja. Ibland har jag en tunnare dunjacka också. Och ytterst har jag en skaljacka. Antingen en vanlig variant eller en regnjacka. De regnjackor vi har är så snygga så vi kan ha dem till vardags, på stan eller på semesterresan.

På bilden här ovanför är vi i Grövelsjön. Andreas har tröttnat på att fäktas mot myggen så han drog på sig regnstället i den varma kvällssolen 🙂

Stadiga skor eller kängor behöver man för att vandra säkrare, skulle jag säga.

Sist, men inte minst, skorna och kängorna. Det skulle jag säga är en av de viktigaste detaljerna. Stadigt på fötterna och bra kvalitet. Det är så viktigt att man har bra stöd så att man inte gör sig illa. Det är ofta mycket stenar och rötter längs lederna så det är så lätt att snubbla eller vricka foten. Vi har några olika varianter av skor och kängor beroende på var vi ska vandra och vilken temperatur.

Bra skor/kängor står emot väta och smuts så du håller dig torr och varm. Med vanliga sneakers kanske man vill gå omvägar för att slippa lera eller så blir man blöt och kall av regn.

Länkar till kläder

Här hittar du merinoullsplaggen som är sköna att ha närmast kroppen. Vi brukar köra med Devold. Så det varumärket kan jag stå för. Jag har modellen Breeze, Hiking och Expedition. Alla tre är i olika tjocklekar.

Här hittar du hikingskjortor. Jag har en från Craghoppers. Otroligt skön.

Här hittar du hikingbyxor. Jag har Lundhags Authentic (och ett par Haglöfs som inte finns här längre) och Andreas har Lundhags Makke. De kan vi varmt rekommendera.

Här hittar du förstärkningströja. Måste utfärda en liten varning. Tröjan är så vansinnigt skön så det finns risk för ett beroende 😉

Här hittar du förstärkningsjackor. Vi båda har tunna dunisar från Bergans. Just de verkar inte finnas, men en massa andra som säkert är bra de också.

Här hittar du skaljackor för dam. Jag har en Bergans Super Lett, men den verkar inte finnas längre. Den går som skaljacka, men jag kallar den regnjacka. Den har en vattenpelare på 20000 mm, vilket är riktigt bra.

Här hittar du skaljackor för herr. Andreas har en Haglöfs L.I.M med en vattenpelare på 28000 mm. Så jag är faktiskt lite avis på honom.

Här finns skalbyxor. Vi har Haglöfs L.I.M som regnbyxor, som går som skalbyxor. De har 28000 mm i vattenpelare. Samtidigt som de andas. Helt galet att det ens funkar, men det är en riktigt bra byxa! Ett hett tips att tänka på är att välja byxor som det går att dra ner blixtlåset uppifrån, på utsidan av benet, så det är lätt att komma åt saker i byxorna under. Dessutom är det bra om blixtlåset är ordentligt långt så att det är lätt att ta på dem även med kängorna på.

Här hittar du vandringsskor. De skor jag absolut oftast ser att folk rekommenderar för nybörjarvandraren är Salomon XA Pro 3D GTX. De har jag och även jag rekommenderar dem. riktigt bra skor.

Här hittar du kängor. Det finns mängder med kängor där ute, men jag kan helt klart rekommendera Lundhags. Riktigt bra kvalitet, svensktillverkat och de är ordentligt stadiga. Jag har Mira high och Andreas har den manliga motsvarigheten Jaure high. Alltså fullhöga kängor. Det minns mid också i de modellerna. Alltså halvhöga kängor. Och det finns en lightversion. De är inte fullt lika stabila och står inte emot lika bra, men är väldigt sköna på foten. Vi har också modellen Tjakke Mid som är halvhöga kängor. De har vi oftast på sommarturerna i fjällen där det kan vara rätt stenigt. Var inte rädd för att det blir för varmt. De andas bra.

Utrustning – det här behöver man för att vandra

Även bra utrustning underlättar såklart för att få en trevlig tur.

En kåsa är användbar och känns trevlig att dricka ur när man är ute. Den är lätt att hålla i även med tjocka vintervantar. Den kan lätt krokas utanpå ryggsäcken ifall man vill skopa upp vatten direkt ur fjällbäcken eller fjällsjön.

behöver man för att vandra
En ljuvlig frukost med äggröra och bacon i Grövelsjön

En kåsa är användbar och känns trevlig att dricka ur när man är ute. Den är lätt att hålla i även med tjocka vintervantar. Den kan lätt krokas utanpå ryggsäcken ifall man vill skopa upp vatten direkt ur fjällbäcken.

Tallrikar och bestick för ändamålet är ofta lätta och kit’en har ofta flera användningsområden. Tallrikskit’en kan ha en tallrik med låg kant, en med hög kant, dessutom små förvaringsburkar med måttangivelser och en liten skärbräda med hål som också fungerar som sil/durkslag.

behöver man för att vandra
Ett friluftskök behöver man för att vandra skulle nog många säga

Ska du vara ute lite längre så du inte har en färdig matsäck med dig så är det väldigt skönt med ett frilluftskök. Vissa föredrar spritkök och andra gaskök, eller båda fast i olika situationer. Spritköken är bra när det är ordentligt kallt ute, eftersom det går åt stora mängder gas vid lägre temperaturer. Medan gaskökens fördelar är att de är väldigt lätta att bära, det går snabbt att koka/värma maten och det är lätt att reglera temperaturen.

behöver man för att vandra

Oftast har vi kaffe med oss i termos för en dag. Men denna gång i Grövelsjön så tältade vi och gjorde frukostkaffet på friluftsköket. Hur gott tror ni det där kaffet var?!

behöver man för att vandra

Liiite överkurs att ha en stor grillpanna med sig på turen, men just i det här fallet så hade vi den i bilen och hade parkerat rätt nära lägerplatsen. Så det var lätt att hämta. Jäklarns vad härligt det var att göra middagen på den!

Nä, vi skulle nog inte bära murikkan med oss nån längre sträcka 🙂

behöver man för att vandra

Det här tältet köpte vi på megarea förra året. Det är ett sånt tält som många vill ha men drar sig för att köpa eftersom de kostar rätt mycket. Dock verkar de vara otroligt slitstarka. Jag ser i vandringsforum att folk har haft sitt Hillebergtält i generationer. Det finns till och med en egen Facebook-sida för bara begagnatförsäljning av såna tält.

Det finns ett antal modeller för olika villkor och olika storlekar. Vår modell heter Nallo 3 GT. Nallo är ett fyra-säsongers tält. Om vi ändå skulle köpa ett tält så tyckte vi det var lika bra att köpa ett vi kan använda året runt. Och vi är ju visserligen bara 2 personer, men vill ha lite mera plats, så vi valde ett för 3 personer. GT står för att det är en extra stor så kallad absid (typ förtält). För även där vill vi ha extra plats för utrustning.

Vi har även köpt ett så kallat footprint. Det är ett extra golv som även täcker absiden. Vi hade inte det i somras då vi tältade i Grövelsjön. Regnet vräkte ner på natten så det blev blött i förtältet så våra ryggsäckar blev lite blöta. Men framåt ska vi klara oss med en footprint.

Andreas testar sin nya sovsäck på vardagsrumsgolvet

Sovsäckar då. Även på det området gillar vi såklart kvalitet. Det är skönare och lättare att sova med en bra sovsäck som både värmer och andas. Och är lätt att bära.

Dun är lättare att bära och värmer bra, medan syntet funkar bättre ifall säcken skulle råka bli blöt. Vi har valt dunsäckar.

Vill man lyxa till det lite vid lägerplatsen så kan man ju alltid komplettera med campingmöbler. Ett underlägg med ryggstöd exempelvis.

När vi inte har möjlighet att göra lite mera avancerade maträtter så brukar vi köra med ”pulvermat”. Det låter varken kul eller gott, men faktum är att de flesta blir överraskade över hur gott det faktiskt är. Rätterna är också framtagna med rimlig energimängd för att man ska orka vandra.

En termos kaffe är alltid gott att ha med sig.

Eller som den här dagen i somras då vi var på en roadtrip och inte hade all utrustning med oss utan bara tog en enkel dagstur. Då köpte vi färdiga mackor på en mack och fyllde termosmuggarna med kaffe. Också riktigt gott såklart.

Och sist men inte minst. Det är ju bra att ha nåt att bära sina saker i. Det finns såklart allt från små dagsturssäckar till de här lite större. Den Andreas bär är en jättepopulär från Fjällräven. Även den köpt på megarea. Det är extremt sällan rea på Fjällräven (och Hilleberg för den delen), men ibland. händer det och då får man vara snabb.

Den säcken verkar väldigt bra så jag är lite avis. Men jag har en jättebra från Lundhags. Den har jag haft i närmare 25 år och funkar hur bra som helst, så varför ska jag köpa ny?!

Länkar till utrustning

Här hittar du kåsor.

Här hittar du tallrikar. Vi har lunchkit från Light my fire. Superbra. Skönt att kunna lägga ihop odiskade tallrikar utan att det kladdar på annat i ryggsäcken.

Här hittar du bestick. Vi har både en enkel variant och en lite bättre variant vardera. Den enkla är en så kallad spork. Ett bestick som är sked i ena änden och gaffel i andra änden. Gaffeln är taggig på ena sidan så den kan funka hjälpligt som kniv. De lite mer avancerade är lättviktsbestick av tritan från Primus och Sea to summit.

Här hittar du friluftskök. Vi har ett spritkök från Trangia för vinterdagar och gaskök från Optimus. Spritköket är säkert 35 år gammalt så det minns jag inte modellen på, hehe. Gasköket är av modellen Electra FE.

Här hittar du friluftsmat. Vi brukar köra med Real. Har nog inte testat nån annan, men de är säker bra de också.

Här finns olika stekhällar och grillpannor. Vi har en Murikka grillpanna.

Här hittar du kaffepannor. Vi har en Optimus, om jag minns rätt.

Här hittar du termosar. Vi har olika storlekar av märket Thermos plus termosmuggar från Klean Kanteen. Vi gillar när termosmuggar är lätta att öppna med en hand, så de kan användas när man kör bil. De ska såklart också vara helt täta och hålla värmen respektive kyla bra.

Här hittar du tält. Vi har ett Nallo 3 GT, ett så kallat tunneltält för 4 säsonger. Extremt lätt att bära.

Här hittar du sovsäckar. Vi har märket Marmot båda två. Min modell heter Angel fire och Andreas har modellen Sawtooth. På många sovsäckar kan man välja på vilken sida man vill ha blixtlåset. För vissa kan det kännas mest naturligt att ha det åt ett visst håll för att dörröppningen på tältet är åt ett visst håll. För vår del har vi valt olika sida. Eftersom vi har långa blixtlås så kan vi sätta ihop sovsäckarna och sova tillsammans ifall vi vill. Det kan visserligen bli vääääldigt varmt och vääääldigt trångt, men det funkar 🙂

Här hittar du campingmöbler för lite lyx vid lägerplatsen.

Här hittar du dagsturssäckar. För dagsturerna kör vi med Osprey. De är jätteduktiga på att göra lättviktssäckar. Vi har ett antal olika storlekar och brukar ha dem med även på semesterturer. Perfekt att stoppa ner lite frukt och en extratröja i.

Här hittar du vandringssäckar. Andreas har en Fjällräven Kajka 85 och jag har en Lundhags 60. Eftersom den är så gammal så minns jag inte modellen. Det viktigaste att tänka på är att den har ett brett och stadig avbärarbälte. När bältet sitter perfekt så kan man bära riktigt tungt på ryggen utan att det märks så mycket.

Det här behöver man för att vandra – så mycket att välja på

Ja, vad behöver man för att vandra? Det är extremt mycket att välja på därute. Och det kostar ofta väldigt mycket pengar. Men jag resonerar så att det är en investering i en skön fritid utomhus. Och det är ju väldigt bra att vara ute och röra på sig.

Jag har hängt i vandringsvärlden i ett antal år nu och lär mig fortfarande. Jag har absolut inte köpt allt på en gång. Det mesta har jag köpt under närmare tio år, och några saker har jag som sagt sedan 25 år). Jag räknar med att kunna ha det mesta i flera decennier.

Hur som helst, förvirrat kan det vara. För att lära sig mera kan man kika in här. Där finns en massa olika guider som kan leda dig i rätt riktning. Så kanske du känner att du kan svara på frågan vad behöver man för att vandra. Eller åtminstone vad du tänker dig behöva.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.