resor - långa & korta

KNOSSOSPALATSET SKAPAR KAOS EFTER 4000 ÅR

Knossospalatset sägs vara ett av europas populäraste sevärdheter. Det är spännande med 4000 år gamla ruiner. Vad använde man för byggteknik? Hur många bodde där? Hur stort var det? Varför förstördes det? Det är frågor vi inte fick svar på eftersom det var sånt kaos.

Lite fakta om Knossospalatset

Knossospalatset

Knossospalatset ligger ca 5 km från Kretas största stad Heraklion. Knossos som samhälle betraktat sägs vara Europas äldsta. Man har funnit bevis från bosättningar från ungefär 7000 f. Kr. Det är länge sen det, kan man säga!

Knossospalatset

Ungefär 1900 f Kr byggdes det första palatset, till Kung Minos ära. Det förstördes 200 år senare, kanske av en jordbävning, och byggdes sen upp på nytt. Ytterligare ett par hundra år senare tror man att det förstördes igen, av en jordbävning. Eller kanske blev det förstört av ockupanter.

Knossospalatset

Forskare har kommit fram till att palatset rymde politiska, ekonomiska och religiösa myndigheter för det minoiska folket.

Lite av palatset upptäcktes 1878 av en privatperson, som påbörjade utgrävningar. Platsen rönte stort intresse i 20 år tills kretensiska staten krävde viss struktur på utgrävningar. Den som kunde leva upp till den systematik som krävdes var arkeolog och forskare Arthur Evans, som fick lov att köpa marken. Han gjorde omfattande utgrävningar tillsammans med sitt team. De har dessutom återskapat en hel del av byggnader, pelare och målningar.

På palatsområdet finns bland annat 18 långsmala rum på sammanlagt 1300 kvm förrådsutrymmen.

Knossospalatset

Här syns några rum från sidan.

I förrådsutrymmena förvarades säd i urnor bland annat.

Knossospalatset

Knossospalatset sägs ha varit 20 000 kvm stort och hade imponerande rinnande vatten och avlopp. Och toalett som gick att spola. Undrar som sagt vilken byggnadsteknik man använde för 4000 år sedan för att få till det?!

Vi reagerade på att rummen verkade vara så små. Och vissa såg ut att inte ha haft nån ingång/dörr. Kanske fanns det en trappa ner från övervåningen.

Här kan man läsa mera om palatset där jag fått en del fakta jag skrivit här. Resten har jag fått från alla dessa skyltar jag fotade för att läsa senare.

Kaos i entrén och på palatsområdet i dryga 30 grader

Knossospalatset

Vi hade bokat en hyrbil som var levererad kvällen innan till hotellreceptionen. Och receptionen hade fixat en frukost-picknick och satt i vår kyl. Vi visste att öppettiderna var 8-20, vi visste att det skulle ta 2,5 timme att köra dit, vi visste att jag var krasslig (visste inte då att det var covid) och vi visste att det skulle bli varmt. Väldigt varmt. Så, vi köpte biljetter digitalt kvällen innan och vi lämnade hotellet redan vid 6 på morgonen. Jag försökte stänga av lockelsen att titta på den fina vägen längs havet och slingriga vägar på berg och i dal, i soluppgången och istället sova. All energi skulle behövas vid den berömda sevärdheten.

GPS’n visade att vi var framme. Vi såg ett myller med människor redan halv nio på morgonen, och bilar som stod parkerade. Var kunde vi parkera, tro? Ingen parkeringsskylt, bara några asfaltssplaner med bilar. Jahapp, ok, vi chansade och sa att vi väl får ta smällen för en eventuell p-bot. Det fyllde snabbt på med bilar, även på platser det är det inte alls var rimligt att parkera. Man verkar resonera som ”här vill jag stå med bilen för att här är det skugga och jag struntar i om jag står vägen”.

Vi tog våra frukostlådor och satte oss på en mur. När frukosten var uppäten gick vi mot folkmyllret och försökte förstå var ingången var. Och framför allt information om var man kunde köpa en guidad tur. Det kunde väl ändå inte vara meningen att man skulle stå i den jääääättelånga kön när man redan köpt biljett. Det måste ju finnas nåt annat ställe att gå in och enbart köpa guide, tänkte vi.

Knossospalatset

Vi ställde oss ändå i kön. Efter en stund såg vi några som korsade kön och rundade ett träd. Andreas pep efter för att kolla medan jag stod kvar i kön. Jodå där fanns en entré utan kö. Jag gick dit också. Jag frågade hon som stod med skannern om man kunde köpa guidad tur på insidan. Men nä, det kunde man inte. Men man kunde skanna info på en skylt. pekade hon. Vi valde den varianten istället för att ställa sig i kön. Igen. Det var bara det att det var sån dålig mottagning så det gick inte att få upp informationen. Så vi fick nöja oss med skyltarna som fanns lite här och var. Så, där fick vi gå runt på en av Europas populäraste sevärdheter utan speciellt mycket information. Morr!

Vi såg också en låååång kö inne på området. En kö som ledde in i ett liten byggnad. Ingen skylt syntes till förstås. Jag frågade några i kön om det var till nån utställning där inne, eller till utgången. Men nä, det var till den kungliga tronen. Men vi orkade inte stå i värmen och köa för att se den, men det hade säker varit intressant. Helt otroligt dålig organisation och information på stället! Såg att flera har kritiserat det på Tripadvisor.

När vi kommit ut igen såg vi en liten kur, ganska nära gatan, där det verkar gå att köpa en guidad tur. Det satt en pytteliten skylt ovanför biljettluckan som sa ”guide”. Det hade kanske varit på sin plats med en större skylt högt uppe!

Tips inför ett besök på Knossospalatset

Så, sammanfattningsvis, var gärna där vid 8 när de öppnar (eller ännu tidigare), utrusta dig med hatt/keps och vatten, det går att parkera på asfaltsplanerna efter entrén, köp biljetter digitalt och leta upp den lilla guidekiosken. Börja med att gå till lilla huset ungefär mitt på området för att se tronen, när du kommit in på området, så kan du gå runt sen.

Knossospalatset
Delar av Knossospalatset

Och mera…

Vi var klara där inne rätt tidigt och ville såklart passa på att nyttja hyrbilen så vi bestämde oss för att åka på ”äventyr” på landsbygden, på vägen tillbaka till hotellet. Även om hyrbilssnubben inte rekommenderade det. Det skulle visst vara rätt dåliga vägar… Men så dåliga kan de väl inte vara… Vi tar väl nån väg som ser ut att vara snäppet mindre än E75:an, på kartan… Det äventyret blev en av resans höjdpunkter så det kommer i ett separat inlägg.

Här kan man läsa om hur första dagen satte ribban.
Här kan man läsa om första kvällens solnedgångsmiddag.
Här kan man läsa om dagen då vi besökte Chania, Kretas näst största stad.

Idag är det tisdag och min sista semesterdag för denna gång. Jag har fortfarande kvar känningar av covid. Hostig och väldigt trött. Får se hur det går att jobba imorgon.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.