hälsa & friluftsliv husbil

FÄRNEBOFJÄRDENS NATIONALPARK – FYRA LÄN MÖTS

Färnebofjärdens nationalpark är enda platsen i Sverige där fyra län möts. Uppsala, Västmanland, Dalarna och Gävleborgs län. Vår snabbvisit i påskas gav mersmak.

Hade stått med husbilen ett par påskdagar vid Ställplats Gysinge Herrgård och blev väldigt förtjusta i området. Vacker bruksmiljö vid Dalälven och en hel del att aktivera sig med om man ville. Annandag påsk, 1 april, var det dags för mig att jobba och sen åka hem. Jag gick upp tidigt för att jobba från bilen. Andreas fixade allt med frukost och ihoppackning. Nån kilometer från herrgården ligger Färnebofjärdens nationalpark.

Jag hade redan hunnit jobba i sisådär 6-7 timmar när vi började rulla hemåt. Men på vägen så stannade vi till vid parken för att ta en liten tur. Ville gärna passa på när vi var i krokarna.

Det var en gråmulen dag, men förhållandevis varmt så det var riktigt skönt. Och skogen är alltid vacker på sitt sätt. Finns det ett vattendrag så lyfter det ännu mera.

Titta så mysigt!

Och mossa! En skog med mycket mossa är en bra skog enligt mig. Bra på det viset att det är fint och inbjudande. Älskar mossa!

Det var ganska lerigt efter snösmältningen, men funkade bra ändå.

Vi kom till den plats där kungen invigde nationalparken. En minnessten finns där intill älvkanten.

Vi travade vidare längs den lilla slingan vi valt. Eftersom jag skulle fortsätta jobba medan Andreas skulle köra hem så hann vi bara ta en liten tur.

Ganska snart var vi tillbaka vid startpunkten. Jag hade tagit med några bitar av en överbliven kaka från påskbuffén. Kaffe och kaka var gott där i strandbrynet.

Precis intill rastplatsen så går det ut en liten slinga på några hundra meter, där bortåt längs strandkanten, ut till en liten udde har jag för mig. Den var handikapps- och barnvagnsvänlig.

Det var en fin och stor rastplats med några bänkar och nån eldstad.

Med syrefyllda lungor och ny energi avslutade vi turen, skuttade in i husbilen och åkte hem medan jag jobbade vidare (fantastiskt att det går så bra med uppkopplingen genom mörka skogar!).

Det verkade vara en fin och välskyltad nationalpark med många slingor och några rastplatser. Vi kommer gärna tillbaka!

Här kan man läsa mitt inlägg om vår promenad på bruksområdet.

Här kan man läsa mitt inlägg om Gysinge bruks historia.

Här kan man läsa mitt inlägg om de två ställplatserna

Här kan man läsa om området på herrgårdens webbplats.

Här kan man läsa om vår promenad längs gamla banvallen och över järnvägsbroar.

Det finns mycket att se och göra i Gysinge-trakten 🙂

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.