resor - långa & korta

SLUTET PÅ GÖTA KANAL – BESÖK I SÖDERKÖPING OCH MEM

Slutet på Göta Kanal är i det lilla samhället Mem. Eller början om man så vill. Ofta får man höra att Göta kanal börjar/slutar i Söderköping, men så är inte fallet.

Just nu när jag sammanställde det här inlägget så sitter jag i Tyskland. Det är morgon och jag väntar på att det är frukostdags. Medan vi turistar vidare här så kan ni läsa om vårt besök vid kanalens målgång.

Söderköping – en pittoresk småstad

Jag frågade en slussvaktare om just det. Varför säger folk att kanalen slutar i ett samhälle när det inte är så. Var får man det ifrån? Man ser ju att kanalen fortsätter, när man är i Söderköping. Om man inte är där och ser det så kan man ju liksom inte bara hitta på det. Det är såna filosofiska saker jag kan fundera på ibland. Hehe. Visst är det bra att jag inte har värre bekymmer än så.

Ja visst ja, vad svarade hon på frågan då? Hon gissade att det berodde på att många väljer att vända i Söderköping och åka kanalen tillbaka igen. Hahaha, så bara för att man själv tycker att turen tar slut så kan man bestämma att kanalen tar slut just där. Jisses!

Hur som helst Söderköping var en väldigt gullig liten stad med många fina gamla byggnader. Vi lämnade Norrköping och hotellfrukosten på morgonen och var i Söderköping en liten stund senare. Parkerade och strosade runt lite. Vi gick längs hamnen och råkade av en händelse passera det berömda glasshaket Smultronstället. Det var 40 minuter kvar till öppningsdags och redan då hade några börjat köa för att få köpa glasskonstverk stora som måltider!

Slutet på Göta Kanal är inte i Söderköping
Slutet på Göta Kanal är inte i Söderköping

Vi gick vidare längs fina pittoreska gator. Läste på skyltar om historien om just det huset vi stod framför. 

Tack vare att jag läst om Freedom travels besök på samma ställe så visste jag att man kunde köpa lite enklare glassar i luckan på sidan om själva restaurangen (till vänster i bild). Vi väntade utanför avspärrningarna på att de skulle öppna. Alltså, vad är det för fel på folk. Typ tio minuter innan öppningsdags hade två gamlingar tagit sig förbi avspärrningskedjan som visade att det var stängt (förutom skyltar med öppettider). Tjejen i luckan höll troligen på att förbereda för dagens anstormning när gamlingarna formligen hängde in i luckan med halva överkroppen. Gissningsvis för att påkalla hennes uppmärksamhet. Jisses! Igen.

Hur som helst, när gamlingarna fått sin glass och de öppnat så köpte vi en varsin glass och satte oss på en parkbänk. Tyckte vi att glassen var så fantastisk så att man ”måste” köpa glass just där. Njae, det kan vi inte direkt säga. Ja, jo, god var den ju. Men inte godare än de andra två-tre glassarna vi köpt under vår resa längs kanalen.

Vi strosade vidare i vacker miljö.

Bron i Söderköping från Madicken-filmen. Slutet på Göta Kanal är inte här.
Bron i Söderköping från Madicken-filmen. Slutet på Göta Kanal är inte här.

Ni som sett Madicken känner kanske igen den här bron.

I närheten hittar man den 50 meter höga klockstapeln. Den är uppförd 1583 av staplamakare Anders Börjesson. Staplamakare. Vilken yrkestitel va?! Efter ett par timmar i Söderköping kände vi oss nöjda med den staden och åkte vidare till vårt slutmål.

Mem – slutet på Göta Kanal

Slutet på Göta Kanal

När glassen var uppäten och vi var nöjda med vårt besök i Söderköping så åkte vi vidare till Mem. Mem. Vilket märkligt namn på en svensk stad, by the way! Jag hade föreställt mig att samhället skulle vara större och att det skulle vara mera action där. Liksom för att ”fira” målgången eller starten. Men nä. Det var typ fem hus och ett pensionat.

Slutet på Göta kanal

Pensionat Kanalmagasinet kändes nästan större än hela samhället. Och det var riktigt fint. Om jag minns rätt så vann det pris för Sveriges bästa, eller nåt i den stilen.

Slutet på Göta Kanal

Huset byggdes av gammalt virke från arbetarbarackerna från kanalbygget. Ladan byggdes som festlokal för att inviga kanalen. Och det mesta verkar oförändrat. 

Kolla golven! Man måste älska såna plankgolv!

Jag tassade upp på övervåningen och passade på att fota när de höll på att städa. Där finns övernattningsrum och ett gemensamt samlingsrum med matbord och soffor.

Där skulle jag helt klart kunna övernatta.

Mem - Slutet på Göta kanal - eller början om man så vill
Mem – Slutet på Göta kanal – eller början om man så vill

Så. Där kom vi i mål på vår semesterresa i somras, med bil längs Göta kanal, och åkte sen hem till Enköping. Sex dagar senare. Ett särskilt inlägg om själva kanalen kommer senare.

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  17 september, 2021 at 08:51

  Visst är det fint i Söderköping! Och tack för länken 🙂 Smultronstället är verkligen hajpat! Vi tyckte också att glassen var god, men ja, glass är ju ofta gott 🙂 Tror faktiskt att vi ätit glass några gånger i sommar som stack ut, kanske ska skriva om det vid tillfälle 😉

  • Reply
   Lena
   18 september, 2021 at 01:22

   Så lite så 🙂 Tack för tipset!

 • Reply
  FOTOGRAFISKA MUSEET OCH STOCKHOLMSMYS - Gott för själen
  29 september, 2021 at 07:32

  […] lite extra Stockholmsmys med hotellövernattning. Jag hade lagom hunnit hem och tvättat efter en roadtrip längs Göta kanal innan det var dags att packa […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.