bygga nytt trädgård

PLANERA FÖR OMMÅLNING KAN VARA EN UTMANING

Ommålning av uthuset mellan regndagarna
Ommålning av uthuset mellan regndagarna

Att planera för ommålning kan tyckas vara lätt, men är inte alltid det. Det kan vara en utmaning. Jag tänkte bjuda på lite inspiration med några sommarbilder då vi renoverade uthuset. Eller åtminstone en del av uthuset. Det är inte riktigt färdigt ännu. Typ inte alls färdigt.

Bjuder även på min otroligt tjusiga outfit. Målarfärgslinne på trekvart, en alldeles för stor hängig jeanskjol och pippigula plasttofflor. Åh så buffen på huv’et då förstås.

Vi har lagt julen bakom oss och vintern pågår för fullt. Men om inte alltför lång tid kommer värmen med våren och det börjar bli läge att vara ute och pyssla. Förra året hade vi sån tur att vi kunde börja måla garaget redan i slutet av mars. Men det var en annan typ av färg. Det är nog inte att rekommendera att börja riktigt så tidigt egentligen. Men vi tog en rövare och det funkade.

På grund av pandemin så kanske många har tråkigt, precis som vi, för att man inte kan/vill göra så mycket. Vad kan då vara mer perfekt än att planera för trädgårdsarbete eller renoveringar?

Vi planerar mycket trädgårdsarbete och att fortsätta på den påbörjade renoveringen av uthuset i vår. Vi räknar med att hålla på en hel del innan vi flyttar in i nya huset. Efter att vi hade byggt klart vedskjulet och innan vi rev Torpet så påbörjade vi renoveringen av uthuset. Den byggnaden och garaget ska vi ha kvar när vi flyttar in i vårt nybyggda hus. Tanken var att vi skulle ha hunnit färdigt med åtminstone målningsarbetet, men det gjorde vi inte.

Att noggrant planera för ommålning kan löna sig

Till själva målningen då. Denna bod är tidigare målad i Falu rödfärg så utbudet av färgtyp är ju inte jättestort. Man måste helt enkelt hålla sig till just Falu rödfärg eller en variant som heter Falu Vapen. Det fick vi veta på Ackes färgcenter då vi bollade hur vi skulle göra och vilken kulör vi skulle välja till vedskjulet och garaget. Just den klassiska rödfärgen finns i väldigt begränsade kulörer medan Vapen-varianten går att bryta till i relativt många kulörer. En av de kulörer vi funderade på gick att bryta i Falu Vapen så den fick det bli helt enkelt. En färg som jag då började kalla för mjuksvart. Den är nästan svart, men drar lite åt brunt så den blir inte lika hård som helt svart. Alltså mjuksvart.

Det var bara att sätta igång med nerplockning av diverse ”utsmyckning”. Det har suttit gamla eluttag, lås, krokar och gud vet vad på väggarna. Den förre ägaren hade inte riktigt samma känsla för vad som är snyggt som vi har, kan man säga. Eller kanske hur vikten mellan vad som är praktiskt och vad som är snyggt ska fördelas. Lägg märke till att jag inte säger att de hade dålig smak. Bara inte samma smak som vi 😉

Vi monterade också bort ett fönster, lämnade in det för lagning och kittning. Och vi slipade och målade även det.

En sån här typ av färg är betydligt lösare än exempelvis Nordsjö One Super Tech, som vi har på de andra byggnaderna. När färgen är mera rinnig så tar det såklart längre tid eftersom man inte kan ta så mycket på penseln. Dessutom är den mera väderkänslig. Den tar lång tid på sig att torka så det bör inte regna på ett par dagar helst ett par veckor. Det innebär också att det bör ta ett par dagar innan man går på med strykning två. Just vid den här tiden, då vi hade semester, så regnade det förstås en hel del. Eller så såg väderprognosen högst osäker ut. Så det tog sin lilla tid. Därför hann vi bara två väggar.

En annan skillnad mellan Falufärgerna och Nordsjö One är att väggar med Falufärgerna behöver man måla om oftare, om man vill ha ett bra skydd. Det finns såklart fördelar med dessa färger också. De har ett mycket lägre literpris. Och sen är de vansinning snygga med sin matta yta. Det handlar som vanligt om tycke och smak kring vad man väljer, om man kan välja.

Det kan ta tid att planera för ommålning så det är toppen att sätta igång redan nu
Det kan ta tid att planera för ommålning så det är toppen att sätta igång redan nu

Vi har bara hunnit måla en kortsida och en långsida. Vi ska alltså måla de andra två väggarna och renovera två fönster. Sen behöver skorstenen ses över, taket behöver repareras med ny papp och yttertak också. Dessutom behöver vi tvätta och måla om långsidan där jag står och målar. Vi hann inte täcka jorden nedanför så det skvätte upp en hel del vid ett skyfall! Har man inte jobb så skaffar man sig. Morr!!!

Vi fortsätter planera för ommålning av uthuset
Vi fortsätter planera för ommålning av uthuset

Så, som sagt, nu är perfekt tid för att planera för ommålning, andra renoveringar och trädgårdsarbete. Mäta, räkna, välja färger eller sorter (beroende på vad det handlar om). Prata med kompetenta personer på färghandeln för att få rätt råd. Vissa saker kan man ju faktiskt också handla hem så det finns klart. Sen är det bara att invänta att rätt väder trillar på plats och köra järnet!

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  9 februari, 2021 at 07:04

  Ni har en hel del att stå i och planera för! Vi behöver kanske måla lite till våren, fördäcket behöver nog ses om 😉

  • Reply
   Lena
   9 februari, 2021 at 07:35

   Mm, verkligen en hel del. Vi får försöka beta av sakerna lugnt och metodiskt utan stress så blir det nog bra.

 • Reply
  EN ÖGONBLICKSBILDER FRÅN ARBETE VID BYGGET - Gott för själen
  28 mars, 2021 at 09:15

  […] uppgiften så sent i processen eftersom vi renoverade ena långsidan och just den gaveln i somras. Här är hur det gick när vi målade gavlen och här är ett inlägg om när mitt tålamod sattes på […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.