bygga nytt

TORPET FINNS INTE MERA, DET ÄR RIVET

Torpet, som inte var nåt torp, finns inte mera. Det är rivet. Torpet har hamnat i torphimlen. Det är både sorgligt och roligt. Jag stod med tårar i ögonen och konstaterade att vi slår omkull ett nästan hundra år gammalt hus. Här följer en bildbomb.

Första taget i rivningen. Det var det här som orsakade en rivstart på veckan. En rivstart i dubbel bemärkelse.

Torpet finns inte mera. Det är rivet.

Hemskt på sitt sätt att göra så med ett hus som fungerar. Men. Det finns många saker som talade för att riva också.

Torpet finns inte mera

Vi har såklart vänt ut och in på det här projektet i många många timmar. Till en början konstaterade vi att huset var för litet och hade väldigt kalla golv.

Känns lite sorgligt, men Torpet finns inte mera. Det är rivet.
Känns lite sorgligt, men Torpet finns inte mera. Det är rivet.

Vi hade ett möte med kommunen för att undersöka möjligheterna att bygga ut huset. Men nope. En förhållandevis ny lag stoppade den tanken. Torpet stod för nära gatan (bara 1,5-2 meter) på så kallad prickmark. Eftersom gatan byggdes efter huset så var det ok att ha det så, men så snart man skulle söka bygglov så skulle det bli planstridigt. Dvs det skulle strida mot detaljplanen även om vi skulle bygga inåt tomten.

Vi övervägde att sälja och köpa ett lite större begagnat hus. Vi undersökte marknaden för nybyggnation, gick på visningar och ställde tusen frågor till husleverantören, som skulle vara tänkbar. Vi gjorde en kalkyl och jämförde med vad det skulle kosta med ett begagnat och kom fram till att det skulle bli billigare med ett nytt.

Torpet finns inte mera. Det har flyttat till torphimlen.
Torpet finns inte mera. Det har flyttat till torphimlen.

Det fanns en annan viktig parameter i beslutsfattandet också. Jag har misstänkt en mögellukt i sovrummet. Ni vet så där svagt så man är osäker på om man känner rätt. Andreas stack in en kamera i grunden och fotade runt. På bilderna syntes en tydlig mögelskada under sovrumsgolvet. Då blev beslutet ännu lättare.

Torpet finns inte mera utan har lämnat plats för ett nytt.
Torpet finns inte mera utan har lämnat plats för ett nytt.

Det känns också riktigt bra att vi sålt en hel del. Fönster, ytterdörr, innerdörrar, köksskåp, köksinredning, tvättmaskin, toalettstol och handfatskommod. Vi har själva också sparat en del. Ett antal tegelstenar från skorstenen, en liten söt kamin, två små fönster från vinden och växter. När vi började riva runt på vinden fyndade vi en liten rund glasskiva med mönster, ett par tavlor och lite hantverk som förra ägaren gjort. Så roligt när saker får nytt liv.

Vi har också slitit i många timmar med att plocka huset i molekyler, typ. Plockat bort alla plåtdetaljer, elledningar mm så det bara var skelettet kvar. Det materialet har vi kört till Återbruket och sorterat för återvinning. Och skalet som revs var bara trä, isolering och lite tegel. Det kördes till grovtippen för förbränning och kommer att skapa värme i någons hus.

Med tanke på alla åtgärder vi gjort blir samvetet lite lättare 🙂

Mellan första och sista bilden i inlägget så har det bara gått knappt 1,5 timme så det går fort. Så här såg huset ut när jag lämnade i måndags eftermiddag. På två dagar, effektiv tid, så var huset rivet och bortforslat.

Det var efter startbeskedet från kommunen som vi korkade upp champagnen för att fira så vi kunde sätta igång med rivningen.

De har nu efter en vecka kommit en bra bit på grunden till nya huset. Bilder kommer självklart. Jag var där i lördags för första gången sedan rivningen. Det känns ännu bättre än jag tänkt mig. Placeringen av huset, storleken, väderstreck, avståndet till gatan. Allt har hittills överträffat förväntningarna.

Må bäst!

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Maria - Wikers Liv
  8 december, 2020 at 04:14

  Förstår att det är blandade känslor! Men jag tänker att ni gjort det rätta efter att ha tänkt igenom allt så noga och så har nu ju rivit så ”ordentligt” också 🙂
  Så kul att spara vissa grejer och att även hitta ”nya” fynd. Ska bli SÅ kul att fortsätta följa det här projektet!
  Kram/Maria

  • Reply
   Lena
   9 december, 2020 at 07:56

   Kul att du vill hänga med på projektet!

 • Reply
  Monica
  8 december, 2020 at 09:20

  Lycka till med allt, nästan så jag kände mig sorglig också att riva ett fint och fungerande hus och tänkte på dessa bygglov att de kanske inte är helt korrekta beslut alltid. Kan ge olika till olika om man säger så. Men om det var mögel som ni själva såg var det något som kunde blivit en stor nackdel. Och fina tomten har ni ju. Hoppas det blir bra allt men jobbg inte ihjäl er för vad ni slitit. Nu blir det bättre säkert.

  • Reply
   Lena
   9 december, 2020 at 07:58

   Tack! Ja, det känns verkligen kluvet, men samtidigt helt rätt.

 • Reply
  VI ÄR INNE PÅ SISTA TREDJEDELEN - Gott för själen
  19 mars, 2021 at 07:51

  […] veckorna fokuserade vi på att komma i ordning och att plocka ner Torpet bit för bit. Sen kom själva rivningen av hela huset. Strax därefter var det dags att planera för jul och nyår. Och jag jobbade som en galning vid […]

 • Reply
  LÄTTSKÖTT TRÄDGÅRD ÄR VAD JAG FÖRESPRÅKAR - Gott för själen
  21 maj, 2021 at 06:24

  […] Den här delen av trädgården, den upphöjda planteringen med fontän och belysning, har han skapat själv. Till vänster utanför bilden finns en stenlagd uteplats. Det var på den tiden då Torpet stod på plats. […]

 • Reply
  SAMLAR PÅ GAMLA TEGELSTENAR - Gott för själen
  8 juni, 2021 at 05:51

  […] ville spara så mycket som möjligt ifrån Torpet innan det revs. Jag sparade undan kopparrör som jag bad svärfar putsa upp lite lagom och jag flyttade […]

 • Reply
  VI BJUDS PÅ EN GRÖNSKANDE RABATT - Gott för själen
  30 juni, 2021 at 06:02

  […] fick sig en törn då Torpet revs. Det trillade nog ner diverse byggmaterial på dem, så de är lite tilltufsade. Och där inne […]

 • Reply
  PROJEKT KITTEL MED BLOMMOR TILL ENTRÉN - Gott för själen
  15 juli, 2021 at 07:01

  […] det sen blev klart att vi skulle riva Torpet och bygga nytt hus så visste jag att det skulle få bli en kittel med blommor till entrén. Jag […]

 • Reply
  PLANERA FÖR MIDDAGSGÄSTER - Gott för själen
  4 november, 2021 at 05:54

  […] hade vi fullt upp med att förbereda på tomten för att bygga hus, sen kom pandemin, sen riva Torpet som inte var nåt torp, sen med att flytta till transferlägenhet, sen med att flytta till nya huset, sen med att komma […]

 • Reply
  ALLA HELGONS DAG I STRÅLANDE SOL - Gott för själen
  7 november, 2021 at 09:24

  […] över några svarta fladdermöss. Plockade fram några torkade blad från en buske från Torpet för lite […]

 • Reply
  INFLYTTNINGSPRESENT LEVERERADES MED MINNEN - Gott för själen
  8 december, 2021 at 07:35

  […] vi bodde i och kallade för Torpet på landet. Hon hade lyckats smussla undan några bitar efter rivningen. En sån hade jag kunnat tänka mig att köpa på en marknad eller nåt. Att den sen är från […]

 • Reply
  TRÄDGÅRDSARBETET ÄR IGÅNG OCH DET ÄR MARS - Gott för själen
  31 maj, 2022 at 08:50

  […] här då! Vi hittade flera skatter. Murstocken från det rivna huset i samband med att vi byggde nytt hus var nergrävd. Markentreprenören som rev huset ansvarade […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.