bygga nytt trädgård

GIGANTISKA STENAR SOM PLÖTSLIGT FLYTTADES

Vi har haft ganska stort huvudbry över dessa gigantiska stenar. De kom upp ur marken i samband med att det schaktades för grunden till vårt nya hus. Jag tyckte de var fina. Istället för att frakta bort dem bad vi entreprenören att lägga dem på en plats ganska nära huset.

Gigantiska stenar som fick sig en brottningsmatch

Han ville tydligen inte lyssna på det örat utan placerade dem nära muren på framsidan, där vi ville plantera häck. Under tiden han höll på trodde vi att han lagt dem där för att ha bättre utrymme medan han jobbade på tomten för att sedan lägga dem på rätt ställe. Men nähe då, plötsligt var de klara och drog därifrån.

Här ser man hur mycket av stenen som stuckit upp ur marken. Stenen ligger alltså på sidan, jämfört med hur den låg när den var i marken. Och den placerades bara ungefär 40 cm från muren. På tok för nära för att få plats med en häck. Vi har kontaktat en entreprenör i stan för att få hjälp, men den maskinen var upptagen lång tid framöver.

Gigantiska stenar gav maskinisten en utmaning!
Gigantiska stenar gav maskinisten en utmaning!

Vår granne vet vilka funderingar vi haft kring det där ropade till oss häromdagen. ”Jag hör en grävmaskin neråt gatan. Den kanske kan komma till er”! Andreas knatade mot ljudet och hittade maskinen. Han frågade om vi kunde få hjälp fick svaret ”jag kan försöka”.

På några få minuter hade han larvat fram till oss. Han såg rätt bekymrad ut över storleken på stenen kontra storleken på hans maskin. Den stora stenen är ungefär 1,6 hög och nästan lika bred så det är ett monster. Den lilla är kanske 1,2 bred och en knapp meter hög så den var lite enklare att hantera.

Han knuffade, buffade och sköt stenarna hit och dit. Han larvade runt från olika håll för att få bättre tag. Monstren gav honom en utmaning och han gav dem en rejäl brottningsmatch. Han vann matchen och vi är jättenöjda. Allt gick så fort så jag var nästan chockad efteråt.

Gigantiska stenar som plötsligt var flyttade
Gigantiska stenar som plötsligt var flyttade

Nu hamnade de jättebra. Det kommer att bli så fint med plantor och belysning där, ganska nära entrén. Jag ska bara försöka tvätta av dem från lera. Sen är det bara att vänta på att det växer mera fin mossa. Och vänta på att vi ska få tid att dra el, installera belysning, göra en plantering och köpa plantor…

Dottern var på besök hos oss igår och hängde i ett par timmar. ”Vad gör ni här hela tiden” undrade hon, ”det ser ju lika dant ut som förra gången”. Mm, den mesta tiden och arbetet har ju lagts på insidan av uthuset (som jag skrev om igår) så det är inte så lätt att se. Men flytten av de här stenarna är ju verkligen nåt som syns. Om man tänkt på hur de legat innan förstås 😉

Idag är det förresten bara två veckor till kontrollbesiktning och drygt tre veckor till slutbesiktning!

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Karin
  11 maj, 2021 at 07:15

  Hjälp, vilka bjässar! Skönt att det plötsligt fanns hjälp på nära håll. jag är rädd för att det är lika på vår tomt. Så fort jag sätter spaden i marken är det stenar. Härlig kommentar från dottern 😉 Kram

  • Reply
   Lena
   11 maj, 2021 at 08:23

   Ja, vi var sååå lättade och förvånade. Det gick så fort!

   Hehe, ja man kan ju undra vad som tar sån tid. 🙂

 • Reply
  SKURA STENAR ÄR OCKSÅ EN SYSSELSÄTTNING - Gott för själen
  23 juni, 2021 at 06:01

  […] Vi (läs jag) såg till att två stora stenar blev sparade efter att markentreprenören schaktade för grunden till huset. Sen att han placerade dem på ett annat ställe än jag sagt, det är en annan historia. […]

 • Reply
  ENTRÉN - VÄLKOMMEN HEM TILL OSS - Gott för själen
  19 augusti, 2021 at 06:28

  […] står jag nästan ute på gatan. Vi har två stora stenar (som var ett äventyr att få dit) precis innanför tuija-häcken. På andra sidan stenen, från där jag står, ska vi ha en […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.