resor - långa & korta

FIRADE ÅRETS FÖRLOVNINGSDAG I ZÜRICH

Vi firade årets förlovningsdag på vår resa i Zürich i helgen. Den riktiga dagen är egentligen 14:e, men varför inte passa på att fira ett par dagar innan när man ändå är på resa.

Firade årets förlovningsdag

firade årets förlovningsdag

Vi firade bland annat med ostron och champagne på jättemysig restaurang på eftermiddagen. Men firandet pågick hela dagen så vi tar det väl från början.

Nationalmuseum

firade årets förlovningsdag

Efter hotellfrukosten började vi vårt firande med ett besök på nationalmuseet. Strosade runt tillsammans och myste.

Som det mesta annat i Zürich så var det väldigt hög kvalitet på det museet. Fantastiskt fina föremål, bra och tydligt beskrivet och förhållandevis avancerad teknik i montrarna. Här på bilden några snyggt arrangerade fynd. Inte så mycket teknik just här dock.

Och vilket hantverk det var på väggar, dörrar och skåp. Hel otroligt vilken precision!

firade årets förlovningsdag

Såna här oroligt vackra spisar/ugnar stod det lite är och var. Undrar hur lång tid det tar att göra en sån här!? Det var en eller två sittplatser intill ugnen. Oklart vad det var till. Kanske har det varit toaletter?

Ett antal vackra uniformer visades. Och en utställning där de visade klänningmodets utveckling sedan några hundra år bakåt i tiden fram till nutid.

Tre timmar var inga problem att fylla på det museet. Mycket intressant. Det var dessutom gratis för oss som köpt Zürich City Card. Det hade annars kostat 10 CHF för oss vardera (ungefär som EUR). Billigt för att vara i Schweiz. Vid det laget var jag såklart hungrig så vi åt en sushi-lunch. På en uteservering faktiskt. Riktigt skönt. Vi skrotade sen runt en stund, bland annat på Globus (Zürichs motsvarighet till NK). Alltid trevligt att titta runt i såna varuhus. Men jisses vad det mesta upplevs som dyrt. Prisläget är dubbelt eller tredubbelt så dyrt som hemma. Puh!

Ostron och champagne som lite snacks

firade årets förlovningsdag

Vi hade frågat Andreas farbror om tips på var man kunde äta ostron och dricka champagne. Enligt honom finns det tre utpräglade såna restauranger och en av dem är den på Hotell Gotthard. Baren heter Ellermann’s hummerbar. Man kan antingen gå in genom den här enkla men färgglada entrén…

… eller genom hotellets entré.

firade årets förlovningsdag

Stället är från 1930-talet. Inredningen är original från den tiden och de försöker servera som på den tiden.

De filéar fisk direkt vid borden och de serverar kaviar ur dessa kärl. Så läckert.

firade årets förlovningsdag

Men vi hade ju siktat in oss på det här. Ostron och champagne har blivit en tradition på resa. Det startade i Berlin, fortsatte i Helsingfors och nu i Zürich. Sen har vi ju haft ostron och champagne hemmavid ett par gånger också, men just det här på resa är lite extra trevligt. Det här i Zürich slog allt. Sån kvalitet! Vi tog tre olika sorter för att testa skillnaden (Fines de Claire, Krystale och Gillardeau). De var alla goda fast på olika sätt. Mmmm.

En och annan celebritet har passerat genom åren. Om man tvistar till det lite kan man säga att vi ätit ostron och druckit champagne tillsammans med Prins Charles och Gorbatjov 🙂 Zoomar ni in så ser ni dem. Prins Charles fanns på åtminstone tre bilder.

Restaurangen ligger på Bahnhofstrasse 87. En av världens med exklusiva gator, där alla de stora varumärkena huserar. När vi var nöjda med vårt besök strosade vi vidare på gatan och fönstershoppade lite. Vi köpte inget den här gången 😉

Middag på kvällen

När det började närma sig kväll så drog vi oss tillbaka till hotellet och chillade en stund på rummet. Fräschare till oss, tog på oss lite finare kläder och gick ner till vårt bokade bord. Startade med champagne.

Till förrätt delade vi på Tempura. Det är friterade grönsaker med tre olika dippsåser. Nytt för oss och riktigt gott. Och mättande!

Till varmrätt tog Andreas Schweizer rinderflanksteak (biff) och jag tog Loup de Mer (havsabborre i bananblad) och pressad potatis. Det verkar vara vanligt att man inte har grönsaker till rätterna ( bananbladen åt man inte 🙂 ) Men jisses så fin fisken var. Otroligt mjäll och fin. Perfekt tillagad. Till varmrätten tog vi ett varsitt glas vin.

Nöjda med dagen då vi firade årets förlovningsdag

Någon dessert orkade vi inte med. Proppmätta och tillfreds med kvällen drog vi oss tillbaka till rummet och somnade rätt snart. Vi var så nöjda med dagen då vi firade årets förlovningsdag. Det var vår andra dag på resan. Vår första dag kan man läsa om här.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anna i Portugal
  16 mars, 2023 at 09:31

  Funderar på den där ugnen/spisen med sätena bredvid. Här i PT sitter folk alltid och kurar intill värmekällorna då det bara oftast finns en i varje hus. Så kanske samma där.. att det var det stället en fick sitta och värma och sig? Kul att få se lite från deras Nationalmuseum.

  • Reply
   Lena
   17 mars, 2023 at 02:58

   Ja, så kan det ju också vara förstås. Verkar rimligt.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.