recept

HJORTSTEK, STUVAD SVAMP OCH HASSELBACK

Andreas gjorde en svingod middag på Alla helgons dag. Det blev hjortstek, hasselbackspotatis och stuvad svamp. Recept kommer i slutet.

Vi hade varit på kyrkogården och tänt ljus och sen badat innan det var dags för middag.

Medan han började med maten fixade jag dukningen.

Jag la det svarta bomullstyget som duk i botten över hela bordet. Sen tvinnade jag den gamla spetsgardinen och la som en smal remsa på tvären över bordet. Några pumpor fick samsas med torra röda blad från järneken som stod vid torpet som vi rev då vi byggde nytt. Och de där små svarta fladdermössen i utstansad plast fick komma fram i år igen.

stuvad svamp

Och självklart fick spökljusen komma fram också. Jag har haft dem i många år, men jag tycker lika mycket om dem fortfarande!

Maten blev så himla god i all sin enkelhet. Enkelt så tillvida att det inte var en massa krångliga kryddor eller såser. Hjortsteken kryddades med salt och grovmalen svartpeppar innan den kördes i ugn till 55 gr i innertemperatur. Sen kryddade han den med rosmarin och packade in den i folie och lät den vila på bänken medan han gjorde vanlig hasselbackspotatis. Sen fick köttet vara en stund till i ugnen för att bli varmt. Under tiden gjorde han en supergod stuvning.

Recept stuvad svamp

 • 400 g kastanjechampinjon (eller skogschampijon som den också heter)
 • 1 schalottenlök
 • 2 dl  smetana
 • salt
 • grovmalen svartpeppar
 • smör till stekning

Dela svampen mitt itu och hacka löken grovt. Fräs svamp och lök i smöret. Salta och peppra. Häll i smetanan och värm upp stuvningen. Strö sen över persiljan och rör ner den. Klart! Till det serverade han ett fylligt libanesiskt rött vin. Mums! Så goda smaker!

Inspiration till dukningen

Här hittar du våra vinglas. På bilden syns modellen Mature. Vi har också för vitt vin modellen Crisp, och för champagne modellen Sparkling. Och karaffen. Vi har även för snaps, whiskey och öl också, men de finns inte mera.

Här hittar du champagneglasen.

Här hittar du våra tallriksunderlägg. Vi har modellen Cognac.

Besticken finns inte kvar längre, men här är liknande.

Här finns tallrikarna. (Ingen reklamlänk). Stilrena enkla tallrikar som passar till allt.

stuvad svamp

Söndagen

Igår hade vi en lugn hemma-pysseldag. Jag skulle fålla upp gardiner, men symaskinen krånglade så jag var färdig att kasta den rakt ut på gårdsplanen! Nu har svärfar fått nåt att pyssla med. Han gillar att skruva och klura så vi får se ifall han lyckas laga den. Jaja, jag strök gardinerna och nålade upp dem. Nu sitter de på plats iallafall så det blev lite ombonad igen.

Och återigen har vi en helt ny orörd vecka framför oss. Önskar er en bra start på veckan!

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Maria
  6 november, 2023 at 11:16

  Heeej Lena!
  Så himla fina och inspirerande foto och inlägg….. de förgyller verkligen dessa gråa novemberdagar.

  Jag som är dålig på att kommentera saknar ”Gillaknappen” men du kanske har koll på att den är lite frånvarande.

  Ha det fint, kramar från Maria och HusbilsMaja!

  • Reply
   Lena
   6 november, 2023 at 03:09

   Tack snälla du! Det glädjer mig att du blir inspirerad <3 Och tack för input kring bloggen. Ja, jag fick en tidigare kommentar om det också, men sonen hinner inte hjälpa mig just nu. Jag är rätt handikappad när det gäller sånt där tekniskt kring WordPress, hehe.

   Kram kram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.