husbil resor - långa & korta

KÖPMANGATAN I ESKILSTUNA OCH LITE HISTORIA

På Köpmangatan i Eskilstuna hittar man stadens gamla miljöer. Området kallas också Gamla staden. Det låg en bit bort från ställplatsen som vi stod på med husbilen så vi passade på att stanna till på hemvägen. Det var inte jättelångt från ställplatsen men tillräckligt långt för att det skulle kännas stressigt att gå fram och tillbaka innan vi behövde åka hemåt.

Lite historia om Eskilstuna, Sörmland

Köpmangatan i Eskilstuna

Precis som andra städer vi besökt runt Mälardalen är Eskilstuna en gammal stad. Före 1000-talet var orten och biskopssätet Tuna en viktig handelsplats i Sörmland. Platsen var belägen i övergången mellan sjövägen över Mälaren och landvägen via skogen till Hjälmarebygden. På grund av landhöjningen så förändrades den förmånliga platsen för transporter så staden blev inte lika betydande längre.

Köpmangatan i Eskilstuna
Köpmangatan i Eskilstuna

Orten Tuna fick sitt nya namn efter biskop Eskil som hade sitt biskopssäte i Tuna stift. Eskil var en brittisk munk och sägs ha blivit stenad av asatroende hedningar i Strängnäs. Detta var i slutet av 1000-talet.

Nån gång på 1100-talet byggdes ett kloster i Tuna. Under reformationen revs klostret och istället byggdes ett slott. Jodå, Eskilstuna har haft ett slott. Eskilstunahus uppfördes i slutet av 1500-talet. Det var Hertig Karls koja. Han var bra för Eskilstuna eftersom han ville göra staden till en industristad.

Köpmangatan i Eskilstuna

Hertig Karl, sedermera Karl IX, ni vet Gustav Vasas grabb, lyckades göra staden väldigt poppis genom att anlägga ett järnbruk under 1570-talet. Även andra verksamheter runtomkring poppade upp. Runt bruket byggdes arbetarbostäder, men även längs Köpmangatan.

Köpmangatan i Eskilstuna

Karl IX’s barnbarn Karl X drev upp staden till en ännu mer betydande industristad under 1600-talet. Han erbjöd bland annat herr Rademacher, industrimannen från Riga, att flytta sina verkstäder till Eskilstuna. Och så blev det. Här kan du läsa om vårt besök på Rademachersmedjorna. Där anlades, om jag förstått det hela rätt, Den nya staden. 1659 fick Karl Gustavs Stad stadsprivilegier, som kom att omfatta Tuna och Den nya staden.

Sen höll man på att krångla med att slå ihop och bryta loss stadsdelar fram och tillbaka, och ändra namn hit och dit, ända fram till 1833 då det slogs ihop till Eskilstuna stad.

På 1700-talet var det ungefär 500 innevånare och idag har denna Sörmlands största tätort drygt 70 000 invånare. Och vet ni vad?1 2023 blev Eskilstuna utsett till en av världens lyckligaste städer. Ett brittiskt institut har mätt detta i flera år och 2023 hamnade Eskilstuna på en 15-plats av 200. Kul!

Vårt besök på Köpmangatan i Eskilstuna

Det ger en viss charm till stadsbilden med kullersten eller gatsten. Och de gamla husen är verkligen fint renoverade. En bekant, Milla på @flower_beach, som vuxit upp i Eskilstuna berättade om i hur dåligt skick kvarteren var när hon var liten. Nästan lite läskigt att gå där som barn. Och se så fint det är nu!

Jag är glad att vi stannade till på Coop-parkeringen och knatade ett par kvarter till Köpmangatan. Många verksamheter med kreativa inslag längs gatan. Jag kan förstå det. Kreativ och mysig miljö!

Här kan du läsa om vårt besök på Munktelmuseet, här kan du läsa om vårt besök på Rademachersmedjorna och stadsmuseet och här kan du läsa om vårt besök på bryggeriet Ölkultur i Eskilstuna.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.